Baltarusių opozicija: ES rengia pagalbos Baltarusijai planą politinių permainų atveju Parengtas naujos konstitucijos juodraštis

Europos Komisija rengia kompleksinį pagalbos demokratinei Baltarusijai planą, kuriame, be kitų dalykų, numatomas bevizis režimas Baltarusijos piliečiams ir pagalba šaliai stojant į Pasaulio prekybos organizaciją (PPO), trečiadienį sakė buvusios kandidatės į prezidentus Sviatlanos Cichanouskajos patarėjas ekonominių reformų klausimais Alesis Aliachnovičius.

AFP/Scanpix nuotr.
AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 30, 2020, 2:54 PM, atnaujinta Dec 30, 2020, 4:24 PM

„ES planas apima tokias kryptis kaip finansavimas privačiam verslui, dideli infrastruktūros projektai, tarptautinių ir kitų, įskaitant ekologinius, projektų vystymas pagal Rytų partnerystės iniciatyvą, taip pat bevizį režimą baltarusiams ir paramą respublikos stojimui į Pasaulio prekybos organizaciją“, – sakė A. Aliachnovičius.

Pasak jo, S. Cichanouskajos atstovų kabinetas nuolat palaiko ryšius su planą rengiančia EK. „Ekspertų lygiu keičiamės informacija apie padėtį Baltarusijoje, apie prioritetines reformų kryptis, taip pat apie paramą Baltarusijos ekonomikai“, – nurodė jis.

„Europos Sąjunga, Europos bankai – Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas, Europos investicijų bankas – ne vieninteliai pasirengę padėti Baltarusijai. Kai tik bus išspręsta politinė krizė, galime tikėtis Tarptautinio valiutos fondo, Pasaulio banko, daugelio demokratinių šalių, taip pat tarptautinių investuotojų ir baltarusių diasporos paramos“, – sakė A. Aliachnovičius.

Spalį ES paskelbė nusprendusi apriboti dvišalį bendradarbiavimą su centrine Baltarusijos vadovybe ir didinti paramą pilietinei visuomenei.

„ES sumažins dvišalį bendradarbiavimą su centrine baltarusių valdžia, padidins paramą baltarusių tautai ir pilietinei visuomenei“, – buvo sakoma ES užsienio reikalų ministrų susitikimo nutarime.

Jame taip pat pabrėžta, kad ES pasirengusi pasiūlyti Baltarusijai ekonominės paramos planą, jei būtų „pereita prie demokratijos“.

Baltarusijos opozicija sako parengusi naujos konstitucijos juodraštį

Baltarusijos opozicija jau yra parengusi naujos Konstitucijos juodraštį,  pranešė A.Liabedzka.

„Šiandien turime šiuos dalykus. Pirma: parengtas rinkimų kodekso projektas. Dėl jo susitarta su pagrindinėmis politinėmis struktūromis – su tais, ką žurnalistai šiandien vadina „senąja opozicija“ arba „kredito istoriją turinčia opozicija“, ir naujomis struktūromis. Be to, viešojoje erdvėje jau yra trys naujosios Baltarusijos konstitucijos projekto skyriai“, – kalbėjo jis.

A. Liabedzka patikslino, kad „šiandien jau yra naujos Baltarusijos Konstitucijos projekto juodraštis“.

„Laikui bėgant atsiras naujų skyrių; prie diskusijų apie juos galės prisijungti kiekvienas baltarusis“, – pažadėjo S. Cichanouskajos atstovas konstitucinės reformos klausimais.

„Užsibrėžiame ambicingą tikslą – įtraukti kuo daugiau piliečių į diskusijas apie naujosios Baltarusijos rinkimų kodeksą ir konstituciją“, – pridūrė jis.

Pasak A. Liabedzkos, darbas su dokumentais organizuojamas atviru režimu, kad prie jo galėtų prisidėti kiekvienas pilietis. Viešų diskusijų šiuo klausimų jau buvo surengta Minske ir kituose Baltarusijos didmiesčiuose.

Baltarusiją jau penktą mėnesį krečia masiniai protestai dėl rugpjūčio 9-osios prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas Aliaksandras Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų demokratijos šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Protestuotojai reikalauja A. Lukašenkos atsistatydinimo, politinių kalinių paleidimo ir naujų rinkimų.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.