Mutavęs koronavirusas parklupdė Jungtinę Karalystę: pasiektas šiurpus rekordas, B. Johnsonas kreipsis į gyventojus

Jungtinėje Karalystėje (JK) per praėjusias 24 valandas patvirtinta rekordiškai daug naujų COVID-19 atvejų – net 58 784, pirmadienį parodė oficialūs vyriausybės duomenys.

Koronavirusas pasaulyje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

2021-01-04 19:05, atnaujinta 2021-01-04 20:49

Kaip informuoja agentūra „Reuters“, per tą patį laikotarpį infekcija nusinešė dar 407 gyvybes.

Tai kiek daugiau infekcijos atvejų nei sekmadienį, kai buvo pranešta apie 54 990 naujų susirgimų. Tačiau sumažėjo mirčių, ankstesnę parą jų fiksavus 454.

B. Johnsonas kreipsis į gyventojus

Didžiojoje Britanijoje, anot žiniasklaidos, ketinama skelbti aukščiausio lygio perspėjimą dėl koronaviruso pandemijos. Apie tai pranešė britų naujienų agentūra PA, remdamasi vyriausybės šaltiniais.

67 mln. gyventojų turinčioje šalyje jau kurį laiką fiksuojami dideli naujų užsikrėtimų koronavirusu skaičiai. Pirmadienį pranešta apie beveik 59 000 užkrato atvejų ir 407 mirtis. Vyriausybė blogėjančią situaciją aiškina naujos atmainos koronaviruso plitimu. Ši mutacija galimai plinta daug sparčiau nei iki šiol žinoma forma.

Ministras pirmininkas Borisas Johnsonas ketina dar pirmadienio vakarą kreiptis į gyventojus ir paskelbti apie naujas priemones. Tikimasi karantino visoje Anglijoje.

„Premjerui yra aišku, jog būtini tolesni žingsniai, kad būtų sustabdytas naujų atvejų kilimas, apsaugota Nacionalinė sveikatos tarnyba (NHS) ir išgelbėtos gyvybės“, – sakė atstovas. Be to, šaukiamas parlamento posėdis priemonėms aptarti.

Italijoje praėjusią parą nustatyta 10 800 naujų COVID-19 atvejų ir 348 mirtys

Italijoje praėjusią parą koronavirusinė infekcija buvo diagnozuota 10 800 žmonių, o dėl su liga susijusių priežasčių mirė 348 pacientai, pirmadienį paskelbė šalies Sveikatos apsaugos ministerija, informuoja agentūra „Reuters“.

Tai mažesni skaičiai nei ankstesnę parą, kai buvo patvirtinti 14 245 infekcijos atvejai ir 347 mirtys, tačiau tai galima paaiškinti savaitgaliais sumažėjančiu atliekamų testų skaičiumi, kuris praėjusią parą siekė 77 993, o ankstesnę – 102 974.

Italijoje nuo protrūkio pradžios praėjusių metų vasarį užregistruota 75 680 su COVID-19 susijusių mirčių – tai didžiausias mirčių nuo šios ligos skaičius Europoje ir penktas pagal dydį pasaulyje. Šalyje iki šios dienos yra patvirtinta apie 2,166 mln. infekcijos atvejų, skelbė Sveikatos apsaugos ministerija.

Pirmadienio duomenimis, dėl infekcijos šalies ligoninėse gydomų žmonių skaičius siekia 23 317. Į intensyviosios terapijos skyrius praėjusią parą paguldyti dar 136 pacientai.

Lenkija nori iki kovo pabaigos nuo COVID-19 paskiepyti 2,9 mln. žmonių

Lenkija iki kovo pabaigos planuoja nuo koronaviruso paskiepyti 2,9 mln. rizikos grupės žmonių. Tikslus tempas priklausys nuo turimo vakcinos dozių skaičiaus, pirmadienį Varšuvoje sakė vyriausybės kanceliarijos vadovas Michalas Dworczykas. Pirmąjį šių metų pusmetį Lenkija gali sulaukti beveik 5,9 mln. vakcinos dozių, daugiausiai – „Pfizer“ ir „Biontech“ gamintojų.

Lenkija, vykdydama savo vakcinacijos planą, šiuo metu skiepija medicinos personalą bei greitosios pagalbos sanitarus, taip pat slaugos namų darbuotojus. Pasak M. Dworczyko, iki sekmadienio vakaro pirmąją vakcinos dozę gavi 50 000 šios grupės žmonių. Po medicinos personalo eilė ateis vyresniems nei 60 metų amžiaus gyventojams, kareiviams, policininkams, ugniagesiams ir mokytojams.

