Skandalas JAV: nutekintame pokalbyje – D. Trumpo spaudimas valstijos pareigūnui „rasti“ rinkėjų balsų už jį

Kadenciją baigiantis JAV prezidentas Donaldas Trumpas per neįprastą pokalbį telefonu spaudė Džordžijos aukščiausią rinkimų pareigūną „rasti“ pakankamai balsų atimti iš Joe Bideno pergalę šioje pietinėje valstijoje, sekmadienį pranešė šalies žiniasklaida.

 Nutekintas D.Trumpo pokalbis sukėlė didelį skandalą.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Nutekintas D.Trumpo pokalbis sukėlė didelį skandalą.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 4, 2021, 7:50 AM, atnaujinta Jan 4, 2021, 10:35 AM

Šeštadienį įvykusio D. Trumpo pokalbio su Džordžijos valstijos sekretoriumi respublikonu Bradu Raffenspergeriu įrašą pirmasis gavo dienraštis „The Washington Post“.

Per pokalbį D. Trumpas įspėjo B. Raffenspergerį, kad valstijos sekretorius ir jo vyriausiasis teisininkas gali susidurti su „didele rizika“, jeigu neįvykdys jo prašymo.

„Džordžijos žmonės pyksta, šalies žmonės pyksta“, – sakė D. Trumpas per pokalbį, kurio įrašą paskelbė ir kitos žiniasklaidos priemonės.

„Nėra nieko blogo sakyti: žinote, hm, jūs apsiskaičiavote, – kalbėjo prezidentas. – Apsiskaičiavote šimtais tūkstančių balsų.“

B. Raffenspergeris į tai atsakė: „Na, Pone prezidente, jūsų problema, kad duomenys, kuriuos turite, yra neteisingi.“

J. Bidenas šioje tradiciškai konservatyvioje valstijoje laimėjo mažiau nei 12 tūkst. balsų skirtumu. Balsų perskaičiavimas ir auditai šio skirtumo nepakeitė.

Visgi net hipotetinis rezultatų pakeitimas Džordžijoje neatimtų iš J. Bideno pergalės.

Apie pokalbio įrašą buvo paskelbta likus dviem dienoms iki antrojo rinkimų turo Džordžijoje, nulemsiančio, kuri partija kontroliuos Senatą, taip pat trys dienos iki bendro abejų Kongreso rūmų posėdžio, kuriame bus tvirtinami lapkričio 3-iąją vykusių prezidento rinkimų rezultatai.

Rinkikų kolegijos balsavimo rezultatų tvirtinimas Kongrese paprastai tebūna formalumas, tačiau šįmet daugybė teisininkų D. Trumpo vardu bando užkirsti tam kelią, nors Atstovų Rūmų narys respublikonas Adamas Kinzingeris paragino juos atsisakyti šių bandymų, atsižvelgus į paviešintą įrašą.

„Tai absoliučiai pasibaisėtina. Kreipiuosi į visus Kongreso narius, svarstančius nepritarti rinkimų rezultatams: paaiškėjus šiems faktams jūs negalite taip pasielgti švaria sąžine“, – parašė jis socialiniame tinkle „Twitter“.

„Panieka demokratijai“

„The New York Times“ pranešė, kad B. Raffenspergerio patarėjai įrašė minimą pokalbį, tačiau jiems jis sakė nenorintis, kad įrašas būtų paviešintas, nebent prezidentas užsipultų valstijos pareigūnus ar neteisingai pateiktų tai, kas aptarta.

Sekmadienį, prieš tai, kai įrašas buvo paskelbtas, D. Trumpas tviteryje parašė apie tą pokalbį. Prezidentas tvirtino, kad B. Raffenspergeris „nenorėjo ar negalėjo atsakyti į klausimus dėl „biuletenių po stalu“ suktybės, biuletenių naikinimo, „rinkėjų“ iš kitų valstijų, mirusių rinkėjų ir dar daugiau kitų“.

B. Raffenspergeris savo ruožtu tviteryje parašė: „Su pagarba, prezidente Trumpai: Tai, ką jūs sakote, nėra tiesa. Tiesa paaiškės.“

Ši jo žinutė irgi paskelbta prieš paviešinant jųdviejų pokalbio įrašą.

Kai jis buvo paskelbtas, Baltieji rūmai komentuoti atsisakė.

Demokratai netrukus pasmerkė šį pokalbį.

„Trumpo panieka demokratijai yra apnuoginta. Dar kartą. Įraše“, – „Twitter“ sakė Atstovų Rūmų narys Adamas Schiffas.

„Spaudimas rinkimų pareigūnui, kad jis „rastų“ balsų, jog jis galėtų laimėti, yra potencialiai nusikalstamas dalykas, ir dar vienas skandalingas korumpuoto žmogaus, kuris būtų despotas, jei mes jam leistume, piktnaudžiavimo valdžia atvejis. Mes to neleisime“, – pridūrė demokratas.

Kai kurie politiniai apžvalgininkai palygino tą pokalbį su Votergeito („Watergate“) skandalu 8-e dešimtmetyje, dėl kurio atsistatydino tuometinis prezidentas Richardas Nixonas.

Carlas Bernsteinas, vienas iš žurnalistų, atskleidusių Votergeito skandalą, pavadino tą D. Trumpo ir B. Raffenspergerio pokalbio įrašą „akivaizdžiu įkalčiu“.

D. Trumpas nepateikdamas jokių įrodymų tvirtina, kad per rinkimus buvo sukčiaujama.

Tačiau balsų perskaičiavimai keliose valstijose patvirtino J. Bideno pergalę, teismai atmetė D. Trumpo komandos skundus, o gruodžio pradžioje tuometinis JAV generalinis prokuroras Billas Barras sakė, jog Teisingumo departamentas nerado įrodymų, kad per rinkimus būtų vykęs reikšmingas klastojimas.

Vienu metu D. Trumpas buvo pakvietęs respublikonų rinkimų pareigūnus iš Mičigano į Baltuosius rūmus, matyt, stengdamasis juos paspausti dėl jų balsų patvirtinimo.

Kitame pokalbyje telefonu prezidentas spaudė respublikoną Džordžijos gubernatorių Brianą Kempą.

B. Raffenspergeris ir kiti rinkimų pareigūnai, atmetę D. Trumpo prašymus, Džordžijoje ir kitose valstijose sulaukė iš jo šalininkų grasinimų mirtimi.

Pagal Džordžijos įstatymus B. Raffenspergeris turėjo teisę įrašyti pokalbį su D. Trumpu be pastarojo sutikimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.