Baltarusijos katalikų vadovui T. Kandrusevičiui leista grįžti į šalį

Baltarusijos Katalikų Bažnyčios vadovui arkivyskupui metropolitui Tadevušui Kandrusevičiui leista sugrįžti į šalį prieš pat Kalėdas, ketvirtadienį pranešė Bažnyčia.

Baltarusijos Katalikų Bažnyčios vadovui arkivyskupui metropolitui Tadevušui Kandrusevičiui leista sugrįžti į šalį prieš pat Kalėdas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Baltarusijos Katalikų Bažnyčios vadovui arkivyskupui metropolitui Tadevušui Kandrusevičiui leista sugrįžti į šalį prieš pat Kalėdas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 24, 2020, 3:11 PM

Baltarusijos piliečiui T. Kandrusevičiui rugpjūčio 31 dieną nepaaiškinus priežasčių buvo neleista įvažiuoti į šalį iš Lenkijos. Jis buvo išvykęs dalyvauti pamaldose Balstogėje.

Būdamas Lenkijoje jis davė interviu vietinei radijo stočiai, ragindamas nutraukti policijos smurtą prieš protestuotojus ir reikalaudamas atsistatydinti autoritarinį lyderį Aliaksandrą Lukašenką, kuris buvo paskelbtas rugpjūtį vykusių rinkimų nugalėtoju.

Opozicija ir Vakarų demokratijos tvirtina, kad šie rinkimai buvo suklastoti. Baltarusijoje jau penktą mėnesį vyksta protestai, per kuriuos žmonės reikalauja A. Lukašenkos atsistatydinimo, politinių kalinių paleidimo ir naujų rinkimų.

Baltarusijos Katalikų Bažnyčios atstovas spaudai Juryjus Sanka naujienų agentūrą AFP informavo, kad 74-erių T. Kandrusevičius ketvirtadienį sugrįžo iš Lenkijos.

„Jis jau Minske ir ruošiasi šventinėms pamaldoms“, – nurodė J. Sanka.

Antradienį tiek baltarusių užsienio reikalų ministras Vladzimiras Makejus, tiek apaštališkasis nuncijus Baltarusijoje Ante Jozičius sakė, kad religinio lyderio grįžimui nėra „jokių kliūčių“.

V. Makejus taip pat sakė, kad popiežius Pranciškus užtarė Baltarusijos katalikų vadovą.

Lapkričio pradžioje naujajam apaštališkajam nuncijui Baltarusijoje A. Jozičiui teikiant skiriamuosius raštus, A. Lukašenka paragino Katalikų Bažnyčią vaidinti konstruktyvų vaidmenį baltarusių visuomenėje ir patvirtino, kad yra pasirengęs plėsti ryšius su Vatikanu.

Prieš tai A. Lukašenka kritikavo T. Kandrusevičių, kuris „važiavo į Lenkiją ir gavo patarimų, kaip sugriauti šalį“.

Bažnyčios pranešime sakoma, kad T. Kandrusevičius Kūčių vakarą vadovaus pamaldoms Minske.

Bažnyčios skaičiavimais, katalikai sudaro apie 15 proc. iš 9,5 mln. Baltarusijos gyventojų. Dauguma šalies gyventojų yra stačiatikiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.