Jau kurį laiką Lenkiją drebina skandalas, kai Varšuvos medicinos institutas paskiepijo 18 žinomų asmenų iš politikos ir kultūros. Šiuo metu vyksta tyrimas, kaip galėjo įvykti toks nustatytos tvarkos pažeidimas. Sveikatos ministras Adamas Niedzielskis paskelbė, kad šiame pirmajame vakcinacijos proceso etape dabar bus stebima, kaip laikomasi nustatytos eilės.

Austrijoje aptikti keturi užsikrėtimo naujos atmainos koronavirusu atvejai

Austriją pasiekė Didžiojoje Britanijoje aptiktas naujos atmainos koronavirusas, pirmadienį pranešė šalies sveikatos apsaugos ministras Rudolfas Anschoberis.

Infekcija viruso mutacija buvo patvirtinta keturiems žmonėms šalies sostinėje Vienoje, sakė R. Anschoberis. Visi infekuotieji savanoriškai testavosi Vienos oro uoste.

Tarp infekuotųjų – 12 metų mergaitė, į Austriją atvykusi gruodžio 18 d., sakė ministras. Visiems infekuotiesiems pasireiškia lengvi simptomai, jie šiuo metu saviizoliuojasi.

Užsikrėtimas naująja atmaina taip pat nustatytas 30-mečiui austrui, į šalį atvykusiam gruodžio 6 d. iš Pietų Afrikos.

Naujosios atmainos koronavirusas, kuris, kaip manoma, yra labiau užkrečiamas nei anksčiau atpažintos atmainos, iš pradžių buvo aptiktas Didžiojoje Britanijoje ir šiuo metu plinta virtinėje Europos šalių.

Olandija paskutinė iš ES šalių pradės vakcinacijos nuo COVID-19 kampaniją

Po visuomenės ir opozicijos kritikos Nyderlandai nusprendė paankstinti vakcinacijos nuo COVID-19 pradžią ir skiepijimo kampaniją pradėti dviem dienomis anksčiau nei planuota, tai yra trečiadienį. Pradžioje bus skiepijami slaugytojai ir COVID-19 pacientus gydantys medikai, trečiadienį Hagoje pranešė sveikatos ministras Hugo de Jongė.

Nyderlandai yra paskutinioji ES šalis, pradėsianti vakcinaciją nuo koronaviruso. Sveikatos ministras dėl vėlyvo starto ir neaiškios vakcinacijos strategijos praėjusiomis dienomis sulaukė smarkios kritikos. Antradienį jis dėl to turės pasiaiškinti parlamentui. Jau kurį laiką sandėlyje šalies rytuose saugoma 175 000 vakcinos nuo koronaviruso dozių.

Ligoninės ir greitosios pagalbos skyriai praėjusią savaitę primygtinai reikalavo pirmiausiai skiepyti jų darbuotojus. Dėl didžiulių COVID-19 pacientų srautų ir „iškritusio“ personalo klinikos vos beatlaiko spaudimą.

Sveikatos ministras pažadėjo, kad pradžioje bus paskiepyta 30 000 slaugytojų ir medikų ligoninėse. Vis dar nėra aišku, kada eilė ateis didžiausios rizikos grupės asmenims – vyresniems nei 80 metų amžiaus gyventojams bei gretutinių ligų turintiems pacientams.

Škotijoje mėnesiui įvedamas visuotinis karantinas

Škotijoje dėl koronaviruso atvejų šuolio įvedamas visą sausį galiosiantis visuotinis karantinas, pirmadienį pranešė pirmoji ministrė Nicola Sturgeon.

„Nusprendėme nuo vidurnakčio (antradienį, 0.00 val. Grinvičo laiku) sausio mėnesiui įvesti teisinį reikalavimą likti namuose, išskyrus svarbius tikslus, – ji sakė šalies parlamentui Edinburge. – Tai panašu į praėjusių metų kovo karantiną.“

N. Sturgeon, vadovaujanti nepriklausomybę palaikančiai Škotijos nacionalinei partijai (SNP), sakė, kad Didžiojoje Britanijoje aptiktas naujos atmainos koronavirusas sudavė „smarkų smūgį“ kovoje su virusu.

Ji sakė, kad esama „įtikinamų“ įrodymų, kad „naujosios atmainos koronavirusas jau yra atsakingas už beveik pusę visų naujų atvejų Škotijoje“.

„Šiuo metu matome staigaus infekcijų augimo tendenciją ir neperdėdama galiu sakyti, kad esu labiau susirūpinusi dabartine situacija nei bet kuria kita nuo kovo“, – pridūrė ji.

Toks vyriausybės žingsnis padidins spaudimą Didžiosios Britanijos premjerui Borisui Johnsonui pasekti šiuo pavyzdžiu, atsižvelgiant į naujosios atmainos koronaviruso daromą spaudimą sveikatos priežiūros institucijoms.

