Irano užsienio reikalų ministras prašo Europos koordinuoti JAV sugrįžimą į sutartį ES „ypatingai sunkiai dirba“, kad atgaivintų Irano branduolinį susitarimą

Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas pirmadienį paprašė Europos Sąjungos koordinuoti sinchronizuotą Vašingtono ir Teherano sugrįžimą į daugiašalį susitarimą dėl Irano branduolinės programos.

 Iranas. <br> SIPA/Scanpix nuotr.
 Iranas. <br> SIPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 2, 2021, 8:55 AM, atnaujinta Feb 2, 2021, 5:46 PM

Raginimas pasirodė po diplomatinio ginčo, kas turėtų veikti pirmas.

JAV prezidento Joe Bideno administracija trečiadienį patvirtino norinti vėl laikytis susitarimo, pakibusio ant plauko jo pirmtakui Donaldui Trumpui nusprendus pasitraukti iš šio pakto 2018 metais. Tačiau naujoji JAV administracija reikalauja, kad Teheranas iš pradžių vėl pradėtų visiškai laikytis savo įsipareigojimų atšaukdamas priemones, kuriomis protestavo prieš D. Trumpo sugrąžintas sankcijas.

M. J. Zarifas, kuris anksčiau reikalavo nutraukti sankcijas ir sakė, kad tik po to veiksmų imtųsi Iranas, dabar interviu televizijai „CNN International“ pasiūlė galimybę eiti į priekį.

„Gerai žinote, kad gali būti mechanizmas tam iš esmės sinchronizuoti arba koordinuoti“, – sakė jis interviu ėmusiai Christiane Amanpour.

Pasak iraniečių ministro, ES diplomatijos vadovas Josepas Borrellis turėtų suvaidinti 2015-ųjų susitarimo, kuriame taip pat dalyvauja Didžioji Britanija, Prancūzija, Vokietija, Rusija ir Kinija, koordinatoriaus vaidmenį.

J. Borrellis gali „būti tarsi veiksmų, kurių turi imtis Jungtinės Valstijos, ir veiksmų, kurių turi imtis Iranas, choreografas“, sakė M. J. Zarifas.

„Jungtinėms Valstijoms reikia vėl laikytis [susitarimo], o Iranas bus pasirengęs tuojau pat atsakyti. Laiko parinkimas – ne problema“, – pridūrė jis.

D. Trumpas pasitraukė iš Bendru išsamių veiksmų planu (JCPOA) vadinamos sutarties, sudarytos JAV prezidento poste dirbant Barackui Obamai, ir pažadėjo sužlugdyti Irano ekonomiką bei sumažinti jo įtaką regione.

Tačiau J. Bideno administracija tvirtina, kad D. Trumpo veiksmai davė labai blogą priešingą rezultatą, nes Iranas atsitraukė nuo sutarties įsipareigojimų ir dar labiau priešinosi JAV interesams. JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas įspėjo, kad Iranas dabar galėtų „per kelis mėnesius“ pasigaminti branduoliniam ginklui pakankamą skiliųjų medžiagų kiekį.

Tačiau A. Blinkenas taip pat vėl perspėjo, kad grįžimas prie JCPOA nebus greitas.

„Jei Iranas nuspręs sugrįžti į susitarimą, tam gali prireikti laiko, o tada mums prireiks laiko įvertinti, ar jie iš tikrųjų įvykdė savo įsipareigojimus“, – televizijai „NBC News“ sakė A. Blinkenas. Jo interviu buvo parodytas pirmadienį.

M. J. Zarifas savo interviu sakė, kad Iranas prie ankstesnių įsipareigojimų galėtų grįžti „mažiau nei per dieną“.

„Kai kam gali prireikti kelių dienų ar savaičių, bet tai neužtruks ilgiau nei užtruktų Jungtinėms Valstijoms įgyvendinti įsakus, būtinus, kad vėl pradėtų veikti Irano naftos, bankininkystės, transporto ir kiti sektoriai, kuriuos sutrikdė prezidentas Trumpas“, – sakė jis.

Iranas neigia, kad siekia branduolinių ginklų, bet jo priešininkas Izraelis tvirtina kitaip ir grasino Teheranui kariniais veiksmais.

ES „ypatingai sunkiai dirba“, kad atgaivintų Irano branduolinį susitarimą

Europos Sąjunga spaudžia naujojo JAV prezidento Joe Bideno administraciją panaikinti Teheranui įvestas sankcijas, Briuseliui „ypatingai sunkiai“ dirbant, kad išgelbėtų Irano branduolinį susitarimą, antradienį nurodė Bendrijos atstovas.

Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas pirmadienį paragino ES diplomatijos vadovą Josepą Borrellį koordinuoti sinchronizuotą Vašingtono ir Teherano sugrįžimą į daugiašalį 2015 metų susitarimą dėl Irano branduolinės programos.

Susitarimo įgyvendinimą koordinuojanti ES drauge su kitomis jį pasirašiusiomis galingosiomis šalimis bando išgelbėti susitarimą, iš kurio 2018 metais Jungtines Valstijas vienašališkai išvedė tuometis prezidentas Donaldas Trumpas, sugrąžinęs griežtas sankcijas Iranui.

ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis „dirba ypatingai sunkiai, kad sugrąžintų JCPOA į vėžes“, sakė J. Borrellio atstovas, kalbėdamas apie Bendru išsamių veiksmų planu (JCPOA) vadinamą sutartį.

„Kalbamės su Amerikos administracija, aiškindamiesi, ar šios sankcijos gali būti atšauktos, ar mes galime visiškai įgyvendinti JCPOA“, – sakė Peteris Stano.

J. Bidenas pasisakė už sugrįžimą prie šio susitarimo, tačiau pareikalavo, kad Teheranas pirmiausia vėl pradėtų visiškai laikytis savo įsipareigojimų atšaukdamas priemones, kuriomis protestavo prieš D. Trumpo sugrąžintas sankcijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.