Rusijos policija blokuoja miestų centrus, sulaikyta beveik 5 tūkst. protestuotojų A. Navalno sutuoktinė paleista iš policijos nuovados, privalės pirmadienį atvykti į teismą

 Per protestus visoje Rusijoje sekmadienį suimta daugiau nei 4,8 tūkst. žmonių, protestuotojams įvairiuose šalies miestuose išėjus į gatves reikalauti įkalinto Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno paleidimo.

Protestas Rusijoje.<br> TASS/Scanpix nuotr.
Protestas Rusijoje.<br> TASS/Scanpix nuotr.
Protestas Rusijoje.<br> TASS/Scanpix nuotr.
Protestas Rusijoje.<br> TASS/Scanpix nuotr.
Rusijoje praėjusį savaitgalį kilo A.Navalno šalininkų protestai. Juos policijos pajėgos nuožmiai numalšino.<br>Zuma press/Scanpix nuotr.
Rusijoje praėjusį savaitgalį kilo A.Navalno šalininkų protestai. Juos policijos pajėgos nuožmiai numalšino.<br>Zuma press/Scanpix nuotr.
Rusijoje praėjusį savaitgalį kilo A.Navalno šalininkų protestai. Juos policijos pajėgos nuožmiai numalšino.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
Rusijoje praėjusį savaitgalį kilo A.Navalno šalininkų protestai. Juos policijos pajėgos nuožmiai numalšino.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
Vasarį surengto teismo metu bus nuspręsta, kiek laiko kalės A.Navalnas.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Vasarį surengto teismo metu bus nuspręsta, kiek laiko kalės A.Navalnas.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jan 31, 2021, 9:12 AM, atnaujinta Jan 31, 2021, 9:37 PM

Nepriklausoma stebėjimo grupė „OVD Info“ pranešė, jog visoje šalyje buvo sulaikyti 4027 žmonės, įskaitant 1167 Maskvoje ir 862 Sankt Peterburge. Per panašius protestus praėjusį šeštadienį buvo, kaip skelbta, sulaikyta per 4 tūkst. žmonių.

Tūkstančiai žmonių ignoravo valdžios perspėjimus ir dalyvavo protesto akcijose nuo Vladivostoko Tolimuosiuose Rytuose iki Sankt Peterburgo prie Baltijos jūros. Tai jau antras savaitgalis, kai vyksta masinės demonstracijos prieš prezidento Vladimiro Putino garsiausio kritiko areštą.

Policija 44 metų A. Navalną sulaikė sausio 17 dieną viename iš Maskvos oro uostų, nepraėjus nė valandai po to, kai opozicionierius sugrįžo į Rusiją iš Vokietijos, kur gydėsi po praėjusią vasarą įvykdyto apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga. Kremliaus kritikas tvirtina, kad jį bandė nunuodyti Federalinė saugumo tarnyba (FSB) V. Putino nurodymu. Kremlius neigia bet kokį savo ryšį su šiuo incidentu.

Kovotojas su korupcija šiuo metu yra laikomas viename Maskvos sulaikymo centrų. Jam gresia laisvės atėmimo bausmės keliose baudžiamosiose bylose, nepaisant Vakarų valstybių raginimų jį paleisti.

Maskvoje imtasi daugelį metų nematytų beprecedenčių priemonių: Maskvos miesto valdžia uždarė kelias centrines metropoliteno stotis ir pakeitė viešojo transporto maršrutus, pasiuntė į gatves šimtus policininkų ir apribojo pėsčiųjų judėjimą.

Prie Federalinės saugumo tarnybos (FSB) susirinkti tikėjęsi protestuotojai galiausiai išsibarstė po skirtinas miesto dalis, organizatoriams paskutinę minutę pakeitus protesto akcijų vietas.

AFP žurnalistai matė, kaip dešimtys žmonių buvo sulaikyta ir vedama į policijos furgonus. Dėl chaoso šiuo metu nežinoma, kiek žmonių dalyvavo demonstracijoje.

