V. Putinas siekia įstatymu uždrausti nacių ir sovietų palyginimą

Prezidentas Vladimiras Putinas įsakė Rusijos parlamento žemųjų rūmų atstovui paruošti juodraštį teisinio dokumento, kuriuo būtų uždraustas Sovietų Sąjungos (SSRS) ir nacistinės Vokietijos lyginimas. Tai šeštadienį buvo paskelbta Kremliaus pranešime.

V. Putinas.<br>TASS/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>TASS/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>TASS/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>TASS/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 26, 2021, 1:50 PM, atnaujinta Jan 26, 2021, 3:12 PM

V.Putinas nurodė Dūmos atstovą Vyacheslavą Volodiną iki liepos 1 paruošti pataisas Rusijos įstatymuose, kuriais būtų įtvirtintas sovietų pergalės prieš nacius naratyvas ir būtų „uždraustas viešas SSRS ir nacistinės Vokietijos vaidmenų antrajame pasauliniame kare palyginimas“.

Šis žingsnis buvo žengtas po to, kai Europos Parlamentas 2019 priėmė sovietų ir nacių nepuolimo sutarties pasmerkimo nutarimą ir po metus trukusio ginčo su Lenkija, kuri šalis visgi buvo kalta dėl karo pradžios.

Rusija nesutinka su savo buvusia satelitine valstybe sovietų diktatoriaus Josefo Stalino klausimu ir neigia, kad šis suvaidino esminį vaidmenį Rusijai pasirašius liūdnai pagarsėjusį Molotovo – Ribentropo paktą su nacistine Vokietija. Būtent šio pakto slaptieji protokolai, padalinę Europą į įtakos zonas, atvėrė galimybes Vokietijai įsiveržti į Lenkiją.

Po 2014 Krymo aneksijos V.Putinas stojo ginti Molotovo – Ribentropo pakto, teigė, jog tai tebuvo Maskvos reakcija į Vakarų atsiribojimą nuo Rusijos. Dar prieš penkis metus jis buvo jį pasmerkęs.

Pastaraisiais metais Rusijos valdžia iš naujo atrado Antrojo pasaulinio karo atminties politiką, taip pat ir atgaivino sovietinės Rusijos praeities garbinimą.

Rusijos tyrėjai grįžo prie darbo su archyvais, kuriuose fiksuojami Antrojo pasaulinio karo laikais Rusijoje nacių įvykdyti nusikaltimai, o karo veteranai pastaraisiais mėnesiais yra kviečiami pasidalinti savo prisiminimais ir patirtimis.

Praėjusią vasarą V.Putinas atidėtą Rusijos pergalės dienos paradą, skirtą 75-osioms sovietų pergalės Antrajame pasauliniame kare metinėms, atšventė balsavimu dėl konstitucinių pokyčių, atvėrusių kelią pratęsti jo 20 metų valdymą. Masiškas karinis paradas įvyko nepaisant siautėjančios koronaviruso pandemijos.

Komunistų partijos nariai už sovietų ir nacių režimų lyginimą ir „pokario tvarkos keitimą“ siūlo bausti 10 metų laisvės atėmimo bausme.

Jau 2014 Rusija uždraudė demonstruoti nacių simbolius. Tai susilaukė kritikos iš Vakarų dėl pavojaus, kad įstatymas gali būti panaudotas prieš dokumentinius ir kitus filmus, vadovėlius bei mūšių inscenizacijas.

Parengta pagal „The Moscow Times“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.