Neteisėtu patekimu į būstą kaltinama A. Navalno padėjėja paleista iš areštinės

Rusijos opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno artima bendražygė Liubov Sobol, kuriai praėjusią savaitę buvo iškelta byla dėl būsto neliečiamybės pažeidimo, sekmadienį buvo paleista iš areštinės.

Rusijos opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno artima bendražygė Liubov Sobol, kuriai praėjusią savaitę buvo iškelta byla dėl būsto neliečiamybės pažeidimo, sekmadienį buvo paleista iš areštinės.  <br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno artima bendražygė Liubov Sobol, kuriai praėjusią savaitę buvo iškelta byla dėl būsto neliečiamybės pažeidimo, sekmadienį buvo paleista iš areštinės.  <br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 28, 2020, 9:02 AM, atnaujinta Dec 29, 2020, 2:09 PM

Kaltinimai L. Sobol buvo pareikšti jai nuvykus į butą Maskvoje, kur, kaip manoma, gyvena vienas saugumo pareigūnas, netyčia atskleidęs detalių apie A. Navalno apnuodijimą nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

Šio Kremliaus kritiko įkurto Kovos su korupcija fondo (FBK) teisininkė L. Sobol penktadienį buvo sulaikyta dviem paroms; prieš tai ją ištisą dieną kvotė teisėsaugos pareigūnai.

L. Sobol ir jos šalininkai neigia jai mestus kaltinimus ir teigia, kad ji nepažeidė jokio įstatymo, paskambinusi į buto duris.

Apklausiant teisininkę Rusijos tyrimų komitetas išplatino pareiškimą, kuriame apkaltino ją mėginus prievarta patekti į butą. Už tokį nusikaltimą L. Sobol grėstų iki dvejų metų laisvės atėmimo.

Sekmadienį palikusi areštinę opozicionierė pareiškė, kad jai iškelta byla yra valdžios mėginimas atkeršyti A. Navalnui.

44 metų A. Navalnas pirmadienį pranešė, kad paskambino Federalinės saugumo tarnybos (FSB) cheminių ginklų ekspertui Konstantinui Kudriavcevui, prisistatė Kremliaus Saugumo Tarybos pareigūnu ir išgavo prisipažinimą, kad FSB rugpjūtį bandė jį nužudyti, apnuodijusi jo apatinius drabužius sovietų mokslininkų sukurta kovine medžiaga „Novičiok“.

Vokietijoje atsigaunantis A. Navalnas sakė paskambinęs K. Kudriavcevui kelios valandos iki Vakarų žiniasklaidos tyrimo, kuriuo nustatyta, kad FSB cheminių ginklų ekspertai Kremliaus kritiką sekė ne vienerius metus, paskelbimo.

A. Navalnas rugpjūčio 20 dieną pasijuto blogai per skrydį iš Tomsko į Maskvą ir vėliau buvo nuskraidintas į Vokietiją gydyti. Laboratorijų Vokietijoje, Prancūzijoje ir Švedijoje, taip pat Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos (OPCW) atlikti tyrimai parodė, jog politiko organizme buvo sovietų mokslininkų sukurtos kovinės medžiagos „Novičiok“ pėdsakų.

Rusijos valdžia kategoriškai neigia bet kokį savo vaidmenį šiame apnuodijime, o FSB vadina A. Navalno paskelbtą įrašą suklastotu.

Anksčiau šiemet L. Sobol paskelbė, kad dalyvaus kitais metais vyksiančiuose parlamento rinkimuose. Šis balsavimas yra svarbus Kremliui, nes per jį paaiškės, kas kontroliuos Valstybės Dūmą 2024-aisiais. Tais metais baigsis Rusijos prezidento Vladimiro Putino dabartinė kadencija, ir jis galės siekti perrinkimo dėl konstitucijos pataisų, „anuliavusių“ jo ankstesnes kadencijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.