Nepriklausoma stebėjimo grupė „OVD Info“ pranešė, jog visoje šalyje buvo sulaikyti mažiausiai 3062 žmonės, įskaitant 844 Maskvoje. Sulaikymai tęsiasi. Per panašius protestus praėjusį šeštadienį buvo, kaip skelbta, sulaikyta per 4 tūkst. žmonių.

Sulaikyta 60 žurnalistų

Per sekmadienį visoje Rusijoje vykusias protesto akcijas sulaikyta apie 60 įvairias žiniasklaidos priemones atstovaujančių žurnalistų, pranešė Rusijos žurnalistų sąjunga.

„19 valandą Maskvos laiku (18 val. Lietuvos laiku) sulaikytų ir nukentėjusių žiniasklaidos atstovų skaičius priartėjo prie 60-ies“, – teigiama pranešime.

„Remdamasi įvykių stebėjimo rezultatais Rusijos žurnalistų sąjunga darys išvadas ir, jei reikės, kreipsis į teisėsaugos institucijas dėl žiniasklaidos darbuotojų teisių pažeidimo faktų“, – pažymima pranešime.

Sankt Peterburgo policija neigia prieš protestuotojus naudojusi dujas

Sankt Peterburgo policija neigia prieš protestuotojus sekmadienį naudojusi pipirines dujas, kaip tai skelbia regiono žiniasklaida.

Rusijos vidaus reikalų ministerijos Sankt Peterburgo miesto ir Leningrado srities vyriausioji valdyba sekmadienį vakare išplatino pranešimą, pabrėždama, jog pipirinės dujos ir garsinės granatos prieš protestuotojus Sankt Peterburgo centrinėje dalyje nebuvo naudojamos.

„Policijos pareigūnai, slopindami viešosios tvarkos pažeidimus, specialių priemonių, tokių kaip garsinės granatos ir pipirinės dujos, nenaudojo“, – teigiama pranešime.

Anksčiau kelios regiono žiniasklaidos priemonės skelbė, kad policija sekmadienį prieš protestuotojus Sankt Peterburge panaudojo garsines granatas ir pipirines dujas.

A. Navalno sutuoktinė paleista iš policijos nuovados

Laikinai įkalinto Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno sutuoktinė Julija Navalna, sekmadienį sulaikyta per protesto akciją Maskvoje, vakare buvo paleista iš policijos nuovados, surašius administracinį protokolą dėl dalyvavimo nesankcionuotoje akcijoje ir įpareigojus ją atvykti į jį nagrinėsiančio teismo posėdį pirmadienį.

Apie tai pranešusi jos advokatė Svetlana Davydova patikslino, jog šį protokolą Maskvos Ščerbinsko rajono teismas nagrinės vasario 1-osios 10 val. vietos laiku.

J. Navalna buvo sulaikyta per protesto akciją prie tardymo izoliatoriaus „Matroskaja tišina“, kur laikomas jos vyras Aleksejus, ir nugabenta į vadinamosios Naujosios Maskvos Ščerbinsko policijos nuovadą.

J. Navalna buvo sulaikyta ir per sausio 23-ąją vykusius masinius protestus Maskvoje, tačiau iš policijos nuovados tuomet buvo paleista be administacinės teisės pažeidimo protokolo surašymo.

JAV smerkia „šiurkščią“ taktiką

Jungtinių Valstijų valstybės sekretorius Antony Blinkenas sekmadienį pasmerkė Rusijos valdžią dėl jos „šiurkštaus“ atsako į visoje šalyje vykstančius protestus reikalaujant Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno paleidimo.

„JAV smerkia nuolatinį jau antrą savaitę besitęsiantį Rusijos valdžios vykdomą šiurkščios taktikos naudojimą prieš taikius protestuotojus ir žurnalistus, – savo oficialioje tviterio paskyroje parašė A. Blinkenas. – Mes dar kartą raginame Rusiją paleisti visus asmenis, suimtus dėl naudojimosi savo žmogaus teisėmis.“

Savo ruožtu Rusijos užsienio reikalų ministerija pareikalavo, kad JAV valstybės departamentas ir JAV ambasada Maskvoje nustotų kištis iš vidinius Rusijos reikalus.

