D. Trumpas – apie „katastrofišką klaidą“, Kapitolijaus šturmą ir antrąją apkaltą

JAV prezidentas Donaldas Trumpas antradienį pareiškė, kad socialinės žiniasklaidos milžinės, tokios kaip „Twitter“ ir „Facebook“, padarė „katastrofišką klaidą“ blokuodamos jį po jo kurstytojiškos kalbos miniai, tuomet iškart įsiveržusiai į JAV Kongresą.

Donaldas Trumpas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Donaldas Trumpas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Donaldas Trumpas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Donaldas Trumpas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 12, 2021, 10:16 PM, atnaujinta Jan 13, 2021, 2:39 PM

„Jie daro katastrofišką klaidą... Jie skaldo ir sėja nesantaiką, jie rodo tai, ką aš seniai prognozavau“, – prieš išvykdamas į Teksasą sakė D. Trumpas.

Jis neigė, kad praeitą savaitę pasakyta kalba tūkstančiams šalininkų, raginanti žygiuoti į Kongresą, buvo kaip nors susijusi su netrukus po jos kilusiu smurtu.

Sausio 6-ąją, praėjus kelioms valandoms po neįprasto mitingo, per kurį D. Trumpas pasakė kalbą ir kartojo savo nepagrįstus argumentus, kad lapkritį vykę rinkimai buvo suklastoti, vėliavomis mojuojantys jo šalininkai prasiveržė pro metalines užtvaras, juosiančias Kapitolijų, ir plūstelėjo į kompleksą, kur įstatymų leidėjai buvo susirinkę į nepaprastąjį posėdį, siekdami patvirtinti Rinkikų kolegijos balsavimo rezultatus ir išrinktojo prezidento Joe Bideno pergalę.

Įstatymų leidėjams teko slėptis po kėdėmis ir užsidėti dujokaukes, o policija bandė užbarikaduoti pastatą.

Tiek demokratų, tiek respublikonų įstatymų leidėjai penkių žmonių gyvybių pareikalavusį chaosą vadino maištu, o kritikai kaltino D. Trumpą savo kalbomis pakursčius smurtinius neramumus.

Praėjusią savaitę „Twitter“ visam laikui blokavo D. Trumpo paskyrą, teigdamas, kad tai daroma siekiant užkirsti kelią tolesnio smurto kurstymo rizikai. D. Trumpo paskyras neribotam laikui taip pat blokavo „Facebook“ bei „Instagram“.

D. Trumpas savo kalbą prieš Kapitolijaus šturmą praėjusią savaitę vadina „visiškai derama“

JAV prezidentas Donaldas Trumpas antradienį neigė, kad jo praeitą savaitę pasakyta kalba tūkstančiams šalininkų, raginanti žygiuoti į Kongresą, buvo kaip nors susijusi su netrukus po jos kilusiu smurtu.

„Išanalizavę mano pasakytą kalbą... ir paskutinę pastraipą, paskutinį sakinį, absoliučiai visi manė, kad ji buvo visiškai derama“, – prieš išskrisdamas į Teksasą sakė D. Trumpas.

Sausio 6-ąją, praėjus kelioms valandoms po neįprasto mitingo, per kurį D. Trumpas pasakė kalbą ir kartojo savo nepagrįstus argumentus, kad lapkritį vykę rinkimai buvo suklastoti, vėliavomis mojuojantys jo šalininkai prasiveržė pro metalines užtvaras, juosiančias Kapitolijų, ir plūstelėjo į kompleksą, kur įstatymų leidėjai buvo susirinkę į nepaprastąjį posėdį, siekdami patvirtinti Rinkikų kolegijos balsavimo rezultatus ir išrinktojo prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) pergalę.

Įstatymų leidėjams teko slėptis po kėdėmis ir užsidėti dujokaukes, o policija bandė užbarikaduoti pastatą.

Tiek demokratų, tiek respublikonų įstatymų leidėjai penkių žmonių gyvybių pareikalavusį chaosą vadino maištu, o kritikai kaltino D. Trumpą savo kalbomis pakursčius smurtinius neramumus.

D. Trumpas ruošimąsi jo apkaltai pavadino „absoliučiai juokingu“

JAV prezidentas Donaldas Trumpas antradienį pavadino pasiruošimą jo apkaltos procesui JAV Kongrese „absoliučiai juokingu“ ir pareiškė, kad juo keliamas „milžiniškas pyktis“.

Prie Baltųjų rūmų lipdamas į prezidentinį sraigtasparnį „Marine One“ prieš kelionę į Teksasą D. Trumpas trečiadienį jam gresiančią apkaltą Atstovų Rūmuose pavadino „didžiausios raganų medžioklės politikos istorijoje tęsiniu“.

Likus vos aštuonioms dienoms iki kadencijos pabaigos D. Trumpas yra paliktas daugybės buvusių savo bendražygių, užblokuotas socialinių tinklų ir laukiantis jam gresiančios antros apkaltos už riaušių prieš JAV Kongresą kurstymą sausio 6 dieną.

D. Trumpo kelionė į Alamą, kur jis turėtų girtis sėkme įgyvendinant savo pažadą pastatyti sieną JAV ir Meksikos pasienyje, yra pirmas viešas prezidento pasirodymas po to, kai tūkstančiai jo pakurstytų šalininkų šturmavo Kongresą.

