Vokietijos medikai pateikė išsamius duomenis apie A. Navalno apnuodijimą

Vokietijos gydytojai specializuotame medicinos žurnale „The Lancet“ paskelbė duomenis apie Kremliaus kritiko Sergejaus Navalno apnuodijimą.

Rusija iki šiol neigia rugpjūčio 20-ąją Sibiro Tomsko mieste apnuodijusi A. Navalną.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Rusija iki šiol neigia rugpjūčio 20-ąją Sibiro Tomsko mieste apnuodijusi A. Navalną.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Rusija iki šiol neigia rugpjūčio 20-ąją Sibiro Tomsko mieste apnuodijusi A. Navalną.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Rusija iki šiol neigia rugpjūčio 20-ąją Sibiro Tomsko mieste apnuodijusi A. Navalną.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 23, 2020, 2:36 PM, atnaujinta Dec 23, 2020, 4:08 PM

„Charite“ ligoninėje buvo nustatytas sunkus apnuodijimas cholinesterazės inhibitoriumi“, – teigiama čia. Medikai pirmą kartą keturiuose puslapiuose aprašė, kokius simptomus sukelia Maskvos devintajame dešimtmetyje sukurta nervus paralyžiuojanti medžiaga, priskiriama „Novičiok“ grupei.

A. Navalną ištiko koma, smarkiai sulėtėjo jo širdies ritmas, kūno temperatūra krito iki 34,4 laipsnio, o vienu metu – iki 33,5 laipsnio, rašoma straipsnyje, kuris parengtas sutikus pacientui.

Rusija iki šiol neigia rugpjūčio 20-ąją Sibiro Tomsko mieste apnuodijusi A. Navalną.

Omsko klinikos medikai 44 metų A. Navalnui diagnozavo tik medžiagų apykaitos sutrikimą. Maskva ne kartą reikalavo pateikti nuodijimo įrodymų. „Charité“ ligoninės medikai atkreipė dėmesį į tai, kai rugpjūčio 22-ąją, kai A. Navalnas buvo atvežtas į Berlyną, paimta jo kraujo ir šlapimo mėginių.

„Charite“ gydytojai savo straipsnyje pateikia išsamių duomenų apie A. Navalno būklės pokyčius ir gydymą įvairiais vaistais, siekiant neutralizuoti jam pasireiškusius simptomus ir jų priežastį.

A. Navalno būklei pagerėjus jis buvo pažadintas iš dirbtinai palaikomos komos. Gydytojai nustatė, kad iš pradžių pacientui buvo sunku suprasti kalbą ir kalbėti, bet šis poveikis per tris savaites palaipsniui išnyko.

„Per vėliausią apsilankymą 55-ąją dieną konstatavome beveik visišką atsigavimą nuo neurologinių, neuropsichologinių ir neurofiziologinių pasekmių, nesant polineuropatijos požymių“, – rašo gydytojai.

Šis straipsnis yra pirmoji klinikinė studija, kurioje nagrinėjami apnuodijimo „Novičiok“ padariniai, tačiau šios medžiagos poveikis yra panašus į fosforo organinių medžiagų pagrindu sukurtų pesticidų, Azijoje kasmet nusinešančių daugiau kaip 100 tūkst. žmonių gyvybių.

Bundesvero laboratorija vėliau nustatė, kad A. Navalnas apnuodytas uždrausta „Novičiok“ grupės kovine medžiaga. Tai patvirtino ir dar trys laboratorijos Prancūzijoje, Švedijoje ir Cheminio ginklo draudimo organizacijoje (OPCW).

Medikai „Novičiok“ poveikį palygino su organofosfatų, naudojamų cheminiam kenkėjų naikinimui, poveikiu. Jie spėja, kad A. Navalnas išgyveno todėl, kad pasireiškus simptomams jam labai greitai buvo suteikta pagalba, be kita ko, panaudojus priešnuodį atropiną bei atlikus dirbtinį kvėpavimą.

A. Navalnui, anot straipsnio, labai pasisekė, kad išpuolis nesibaigė daug blogiau. „Gera jo sveikatos būklė prieš apnuodijimą veikiausiai padėjo jam pasveikti“, – konstatavo gydytojai.

Praėjusią savaitę tiriamosios žurnalistikos tinklalapis „Bellingcat“, JAV televizija CNN, Rusijos tiriamosios žurnalistikos tinklalapis „The Insider“ ir Vokietijos savaitraštis „Der Spiegel“ paskelbė, jog atlikę bendrą tyrimą nustatė, kad FSB cheminių ginklų ekspertai Kremliaus kritiką sekė ne vienus metus.

Pirmadienį A. Navalnas savo tinklaraštyje paskelbė telefoninio pokalbio su vienu Federalinės saugumo tarnybos (FSB) agentu, dalyvavusiu pasikėsinimo jį nužudyti operacijoje, įrašą. Aukšto rango pareigūnu apsimetęs opozicionierius išgavo iš jo prisipažinimą, kad šią vasarą jį nunuodyti bandė FSB.

FSB savo ruožtu tą pokalbį pavadino suklastotu.

A. Navalnas trečiadienį per „Facebook“ sarkastiškai parašė, kad „svarbiausia, jog [Rusijos prezidentui] Vladimirui Putinui dabar taps lengviau“.

„Per kiekvieną spaudos konferenciją jis grąžydavo rankas ir šaukdavo: kada gi vokiečiai mums pagaliau perduos duomenis? – pridūrė opozicionierius. – Apie kokius duomenis kalbama – nesuprantama: tą patį kraują ėmė ir Omske, ir Berlyne. Tačiau dabar tai nebeturi reikšmės. Medicinos duomenys paskelbti ir prieinami visam pasauliui.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.