Vokietijos kanclerė aptars Rusijos dujotiekio projektą su JAV

Vokietijos kanclerė Angela Merkel ketvirtadienį pareiškė, kad ji neapleidžia Vokietijos ir Rusijos dujotiekio projekto, kuriam Jungtinės Valstijos įvedė sankcijas, bet nori pasikalbėti su naująja JAV administracija šiuo klausimu.

 A. Merkel.<br>imago/Scanpix nuotr.
 A. Merkel.<br>imago/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 21, 2021, 5:02 PM

Rusijos antrojo eksporto dujotiekio per Baltijos jūrą į Vokietiją projektui „Nord Stream 2“ prieštarauja abi pagrindinės JAV partijos.

Pasak Vašingtono, šis projektas padidins Europos priklausomybę nuo Rusijos dujų ir pakenks Europos energetiniam saugumui. Kremlius savo ruožtu kaltina Vašingtono vyriausybę tokiu būdu skatinant JAV suskystintų gamtinių dujų eksportą.

„Nord Stream 2“ priklauso Rusijos valstybinei bendrovei „Gazprom“, į jį yra investavusios kelios Europos bendrovės. Dujotiekio statyba buvo sustabdyta 2019 metų gruodį, kai Šveicarijos bendrovės laivai nutraukė darbus dėl JAV sankcijų grėsmės, ir „Gazprom“ buvo priversta bandyti jį užbaigti panaudodama savo turimus resursus.

Baltijos jūros dugnu klojamas „Nord Stream 2“ padvigubintų Vokietijai, Europos didžiausiai ekonomikai, tiekiamų rusiškų dujų apimtis.

Anksčiau šią savaitę prieš JAV prezidentui Joe Bidenui perimant valdžią Vokietijos ekonomikos ministerija pranešė, jog buvo informuota apie JAV sankcijas dujotiekio tiesimą atnaujinusiam Rusijos laivui „Fortuna“ ir jo savininkei.

A. Merkel visada palaikė šį projektą. Ketvirtadienį ji pripažino praėjusią vasarą sakiusi, jog Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno apnuodijimas nervus paralyžiuojančia medžiaga, dėl kurio jis buvo gydomas Vokietijoje, „gali suvaidinti savo vaidmenį“.

A. Navalnas buvo suimtas sekmadienį, vos sugrįžęs į Rusiją.

Vis dėlto „šiandien sakau, kad... mano pagrindinis požiūris nesikeičia tiek, jog pasakyčiau, kad šis projektas neturėtų vykti“, pridūrė ji.

„Žinoma, pasikalbėsime su naująja Amerikos administracija, – sakė ji. – Taip pat turime aptarti, kurie ekonominiai santykiai su Rusija dujų sektoriuje yra priimtini, o kurie ne. Ir nėra taip, kad nebūtų visiškai jokių prekybos santykių tarp Jungtinių Amerikos Valstijų ir Rusijos, pavyzdžiui, naftos sektoriuje.“

„Turime viską padėti ant stalo, aptarti, ar mes norime visiškai neturėti prekybos su Rusija dujų sektoriuje, ir kokia priklausomybė yra toleruotina“, – pridūrė kanclerė. Ji pakartojo, kad Vokietija prieštarauja „ekstrateritorinėms sankcijoms“.

„Gazprom“ sako, kad liko nutiesti 6 proc. – arba maždaug 150 kilometro – dujotiekio. Bendrovė tikisi netrukus užbaigti šį projektą, nors pripažįsta, kad darbai gali būti sustabdyti arba atšaukti.

Pasak A. Merkel „politinių nuomonių sutapimas su prezidentu J. Bidenu yra paprasčiausiai didesnis“ nei su jo pirmtaku Donaldu Trumpu. Ji atkreipė dėmesį į jo pirmuosius kaip prezidento žingsnius, tokius kaip sugrįžimas prie Paryžiaus klimato sutarties arba sustabdytas JAV išstojimas iš Pasaulio sveikatos organizacijos.

Tačiau šiltai J. Bideno pergalę rinkimuose pasveikinusi A. Merkel neatsisakė savo ilgamečio įpročio nežadinti per didelių visuomenės vilčių ir perspėjo, kad ne viskas vyks sklandžiai.

„Bus nuomonių išsiskyrimų ir su J. Bideno administracija“, – sakė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.