Kanada: Iranas negali pats nustatyti kompensacijų numušto lėktuvo aukų šeimoms dydžio

Teheranas negali vienašališkai nuspręsti dėl kompensacijų žmonėms, praradusiems savo artimuosius, kai prieš metus Irano pajėgos per klaidą numušė ukrainiečių keleivinį lėktuvą, ketvirtadienį pareiškė Kanados užsienio reikalų ministras.

Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 8, 2021, 11:18 AM

Į Kijevą 752-uoju reisu skridęs Ukrainos tarptautinių oro linijų (MAU) keleivinis laineris „Boeing 737“ pernai sausio 8 dieną buvo numuštas dviem raketomis ir sudužo vos pakilęs iš Teherano pagrindinio oro uosto.

Per nelaimę žuvo visi 167 keleiviai ir devyni įgulos nariai: 82 iraniečiai, 63 kanadiečiai, 11 ukrainiečių, 10 švedų, septyni afganai ir trys britai.

Pirmųjų katastrofos metinių išvakarėse naujienų agentūrai AFP atsiųstame elektroniniame laiške Kanados diplomatijos vadovas Francois-Philippe'as Champagne'as rašė, kad kompensacijų klausimu su Iranu dar turi vykti „nuodugnios diskusijos“.

„Kompensacijų klausimas bus sprendžiamas ne vienašališkais Irano pareiškimais, bet dvišalėse derybose“, – sakė F.-Ph. Champagne'as.

Pernai sausį tarp Jungtinių Valstijų ir Irano tvyrant įtampai, Teheranas pripažino, kad jo pajėgos netyčia numušė į Kijevą skridusį lainerį.

Praėjusį mėnesį šiitiška respublika paskelbė visų katastrofos aukų šeimoms išmokėsianti po 150 tūkst. JAV dolerių (126 tūkst. eurų).

Iranas pripažino savo atsakomybę, tačiau ją turi lydėti įsipareigojimai dėl teisingumo, skaidrumo ir atskaitomybės, – sakė F.-Ph. Champagne'as. – Reparacija apima ne tik kompensacijas.“

Gruodžio viduryje Kanados specialusis prokuroras, buvęs ministras Ralphas Goodale'as, paskirtas tirti šią tragediją, paskelbė 70 puslapių ataskaitą, kurioje nurodė, kad Iranas neturėtų „pats tirti“ šios nelaimės. Jis pabrėžė, jog daugelis svarbių detalių, susijusių su katastrofa, tebėra nežinomos.

F.-Ph. Champagne'as, ministras pirmininkas Justinas Trudeau ir dar keli vyriausybės ministrai ketvirtadienį pasikalbėjo su aukų artimaisiais per privatų virtualų katastrofos metinių paminėjimą.

„Šiandien, šios baisios tragedijos pirmųjų metinių išvakarėse, mintimis esame su aukų šeimomis ir artimaisiais“, – elektroniniame laiške rašė užsienio reikalų ministras.

J. Trudeau neseniai paskelbė, kad sausio 8-oji šalyje bus minima kaip nacionalinė lėktuvų katastrofų aukų atminimo diena.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: ar Konstitucinis Teismas apgins prezidentą?