„Reikalaujame nutraukti kišimąsi į suverenių valstybių reikalus ir primename apie atsakomybę, – nurodoma Rusijos URM feisbuko paskyroje išplatiname pareiškime, reaguojant į JAV pareiškimą dėl protestų Rusijoje. – Šiurkštus Jungtinių Valstijų kišimasis į Rusijos vidinius reikalus – toks pat įrodytas faktas, kaip ir Vašingtono kontroliuojamų internetinių platformų melagienų skleidimas ir raginimai rengti nesankcionuotas akcijas.“

„JAV valstybės sekretoriaus A. Blinkeno parama įstatymo pažeidimams – dar vienas Vašingtono užkulisinio vaidmens patvirtinimas“, – pažymėjo Rusijos URM.

Praėjusį šeštadienį dešimtims tūkstančių žmonių visoje šalyje protestavus prieš garsiausio prezidento Vladimiro Putino oponento suėmimą, opozicijos rėmėjai ragino antrą savaitgalį iš eilės dalyvauti demonstracijose.

Sekmadienį protestų jau įvyko įvairiuose miestuose, įskaitant Vladivostoką, Tolimųjų Rytų uostamiestį, kur centrinėje aikštėje susirinko kelios dešimtys žmonių, nors policija prieš mitingą ją buvo uždariusi.

Šimtai žmonių žygiavo per Maskvos centrą skanduodami „Laisvė!“ ir „Putinas vagis!“ iki Matroskaja tišina kalėjimo, kur laikomas A. Navalnas. Čia kelios dešimtys žmonių buvo suimta.

„Valdžioje esantys žmonės nenori nieko ir niekieno klausyti“, – agentūrai AFP sakė protesto akcijoje Maskvoje dalyvavusi 34 metų Darija.

Antrame pagal dydį Rusijos mieste Sankt Peterburge policija blokavo Nevskio prospektą – pagrindinę miesto gatvę. AFP korespondentas praneša, jog centre pilna policijos automobilių.

Matyta, kaip pareigūnai šiurkščiai sulaiko keletą protestuotojų, įskaitant vieną jauną vyrą kruvina galva.

Vietos žiniasklaida skelbia, kad policininkai panaudojo ašarines dujas ir elektrošokus. Taip pat skelbiama, kad vienas policijos pareigūnas esą grasino protestuotojams savo tarnybiniu ginklu.

„Visas centras yra užtvertas, – pareiškė į mitingą Sankt Peterburge su dukterimi atvykusi Natalija Grigorjeva. – Ir prieš ką yra visa tai, prieš savo pačių žmones?“

Rusijos valdžia paskelbė kelis įspėjimus, kuriuose paragino nedalyvauti rengiamuose nesankcionuotuose mitinguose ir protestuotojams pagrasino baudžiamaisiais kaltinimais.

Taip pat sekmadienį pranešta, kad per protesto akciją buvo sulaikyta A. Navalno žmona Julija, kuri buvo nugabenta į vadinamosios Naujosios Maskvos „Ščerbinskio“ policijos nuovadą. Jos advokatė Svetlana Davydova sakė, kad jai kol kas neleista pasimatyti su J. Navalnaja.

„Žmonės pasipiktinę“

Keli tūkstančiai, kaip pranešama, susirinko į protestą Sibiro Novosibirsko mieste, nepabūgę šalčio – oro temperatūra čia siekia minus 20 laipsnių pagal Celsijų.

Vietos politikė Novosibirske ir A. Navalno sąjungininkė Helga Pirogova naujienų agentūrai AFP pareiškė, jog sekmadienio protestas Novosibirske yra potencialiai didesnis už įvykusįjį prieš savaitę.

„Žmonės tebėra pasipiktinę tuo, kas vyksta“, – pareiškė ji.

JAV ambasada Maskvoje pasmerkė sulaikymus ir sprendimą blokuoti miesto centrą.

Rusija privalo paisyti tarptautinių žmogaus teisių įsipareigojimų“, – parašė ambasada tviteryje.

