D. Trumpas inauguracijos laukiančiam J. Bidenui paliko laišką

JAV prezidentas Donaldas Trumpas išlaikė bent vieną valdžios perdavimo tradiciją: Baltieji rūmai trečiadienį pranešė, kad respublikonas valstybės vadovas paliko laišką savo įpėdiniui demokratui Joe Bidenui.

D. Trumpas atsisakė viešai pripažinti J. Bideno pergalę rinkimuose, o per savo du atsisveikinimo pareiškimus nepaminėjo savo oponento vardu.<br>AP/Scanpix nuotr.
D. Trumpas atsisakė viešai pripažinti J. Bideno pergalę rinkimuose, o per savo du atsisveikinimo pareiškimus nepaminėjo savo oponento vardu.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 20, 2021, 5:46 PM, atnaujinta Jan 20, 2021, 6:36 PM

Atstovas spaudai Juddas Deere'as susirašinėjimo privatumo sumetimais atsisakė atskleisti laiško turinį ar apibūdinti jo toną.

D. Trumpas atsisakė viešai pripažinti J. Bideno pergalę rinkimuose, o per savo du atsisveikinimo pareiškimus nepaminėjo savo oponento vardu.

Kadenciją baigiantis lyderis sulaužė daugelį prezidentavimo tradicijų, įskaitant sprendimą nedalyvauti trečiadienį vykstančioje J. Bideno inauguracijoje. D. Trumpas taip pat nepakvietė jo susitikimo į Baltuosius rūmus, paaiškėjus, kad J. Bidenas laimėjo lapkritį vykusius prezidento rinkimus.

Trečiadienio rytą D. Trumpas paskutinį kartą paliko Baltuosius rūmus eidamas prezidento pareigas ir pareiškė: „Buvo didelė garbė [dirbti prezidentu], viso gyvenimo garbė.“

„Mes tik laikinai einame šias pareigas“, – savo paties laiške D. Trumpui prieš ketverius metus parašė prezidentas Barackas Obama.

„Todėl esame įpareigoti sergėti šias demokratines institucijas ir tradicijas... už kurias kovojo ir liejo kraują mūsų protėviai. Nepaisant kasdienės politikos svyravimo, mums tenka atsakomybė palikti tuos mūsų demokratijos instrumentus bent jau tokius pat stiprius, kokius radome“, – Ovaliame kabinete tradiciškai paliktame laiške pridūrė B. Obama.

Vienu nuoširdžiausių kadenciją baigiančio valstybės vadovo laišku laikoma respublikono George'o H. W. Busho kreipimasis į demokratą Billą Clintoną, kai pralaimėjo jam 1992 metų rinkimus.

Laiške, kurį G. H. W. Bushas paliko išeidamas iš Baltųjų rūmų 1993 metais, prisimenama apie „nuostabos ir pagarbos jausmą“, jo patirtą įžengiant į Ovalųjį kabinetą ketveriais metais anksčiau.

„Bus labai sunkūs laikai... tiesiog neleiskite kritikams jūsų demoralizuoti ar nustumti jus nuo kurso“, – parašė G. H. W. Bushas.

„Kai perskaitysite šį laišką, jau būsite mūsų prezidentas. Linkiu jums visko, kas geriausia. Linkiu viso, kas geriausia jūsų šeimai. Dabar jūsų sėkmė yra ir mūsų šalies sėkmė. Nuoširdžiai jus palaikau. Sėkmės“, – kreipėsi jis į savo oponentą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.