Nors Alamas – tai ne ta garsioji tvirtovė, esanti kitoje Teksaso valstijos dalyje, respublikonui tai bus viena paskutinių prezidentinių kelionių.

Nuo lapkričio 3 dienos rinkimų nekilnojamojo turto magnatas atkakliai nepagrįstai kartojo, kad tikrasis rinkimų nugalėtojas yra jis, o ne demokratas Joe Bidenas (Džo Baidenas). Praėjusį antradienį savo kalboje, kurią laiko „visiškai derama“, jis paragino savo šalininkų minią „pademonstruoti jėgą“.

D. Trumpo retorikos pakurstyta minia įsivežė į Kongresą, susirėmė su policija, niokojo įstatymų leidėjų kabinetus ir privertė išsigandusius Kongreso narius laikinai nutraukti J. Bideno pergalės patvirtinimo procedūrą.

Ši krizė paskatino daugelį buvusių D. Trumpo šalininkų verslo ir sporto pasaulyje nuo jo nusigręžti.

Kongrese, kur Respublikonų partija ketverius metus buvo tapusi šio populistinio lyderio įkaite, prezidento nepalaikė net tokie jam atsidavę politikai kaip įtakingas respublikonų senatorius Lindsey Grahamas, paraginęs D. Trumpą pripažinti pralaimėjimą rinkimuose.

Tačiau D. Trumpas iki šiol nenusileidžia.

Jis iki šiol nepasveikino J. Bideno su pergale ir neparagino savo šalininkų palaikyti išrinktąjį prezidentą po jo inauguracijos sausio 20 dieną. Toks politinės vienybės gestas yra laikomas visiškai įprastu po rinkimų Jungtinėse Valstijose.

Kaip pranešė portalas „Axios“, D. Trumpas ir Atstovų Rūmų mažumos lyderis respublikonas Kevinas McCarthy (Kevinas Makartis) antradienį turėjo audringą pokalbį telefonu, per kurį D. Trumpas tikino, kad Kongresą šturmavo grupės „Antifa“ aktyvistai, o ne jo rėmėjai.

„Tai ne „Antifa“, – atsakė K. McCarthy. – Aš tai žinau, aš ten buvau.“

Pranešama, kad D. Trumpui toliau stumiant savo sąmokslo teoriją, kad jis yra tikrasis rinkimų nugalėtojas, K. McCarthy jį esą pertraukė pareiškęs: „Liaukitės. Viskas baigta. Rinkimai baigėsi.“

2-oji apkalta

Atstovų Rūmai antradienį balsuos dėl avantiūristinio bandymo priversti viceprezidentą Mike'ą Pence'ą (Maiką Pensą) ir vyriausybę pasitelkti JAV konstitucijos 25-ąją pataisą ir paskelbti D. Trumpą netinkamu eiti savo pareigas. Tokiu atveju prezidento pareigas laikinai perimtų viceprezidentas.

Tačiau tokia įvykių eiga mažai tikėtina.

Nors M. Pence'as, kaip pranešama, pasipiktino D. Trumpo praėjusios savaitės elgesiu, pirmadienį jie pirmą kartą po Kongreso užpuolimo susitiko Baltuosiuose rūmuose ir, kaip sakė vienas administracijos aukšto rango pareigūnas, „puikiai pasikalbėjo“.

Tai rodytų, jog nepriklausomai nuo to, ką M. Pence'as ir Baltųjų rūmų pareigūnai, kurių lieka vis mažiau, manytų, jie yra įsipareigoję tęsti šios administracijos darbą iki sausio 20-osios.

Vis dėlto atsistatydinus virtinei administracijos pareigūnų, įskaitant pirmadienį pasitraukusį laikinąjį krašto saugumo sekretorių Chadą Wolfą, taip pat visiškai aišku, kad D. Trumpas vos laikosi valdžioje.

Antradienį duodamas interviu televizijai „ABC News“, sveikatos apsaugos sekretorius Alexas Azaras griežtai neatmetė galimybės nušalinti D. Trumpą. Jis sakė: „Neketinu čia įsitraukti ar aptarinėti 25-osios pataisos.“

Po balsavimo dėl 25-osios pataisos demokratai trečiadienį Atstovų Rūmuose pradės apkaltos procesą. Vienintelį kaltinimą „kurstymu maištauti“ tikriausiai parems dauguma.

Tačiau respublikonų kontroliuojamas Senatas yra paskelbęs pertrauką iki sausio 19-osios, o jo vadovai sako, kad nėra galimybių prastumti apkaltą prieš J. Bideno inauguraciją sausio 20-ąją.

Tai reiškia, kad D. Trumpas, kuris pernai per savo pirmą apkaltą Senate buvo išteisintas, nebus pirma laiko pašalintas iš posto.

Senato demokratų lyderis Chuckas Schumeras, kaip pranešama, kėlė mintį pasinaudoti retai naudojamu parlamentiniu manevru ir priversti Senatą atnaujinti sesiją nepaprastosiomis aplinkybėmis. Tokiu atveju būtų laiko pradėti apkaltos procesą.

Tačiau net ne visi demokratai siekia teismo, nerimaudami, kad jis užtemdytų pirmąsias J. Bideno prezidentavimo dienas.

Naujojo prezidento jau lauks nevaldoma COVID-19 pandemija, stringanti vakcinavimo programa, netvirta ekonomika ir kai kurių D. Trumpo rinkėjų, kurių bendrai yra labai daug, pastarojo meto smurtinio politinio pasipriešinimo padariniai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.