Demokratė N. Pelosi perrinkta JAV Atstovų Rūmų pirmininke

Demokratė Nancy Pelosi sekmadienį nedidele balsų persvara buvo perrinkta JAV Atstovų Rūmų pirmininke, naujos sudėties Kongresui susirinkus ir likus kiek daugiau nei dviem savaitėms iki Donaldas Trumpas paliks prezidento postą.

 N.Pelosi.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 N.Pelosi.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 4, 2021, 7:08 AM, atnaujinta Jan 4, 2021, 8:36 AM

216 kongresmenams balsavus už ją, o 209 – už respublikoną Keviną McCarthy, 80-metė įstatymų leidėja iš Kalifornijos N. Pelosi buvo išrinkta ketvirtai kadencijai Atstovų Rūmų pirmininko poste jos politinėje karjeroje.

Prieš kelerius metus ji sutiko šį postą užimti daugiausiai iki 2022-ųjų.

Keletas demokratų per sekmadienio balsavimą susilaikė, o dar du balsavo už kitus kandidatus.

„Mes pradedame naujo Kongreso [darbą] nepaprastų sunkumų metu“, – sakė N. Pelosi įstatymų leidėjams, paminėdama 350 tūkst. COVID-19 aukų ir per 20 mln. užsikrėtusiųjų koronavirusine infekcija.

„Mūsų neatidėliotinas prioritetas ir toliau bus nugalėti koronavirusą“, – kalbėjo kaukę dėvėjusi N. Pelosi. – Ir mes jį nugalėsime.“

Balsavimas užtruko kelias valandas, nes dėl socialinio atstumo taisyklių koronaviruso pandemijos metu kongresmenams teko balsuoti grupėmis.

N. Pelosi buvo pagrindinė D. Trumpo priešininkė Kongrese: pastaruosius dvejus metus tarp jųdviejų būta įnirtingų susirėmimų, ypač pareiškus prezidentui apkaltos kaltinimus.

D. Trumpui 2019-ųjų gruodį buvo paskelbta apkalta, tačiau praėjusių metų pradžioje Senatas jį išteisino.

D. Trumpo įpėdinis Joe Bidenas bus prisaikdintas sausio 20 dieną.

Paprastai Atstovų Rūmai turi 435 narius, tačiau sekmadienį buvo atiduoti vos 427 balsai, nes keli išrinktieji kongresmenai karantinuojasi dėl COVID-19, taip pat dar neaiškus įtemptos kovos dėl vietos Atstovų Rūmuose nugalėtojas iš vienos Niujorko apygardos.

Be to, likus kelioms dienoms iki prisaikdinimo nuo COVID-19 komplikacijų mirė išrinktasis Luizianos valstijos atstovas respublikonas Luke'as Letlow.

Demokratai šiuo metu turi mažiausią daugumą Atstovų Rūmuose per kelis pastaruosius dešimtmečius. Žemuosiuose Kongreso rūmuose dirba 222 demokratai ir 211 respublikonų, dar dvi vietos lieka laisvos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.