„Brexit“ prekybos susitarimas gali būti pasiektas artimiausiomis valandomis

Europos Sąjunga ir Jungtinė Karalystė gali jau artimiausiomis valandomis pasiekti susitarimą dėl prekybos ryšių po „Brexit“, tebesitęsiant deryboms naujienų agentūrai AFP sakė ES šaltiniai.

„Esame galutinėje fazėje“, – sakė vienas pareigūnas.<br>imago/Scanpix nuotr.
„Esame galutinėje fazėje“, – sakė vienas pareigūnas.<br>imago/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-12-23 17:50, atnaujinta 2020-12-24 16:08

Aukšto rango ES diplomatas trečiadienį sakė, kad susitarimas dėl ES ir Jungtinės Karalystės prekybos po „Brexit“ pereinamojo laikotarpio veikiausiai bus netrukus priimtas. Tai teikia vilčių, kad abi pusės gali išvengti ekonominės suirutės po aštuonių dienų, skelbia „Reuters“.

„Esame galutinėje fazėje“, – sakė pareigūnas. Paklaustas, ar tai reiškia, kad susitarimas gali būti sudarytas vėliau trečiadienį, deryboms artimas šaltinis atsakė: „Labai tikėtina – taip.“

Londonas nepaskelbė jokio patvirtinimo, kad susitarimas bus priimtas, taip pat pastarosiomis dienomis abi pusės skelbė prieštaraujančius teiginius apie derybų eigą.

Jungtinė Karalystė iš ES išstojo sausio pabaigoje. Tiesa, iki šių metų pabaigos galioja pereinamasis laikotarpis, kurio metu abi pusės bando suderėti susitarimą.

Jei susitarimas nebus pasiektas, gruodžio 31 d. Jungtinė Karalystė paliks ES bendrąją rinką ir Muitų sąjungą ir prekėms po pusės amžiaus integracijos bus pradėti taikyti muitai.

ES diplomatas teigė, kad ES valstybės narės turės patvirtinti laikiną susitarimo taikymą nuo sausio 1 d., nes Europos Parlamento patvirtinimui priimti jau neliko laiko.

ES valstybės narės jau pradėjo pasirengimą bet kokiam susitarimui įgyvendinti nuo sausio 1 d., „Reuters“ sakė trys bendrijos diplomatiniai šaltiniai.

„Atrodo, kad susitarimas jau beveik pasiektas. Apie jį turėtų būti paskelbta šiandien arba rytoj“, – teigė vienas iš ES diplomatų. Jis tvirtino, kad ES Taryba, Briuselyje atstovaujanti valstybes nares, pradėjo pasirengimą, kuris leistų laikinai arba preliminaria tvarka patvirtinti susitarimą.

Jungtinė Karalystė savo ruožtu sakė du svarbiausi klausimai – žvejybos teisės ir konkurencijos reguliavimas – dar nėra išspręsti. Komisija kol kas atsisakė komentuoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.