Dėl D. Trumpo šalininkų įsiveržimo į Kapitolijų atsistatydino dvi administracijos narės

Protestuodamos prieš JAV prezidento Donaldo Trumpo šalininkų įsiveržimą į Kapitolijų ketvirtadienį atsistatydino dvi jo administracijos, kuri jau netrukus baigs darbą, narės.

 Dėl D. Trumpo šalininkų įsiveržimo į Kapitolijų atsistatydino dvi administracijos narės.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Dėl D. Trumpo šalininkų įsiveržimo į Kapitolijų atsistatydino dvi administracijos narės.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Dėl D. Trumpo šalininkų įsiveržimo į Kapitolijų atsistatydino dvi administracijos narės.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Dėl D. Trumpo šalininkų įsiveržimo į Kapitolijų atsistatydino dvi administracijos narės.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 8, 2021, 10:14 AM

Švietimo sekretorė ir susisiekimo sekretorė – vienintelės moterys tarp svarbiausių D. Trumpo administracijos pareigūnų – pareiškė, kad nebegali likti postuose po riaušininkų siautėjimo per Kongreso sesiją, kurios metu buvo patvirtinta Joe Bideno pergalė prezidento rinkimuose.

„Toks elgesys buvo neįsivaizduojamas mūsų šaliai. Negalima apsirikti dėl poveikio, kurį jūsų retorika padarė situacijai, ir man tai yra perlinkio taškas“, – sakė švietimo sekretorė Betsy DeVos, tvirta konservatorė, dirbusi per visą šios administracijos valdymą.

„Visa tai stebi įspūdžių lengvai paveikiami vaikai, jie mokosi iš mūsų, – laiške D. Trumpui rašė B. DeVos. – Jie turi iš mūsų sužinoti, kad Amerika yra daugiau nei tai, kas nutiko vakar.“

Susisiekimo sekretorė Elaine Chao, kuri yra Senato respublikonų daugumos lyderio Mitcho McConnello žmona, anksčiau ketvirtadienį taip pat pareiškė atsistatydinanti.

Pasak jos, Kapitolijaus šturmas buvo „traumuojantis ir visiškai išvengiamas įvykis“, prasidėjęs trečiadienį po mitingo, per kurį D. Trumpas pasakė kurstančią kalbą.

„Jis mane taip giliai sutrikdė, kad paprasčiausiai negaliu numoti į tai ranka“, – pridūrė ji.

Keli demokratų įstatymų leidėjai jos atsistatydinimą pavadino poza. „Žiurkės bėga iš skęstančio laivo“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Kalifornijai atstovaujanti Atstovų Rūmų narė Jackie Speier (Džeki Spejer).

Pasak demokratų, atsistatydinusioms sekretorėms verčiau reikėjo siekti D. Trumpo nušalinimo nuo valdžios pagal konstitucijos 25-ąją pataisą, numatančią galimybę vyriausybės daugumai balsavimu nušalinti prezidentą, jei jis laikomas netinkamu eiti šias pareigas.

Buvęs D. Trumpo Baltųjų rūmų administracijos vadovas Mickas Mulvaney, kuris prognozavo, kad prezidentas mielai perduos valdžią, ketvirtadienį pranešė, kad protestuodamas prieš prezidento šalininkų smurtą Kapitolijuje atsisako savo diplomatinio posto.

„Nebegaliu čia likti, nebegaliu po vakar dienos. Negalima žiūrėti į vakar dienos įvykius ir manyti, kad aš kokiu nors būdu ar forma noriu būti jų dalis“, – televizijai CNBC sakė M. Mulvaney, po vadovavimo administracijai perkeltas dirbti specialiuoju pasiuntiniu Šiaurės Airijoje.

„Tie, kas nuspręs likti – su kai kuriais jų aš kalbėjausi – nusprendė likti [tik] todėl, jog nerimauja, kad prezidentas į jų vietą gali paskirti ką nors blogesnio“, – paaiškino M. Mulvaney.

Vėliau ketvirtadienį D. Trumpas paskelbė vaizdo pareiškimą, kuriame galiausiai pripažino, kad sausio 20-ąją paliks Baltuosius rūmus, ir pasmerkė smurtą, bet J. Bideno nepasveikino.

„Pasilikite“

Baltųjų rūmų patarėjo nacionalinio saugumo klausimais pavaduotojas Mattas Pottingeris, svarbus D. Trumpo kovingos pozicijos Kinijos atžvilgiu architektas, atsistatydino kelios valandos po beprecedenčių scenų Kapitolijuje.

Taip pat pasitraukė buvusi Baltųjų rūmų atstovė spaudai Stephanie Grisham, pastaruoju metu dirbusi JAV pirmosios ponios Melanios Trump atstove.

JAV žiniasklaida pranešė, kad viceprezidento Mike'o Pence'o personalo vadovas Marcas Shortas nebuvo įleistas į Baltuosius rūmus – veikiausiai dėl M. Pence'o sprendimo ignoruoti D. Trumpo reikalavimą blokuoti J. Bideno pergalės patvirtinimą.

Kitas neramumų ženklas buvo D. Trumpo ketvirtadienio sprendimas atšaukti Chado Wolfo paskyrimą nuolatiniu Krašto saugumo departamento vadovu. Sprendimas buvo priimtas iškart po to, kai Ch. Wolfas, kuris šiuo metu laikinai eina šias pareigas, pasakė, kad jam D. Trumpo šalininkų veiksmai Kongrese „kelia pasibjaurėjimą“, ir paragino prezidentą „griežtai pasmerkti“ smurtą.

Vašingtone kilęs pasipiktinimas kursto spėliones, kad gali pasitraukti ir daugiau D. Trumpo administracijos aukšto rango pareigūnų. Pirmiausia dėmesys nukrypo į Robertą O'Brieną, kuris užima svarbų nacionalinio saugumo patarėjo postą.

Per Kapitolijaus apsiaustį R. O'Brienas nustebino pareiškęs, kad kalbėjosi su M. Pence'u ir „didžiuojasi dirbantis su juo“, bet nepaminėjęs D. Trumpo.

Tačiau įtakingas respublikonų senatorius Lindsey Grahamas, kuris rėmė D. Trumpą per jo neramų vienos kadencijos prezidentavimą, prašė aukščiausio rango pareigūnų stabilumo dėlei pasilikti.

„Tuos, kas mano, jog turėtų dabar pasitraukti iš savo posto ir taip padaryti pareiškimą, raginčiau to nedaryti“, – sakė jis ir kvietė – pirmiausia R. O'Brieną – „pasilikti“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.