Buvę Pentagono vadovai: kariuomenė privalo nesikišti į JAV valdžios perdavimo procesą

Dešimt buvusių JAV gynybos sekretorių, įskaitant du, paskirtus kadenciją baigiančio prezidento Donaldo Trumpo, sekmadienį pareiškė, kad kariuomenė negali kištis į valdžios perdavimo procesą.

 ​Dešimt buvusių JAV gynybos sekretorių, įskaitant du, paskirtus kadenciją baigiančio prezidento Donaldo Trumpo, sekmadienį pareiškė, kad kariuomenė negali kištis į valdžios perdavimo procesą.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
 ​Dešimt buvusių JAV gynybos sekretorių, įskaitant du, paskirtus kadenciją baigiančio prezidento Donaldo Trumpo, sekmadienį pareiškė, kad kariuomenė negali kištis į valdžios perdavimo procesą.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 4, 2021, 8:41 AM

Dienraštyje „The Washington Post“ paskelbtame rašinyje Ashtonas Carteris. Leon Panetta, Williamas Perry, Dickas Cheney, Williamas Cohenas, Robertas Gatesas, Chuckas Hagelis, Donaldas Rumsfeldas, Jamesas Mattisas ir Markas Esperis paragino Pentagoną įsipareigoti taikiam valdžios perdavimui.

„Pastangos įtraukti JAV ginkluotąsias pajėgas sprendžiant rinkimų ginčus įstumtų mus į pavojingą, neteisėtą ir antikonstitucinę teritoriją“, – sakė jie ir pridūrė, kad to siekiantiems pareigūnams gali kilti rimtų profesinių ir baudžiamųjų pasekmių.

Kalbėdami apie rinkimų procesą ir taikų valdžios perdavimą kaip apie „mūsų demokratijos skiriamuosius ženklus“, buvę gynybos sekretoriai pažymėjo, kad išskyrus Abraomo Linkolno išrinkimą 1860 metais, paskatinusį vergvaldiškų Pietų atsiskyrimą ir JAV pilietinį karą, šalyje gyvuoja nenutrūkstama taikaus valdžios perdavimo tradicija.

„Šie metai neturėtų būti išimtis“, – parašė buvę Pentagono vadovai.

Jie atkreipė dėmesį, kad visus ieškinius prezidento rinkimų rezultatams užginčyti teismai atmetė, o balsus patvirtino valstijų vadovai.

Gynybos sekretoriai pabrėžė, kad atėjo metas oficialiai patvirtinti Rinkikų kolegijos balsus.

Jie taip pat paragino laikinąjį gynybos sekretorių Christopherį Millerį ir visus Gynybos departamento pareigūnus „visiškai, bendradarbiaujant ir skaidriai“ palengvinti išrinktojo prezidento Joe Bideno administracijos atėjimą į valdžią.

„Jie taip pat turi susilaikyti nuo bet kokių politinių veiksmų, kurie pakenktų rinkimų rezultatams arba trukdytų naujos komandos sėkmei“, – sakoma rašinyje.

D. Trumpas, kuris atsisako pripažinti pralaimėjęs rinkimus J. Bidenui, dar visai neseniai neleido vyriausybinėms agentūroms bendradarbiauti su demokrato komanda, kaip yra įprasta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.