Žiaurumui Sausio 13-ąją nugarą atsukęs M. Gorbačiovas šiandieną – ir paliegęs, ir vienišas

Kruvinųjų 1991-ųjų sausio 13-osios įvykių Lietuvoje gal nebūtų buvę, jei sovietų kariškių įkarštį būtų atšaldęs Michailas Gorbačiovas – paskutinis ir vienintelis Sovietų Sąjungos prezidentas.

Sunkiai judantis M.Gorbačiovas gyvena jam skirtame name Pamaskvyje.
Sunkiai judantis M.Gorbačiovas gyvena jam skirtame name Pamaskvyje.
Prieš 31 metus, 1990-ųjų sausio mėnesį, į Vilnių su žmona Raisa (kairėje) atvykęs M.Gorbačiovas (viduryje) bandė įkalbėti Lietuvą neskelbti nepriklausomybės.<br>Stopkadras iš filmo „Gorbačiovas. Rojus“
Prieš 31 metus, 1990-ųjų sausio mėnesį, į Vilnių su žmona Raisa (kairėje) atvykęs M.Gorbačiovas (viduryje) bandė įkalbėti Lietuvą neskelbti nepriklausomybės.<br>Stopkadras iš filmo „Gorbačiovas. Rojus“
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 10, 2021, 9:47 PM

Šis žmogus, kuriam kovo 2-ąją sukaks 90 metų, kadaise buvo vienas įtakingiausių pasaulyje. Dabar jis apleistas artimųjų ir vienišas.

Apie tai, kaip gyvena buvęs SSRS vadovas, Rusijos režisierius Vitalijus Manskis parodė savo dokumentinėje juostoje „Gorbačiovas. Rojus“.

Šįkart nelengvai sutikęs filmuotis M.Gorbačiovas siūlė autoriams kitokį juostos pavadinimą – „Pokalbis su vienu keistuoliu“.

Prieš 20 metų V.Manskis jau kūrė filmą apie M.Gorbačiovą, kuris tada buvo 70 metų.

Tąsyk režisieriui politikas pasirodė senas, bet dabar V.Manskį sužavėjo sveikas protas, saviironija ir taiklios pastabos žmogaus, kurio kūnas priešinasi gyvenimui.

M.Gorbačiovas pats puikiai suvokia savo fizinę būklę.

Jis sunkiai pakyla nuo kėdės – be kitų pagalbos tai jau neįmanoma – ir juda laikydamasis specialaus ramsčio.

Gerai, jog atsirado žmonių, kurie jam įrengė liftą į antrą aukštą, kad kelionė į miegamąjį netruktų ištisą valandą.

V.Manskis filmavo M.Gorbačiovą jam iki gyvenimo pabaigos naudotis valstybės skirtame name Pamaskvyje.

Namą supa aukšta tvora, virš jos – spygliuota viela, visur – stebėjimo kameros.

Režisierių stebina, kad būdamas prie milžiniškos SSRS vairo M.Gorbačiovas nieko, išskyrus butą Maskvoje, neužgyveno.

Dabar jis išsilaiko iš pinigų, kuriuos uždirbo po SSRS griūties važinėdamas po pasaulį ir sakydamas kalbas. Už vieną kartą jam yra sumokėję net 400 tūkst. dolerių – bet tai buvo vienintelis toks dosnus atvejis.

Kadaise vienas įtakingiausių pasaulio politikų Naujuosius metus sutiko su savo pagalbininku – nieko artimesnio jis dabar neturi.

Namo sienas puošia M.Gorbačiovo žmonos Raisos portretai – jos nebėra jau du dešimtmečius.

Filme jo klausiama: nejaugi vyrui užtenka sutikti mylimą moterį ir su ja užauginti vaikus, kad sau nekeltų jokių kitų aukštų tikslų? M.Gorbačiovas atsako irgi klausimu: o kas šiame gyvenime gali būti vertingesnio?

Jis mestelėjo vienintelę frazę, kad dabar anūkės pas jį neatvažiuoja. Anksčiau atvažiuodavo, o dabar – ne.

Daugiau žodžių nereikia – viskas aišku.

M.Gorbačiovo dukra 64-erių Irina Virganskaja ir jo suaugusios anūkės Anastasija bei Ksenija gyvena Vokietijoje – Rusijoje nesilanko. O pats M.Gorbačiovas dabar jau niekur negali išvažiuoti. (LR)

Į apklausą neatvyko

Apklausti M.Gorbačiovą dėl tragiškų Sausio įvykių ne kartą bandė ir Lietuvos generalinė prokuratūra, ir teismai, tačiau svarbiausiu liudytoju galėjęs tapti buvęs politikas į kvietimus nereagavo.

Ikiteisminio tyrimo metu Rusija atsisakydavo tenkinti Lietuvos prašymus arba į juos visai neatsakydavo.

Apklausti buvusį Sovietų Sąjungos prezidentą siekė ir 2016 metais Sausio 13-osios bylą nagrinėjęs Vilniaus apygardos teismas. Šaukimai jam buvo išsiųsti trimis būdais – elektroniniu, įprastiniu paštu ir per Teisingumo ministeriją. Tačiau nė į vieną jų nebuvo atsakyta.

Apklausti M.Gorbačiovą daugybę kartų prašė per Sausio 13-osios įvykius tėvo netekęs vilnietis R.Povilaitis. Šiuo metu Sausio 13-osios bylą nagrinėjantis Apeliacinis teismas tokį jo prašymą atmetė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.