Rusijos valdžia paskelbė kelis įspėjimus, kuriuose paragino nedalyvauti rengiamuose nesankcionuotuose mitinguose ir protestuotojams pagrasino baudžiamaisiais kaltinimais.

Tuo tarpu A. Navalno žmona Julija sekmadienį socialiniame tinkle „Instagram“ paskelbė savo šeimos nuotrauką ir paragino rėmėjus pasistengti, kad jų balsai būtų išgirsti.

„Jeigu mes tylėsime, rytoj jie ateis [suimti] bet kurio iš mūsų“, – parašė ji.

ES pasmerkė „masinius sulaikymus“ protestuose, skirtuose A. Navalnui palaikyti

Europos Sąjungos (ES) diplomatijos vadovas Josepas Borrellis pareiškė smerkiantis „masinius sulaikymus ir neproporcingą jėgos panaudojimą“ prieš protestuotojus ir žurnalistus sekmadienį Rusijoje.

Įrašė tviteryje J. Borrellas pridūrė: „Rusija turi laikytis savo tarptautinių įsipareigojimų“.

Sekmadienį visoje Rusijoje per protestus buvo sulaikyta daugiau nei 4 400 žmonių.

Policija ėmėsi įvairių priemonių išsklaidyti protestuotojus, reikalaujančius paleisti įkalintą Kremliaus kritiką Aleksejų Navalną, įskaitant Maskvos centro blokavimą.

„Smerkiu #Rusijoje šiandien dar kartą vykusius masinius sulaikymus ir neproporcingą jėgos panaudojimą prieš protestuotojus ir žurnalistus“, – tviteryje parašė Borrellas.

„Žmonės turi galėti pasinaudoti savo teise į demonstracijas, nebijodami represijų. Rusija turi vykdyti savo tarptautinius įsipareigojimus“, – pridūrė jis.

J. Borrellas nuo ateinantį ketvirtadienį turėtų atvykti į Maskvą dėl derybų ES ir Rusijos santykių klausimu, kurių metu, manoma, jis spaus Kremlių paleisti Kremliaus kirtiką A. Navalną.

Opozicijos lyderio kitą savaitę laukia teismo posėdis, kuris gali baigtis ilga laisvės atėmimo bausme.

A. Navalnas buvo sulaikytas Maskvos oro uoste, kai jis sausio 17 dieną sugrįžo į Rusiją iš Vokietijos, kur jis gydėsi po to, kai buvo apnuodytas sovietų mokslininkų sukurta kovine medžiaga „Novičiok“.

Trijų dienų J. Borrello kelionė į Rusiją – pirmoji Briuselio aukščiausio rango pasiuntinio nuo 2017 metų – sulaukė kai kurių iš 27 bloko valstybių kritikos, nerimaujančių, kad tai nusiųs neteisingą signalą Maskvai.

Visgi jis primygtinai tvirtina esąs pasirengęs duoti „aiškią žinią“ savo kolegai Sergejui Lavrovui, kai susitiks.

Kai kurios ES valstybės kelia sankcijų klausimą dėl represijų, tačiau kol kas blokas laukia, kad sužinotų, ar bus paleistas garsiausias prezidento Vladimiro Putino oponentas Rusijoje.

Spalio mėnesį ES užšaldė šešių aukštų Rusijos pareigūnams turtą ir uždraudė įvažiuoti dėl „cheminio ginklo naudojimo pasikėsinant“ į A. Navalną.

ES santykiai su Maskva pablogėjo dėl Krymo aneksijos ir konflikto Rytų Ukrainoje kurstymo 2014 metais.

J. Borrellas, kuris taip pat ketina susitikti su Rusijos pilietinės visuomenės atstovais, siekia pasinaudoti Kremliaus pagalba siekiant atgaivinti 2015 metų branduolinį paktą su Iranu.

Jis siekia, kad Maskva darytų įtaką Teheranui, naujajam JAV prezidentui Joe Bidenui (Džo Baidenui) svarstant dėl prisijungimo prie susitarimo iš naujo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.