Pakistane rastas žuvęs Rusijos ir JAV pilietybę turėjęs alpinistas

Rusijos ir JAV pilietybę turėjęs alpinistas, ruošęsis įkopti į Pakistane esančią 12-ąją pagal aukštį pasaulio viršukalnę ir atsisakęs pasukti atgal, esant pavojingoms žiemos sezono sąlygoms, buvo rastas žuvęs, antradienį pranešė ekspedicijos atstovas.

Pakistano alpinizmo klubo atstovas Karraras Haidri sakė, kad Pakistano kariuomenės sraigtasparnis A. Goldfarbo kūną rado pirmadienį.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Pakistano alpinizmo klubo atstovas Karraras Haidri sakė, kad Pakistano kariuomenės sraigtasparnis A. Goldfarbo kūną rado pirmadienį.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 19, 2021, 4:34 PM

Aleksas Goldfarbas tęsė kopimą vienas, kai antrasis ekspedicijos dalyvis nesugedėjo įtikinti bendražygio sugrįžti per aklimatizacijos programą, jiems ruošiantis įkopti į 8 051 metro aukščio Plačiojo kalno viršukalnę Karakorumo kalnagūbryje prie sienos su Kinija.

„Esame giliai nuliūdinti netekę mūsų kopimo partnerio ir draugo“, – sakė 2021-ųjų Plačiojo kalno žiemos ekspedicijos atstovas Laszlo Pinteris.

„Paieškų misijos sraigtasparnis rado jo kūną ant Pastorės viršūnės, kur jis, kaip manoma, nukrito nuo kalno“, – sakoma pranešime.

Pastarąją savaitę alpinistų bendruomenę nudžiugino 10 nepaliečių pergalė prieš 8 611 metrų viršukalnę K2, itin sunkiai įveikiamą antrą aukščiausią pasaulyje kalną Karakorumo kalnagūbryje, į kurį anksčiau dar niekas nebuvo įkopęs žiemą. Tačiau šią pergalę taip pat aptemdė ispanų alpinisto Sergi Mingote žūtis ant to paties kalno.

A. Goldfarbas mėgino įkopti į Platųjį kalną kartu su vengru Zoltanu Szlanko per dviejų žmonių ekspediciją, nefinansuotą trečiųjų šalių.

Jiedu tikėjosi atlikti aklimatizaciją ant 6 209 metrų aukščio Pastorės viršukalnės.

Jų komanda šį bandymą apibūdino kaip „gryniausią stilių, be aukštalipių nešikų ir papildomo deguonies“.

Z. Szlanko, patyręs alpinizmo instruktorius ir kalnų gelbėtojas, nusprendė, kad sąlygos pernelyg pavojingos ir ragino A. Goldfarbą sukti atgal, bet šis nepaklausė.

Pakistano alpinizmo klubo atstovas Karraras Haidri sakė, kad Pakistano kariuomenės sraigtasparnis A. Goldfarbo kūną rado pirmadienį.

Platusis kalnas yra viena iš 14 aukštesnių kaip 8 000 metrų viršukalnių.

Ją 1957 metų vasaros sezonu pirmąkart įveikė austrų komanda. 2013 metais keturi lenkų alpinistai buvo pirmieji, įkopę į šią viršukalnę žiemą, bet du jų dingo leidžiantis ir vėliau buvo pripažinti žuvusiais.

A. Goldfarbas dingo šeštadienį – tą pačią dieną, kai nepaliečiai įkopė į K2.

Nors šios šalies alpinistai garsėja meistriškumu, iki šiol dar joks Nepalo atstovas nebuvo žiemą įkopęs į aukštesnį kaip 8 000 metrų kalną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.