Istorinė diena: į K2 viršukalnę žiemą įkopė pirmoji komanda

Grupė nepaliečių alpinistų šeštadienį pateko į istoriją kaip pirmoji komanda, žiemą įkopusi į Pakistane stūksančią itin sunkiai įveikiamą K2 viršukalnę, pranešė vienai iš ekspedicijų vadovaujanti turizmo bendrovė. 

Grupė nepaliečių alpinistų šeštadienį pateko į istoriją kaip pirmoji komanda, žiemą įkopusi į Pakistane stūksančią itin sunkiai įveikiamą K2 viršukalnę.<br>SWNS/Scanpix nuotr.
Grupė nepaliečių alpinistų šeštadienį pateko į istoriją kaip pirmoji komanda, žiemą įkopusi į Pakistane stūksančią itin sunkiai įveikiamą K2 viršukalnę.<br>SWNS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-01-16 20:44

Pastarosiomis savaitėmis dešimtys alpinistų varžėsi, siekdami įkopti į antrąjį pagal aukštį kalną pasaulyje. K2, kurios aukštis – 8 611 metrų, buvo likusi paskutinioji aukštesnė kaip 8 km viršukalnė, į kurią alpinistams dar nebuvo pavykę įkopti žiemos sezonu.

„MES TAI PADARĖME“, – per „Twitter“ parašė bendrovė „Seven Summit Treks“.

„Karakorumo „Nuožmusis kalnas“ buvo įveiktas pavojingiausiu metų laiku: žiemą. Nepaliečiai alpinistai pagaliau pasiekė K2 viršūnę šią popietę, 17 val. vietos laiku“, – pridūrė ekspedicijos organizatoriai.

Po 1987-1998 metais įvykusio pirmojo bandymo įkopti į pasakojimais apipintą kalną, esantį Karakorumo kalnyne palei Kinijos sieną, buvo surengtos vos kelios žiemos ekspedicijos.

Iki šeštadienio, kai palankios oro sąlygos leido alpinistams kopti toliau, niekas nebuvo įkopęs aukščiau nei 7 650 metrų.

Šią žiemą prie kalno susirinko net keturios komandos. Jas iš viso sudarė apie 60 alpinistų – daugiau nei per visas ankstesnes ekspedicijas kartu sudėjus.

Dešimt nepaliečių alpinistų anksčiau buvo pasiskirstę po skirtingas komandas, tačiau sudarė naują grupę, kad garbė už jų pasiekimą tektų Nepalui.

„Nuožmusis kalnas“

K2 vadinamas „nuožmiuoju kalnu“: vėjo greitis ten gali pasiekti daugiau nei 200 km per valandą, o temperatūra – nukristi iki 60 laipsnių šalčio pagal Celsijų.

Nepaliečiai garsėja kaip puikūs alpinistai, tačiau nė vieno iš jų iki šiol nebuvo tarp pirmųjų, žiemą įkopusių į aukštesnę kaip 8 km viršukalnę.

Vienas iš šeštadienį triumfavusių nepaliečių Nimsdai Purja sakė, kad tai buvo „ypatinga akimirka“.

„Visa komanda laukė 10 metrų žemiau viršukalnės, kad sudarytų grupę, o tada kartu žengė į viršūnę giedodami mūsų Nepalo himną“, – socialiniame tinkle parašė alpinistas.

„Didžiuojamės, kad patekome į žmonijos istoriją ir kad parodėme, jog bendradarbiavimas, komandinis darbas ir teigiamas požiūris gali pastumti ribas to, kas, mūsų manymu, gali būti įmanoma“, – pridūrė jis.

Bent vienas iš alpinistų – Mingma Gyalje Sherpa planavo įkopti į viršūnę nenaudodamas deguonies.

Vyras pabandė pasiekti šį rekordą jau pernai žiemą, bet buvo priverstas pasiduoti. Jis jau anksčiau buvo įkopęs į 13 iš 14-os pasaulio viršukalnių, kurių aukštis siekia per 8 000 metrų.

Gruodį prieš ekspediciją šis alpinistas naujienų agentūrai AFP sakė, kad žiemos rekordų knygose yra lenkiškų, italiskų ir ispaniškų pavardžių, bet nė vienos nepalietiškos.

„Tai gera proga mums įrašyti Nepalo vardą, – sakė jis. – Būčiau laimingas, matydamas savo šalies vėliavą žiemos sąraše. Dabar tai viena didžiausių mano svajonių.“

Skirtingai nei Everestas, į kurį jau yra įkopę tūkstančiai alpinistų – jaunų ir senų, K2 yra daug vienišesnė vieta.

Daug alpinistų žuvo bandydami pasiekti jo viršūnę, kiti žuvo pavojingo nusileidimo metu. Šiaurės Pakistane stūkso vieni aukščiausių pasaulio kalnų, tarp jų ir Gilgito–Baltistano teritorijoje esantis K2.

Tarp vakarinio Himalajų pakraščio, Hindukušo kalnų ir Karakorumo kalnų įsispraudusiame Gilgite-Baltistane yra 18 iš 50 aukščiausių pasaulio kalnų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.