Šio pranešimo sulaukta tą pačią dieną, kai Didžioji Britanija pradėjo skiepyti „AstraZeneca“ ir Oksfordo universiteto sukurta vakcina nuo koronaviruso.

Pažadėdamas iki kovo šalyje paskiepyti dešimtis milijonų žmonių, B. Johnsonas stočiai „Sky News“ sakė, kad dėl augančio infekcijų skaičiaus Anglijoje teks sugriežtinti apribojimus.

„Jei pažvelgtumėte į skaičius, nėra jokių abejonių, kad turėsime imtis griežtesnių priemonių ir apie jas paskelbsime tam tinkamu laiku“, – sakė premjeras.

N. Sturgeon Škotijos parlamento nariams sakė, kad skiepijimo naująja vakcina pradžia yra „labai teigiama“.

Ji pabrėžė, kad būtina sustabdyti viruso plitimą, o tam reikalingi dar griežtesni apribojimai.

Graikijoje mirčių nuo koronaviruso skaičius viršijo 5 tūkst.

Graikija pirmadienį pranešė, kad šalyje koronaviruso aukų skaičius viršijo 5 000, praėjus kelioms dienoms po to, kai vyriausybė buvo apkaltinta nuo ligos paskiepijus pernelyg daug valstybės pareigūnų vietoje medicinos darbuotojų.

Valstybinė visuomenės sveikatos agentūra skelbė, kad per pastarąsias 24 val. užfiksavo 54 mirtis, bendrą aukų skaičių padidinusias iki 5 011.

Šalyje nuo pandemijos pradžios infekcija buvo patvirtinta daugiau kaip 140 tūkst. žmonių, iš kurių daugiau kaip 400 šiuo metu gydomi intensyviosios terapijos skyriuose, teigė agentūra.

Vyriausybė praėjusią savaitę skelbė, kad atideda dešimtis „simbolinių“ valstybės pareigūnų vakcinacijų, sulaukus nusiskundimų, kad medicinos darbuotojams ir pagyvenusio amžiaus žmonėms nėra suteikiama tinkama pirmenybė pasiskiepyti.

Vyriausybės atstovė Aristotelia Peloni radijui „Parapolitika“ sakė, kad vakcina jau buvo suleista daugiau kaip 60 pareigūnų, o likusieji „bus paskiepyti kai ateis jų eilė“.

Vyriausybė praėjusį mėnesį buvo paskelbusi, kad sausį pirmenybė pasiskiepyti bus suteikta 45 aukšto rango valstybės, kariuomenės ir kitiems pareigūnams.

Tačiau į šį sąrašą, kurį žiniasklaida praminė „VIP sąrašu“, buvo įtraukta dar apie 120 žmonių. Tai sukėlė visuomenės pasipiktinimą.

Šalyje vakcina nuo koronaviruso iki šiol suleista 9,5 tūkst. žmonių.

Graikija pirmąją pandemijos bangą atlaikė užfiksavusi palyginti nedaug infekcijos atvejų ir mirčių, tačiau rudenį infekcijų skaičiai ėmė augti.

Šalies premjeras Kyriakos Mitsotakis sulaukė nemažai kritikos po to, kai kalėdiniu laikotarpiu sušvelnino apribojimus mažmeninės prekybos parduotuvėms ir bažnyčioms.

Graikijos Ortodoksų Bažnyčia pirmadienį pareiškė, kad ignoruos vyriausybės nurodymą per Trijų Karalių minėjimą visuomenei užverti visas pamaldų vietas.

Libane skelbiamas trijų savaičių trukmės karantinas

Libano vyriausybė pirmadienį nusprendė šalyje skelbti beveik trijų savaičių trukmės karantiną, siekiant suvaldyti COVID-19 infekcijų šuolį.

Karantinas turėtų įsigalioti sausio 7 d. ir tęstis iki vasario 1 dienos. Vyriausybė taip pat nusprendė įvesti komendanto valandą, galiosiančią nuo 18 val. vakaro iki 5 val. ryto.

Šalies premjeras Hassanas Diabas ir sveikatos apsaugos ministras Hamadas Hassanas kiek anksčiau perspėjo, kad Beiruto ligoninių intensyviosios terapijos skyriai yra užpildyti.

„Turime labai sudėtingą situaciją. Mums reikalingos išskirtinės ir griežtos priemonės“, – H. Diabą citavo vietos žiniasklaida.

H. Hassanas savo ruožtu pabrėžė, kad „koronaviruso situacija pasiekė labai pavojingą lygį“.

Libane praėjusią savaitę buvo fiksuojami rekordiniai koronaviruso atvejų skaičiai. Šalyje nuo pandemijos pradžios infekcija patvirtinta jau beveik 190 tūkst. žmonių, o mirė beveik 1,5 tūkst. infekuotų pacientų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.