Italijoje stringa valdančiųjų partijų derybos dėl vyriausybės

Italijos valdančiosios partijos prieš antradienį sukaksiantį galutinį terminą vis dar nesugebėjo susitarti dėl naujos vyriausybės ir rizikuoja užtęsti netikrumo laikotarpį, nepaisant koronaviruso pandemijos, skaudžiai smogusios šalies ekonomikai.

Prezidentas Sergio Mattarella, kuriam tenka atsakomybė už krizės užbaigimą, suteikė partijoms laiko iki antradienio pabaigos parodyti, kad jos pajėgios suformuoti vyriausybę.<br>PA Images/Scanpix nuotr.
Prezidentas Sergio Mattarella, kuriam tenka atsakomybė už krizės užbaigimą, suteikė partijoms laiko iki antradienio pabaigos parodyti, kad jos pajėgios suformuoti vyriausybę.<br>PA Images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-02-02 15:43

Premjeras Giuseppe Conte praeitą savaitę atsistatydino, kai viena iš koalicijos partijų pasitraukus nesutariant dėl vyriausybės veiksmų reaguojant į pandemiją ir jos padarinius. Visi dėlto G. Conte tikisi grįžti prie pertvarkyto kabineto vairo.

Valdančiosios partijos, ypač populistinis Penkių žvaigždučių judėjimas (M5S) ir centro kairioji Demokratų partija, nuo penktadienio tęsia išsamias derybas dėl tolesnių pasirinkimų. Diskusijose dalyvauja ir buvusio premjero Matteo Renzi partija „Italia Viva“, įžiebusi šią krizę, kai praeitą mėnesį pasitraukė iš vyriausybės.

Prezidentas Sergio Mattarella, kuriam tenka atsakomybė už krizės užbaigimą, suteikė partijoms laiko iki antradienio pabaigos parodyti, kad jos pajėgios suformuoti vyriausybę – su G. Conte priešakyje arba be jo.

S. Mattarella pabrėžė, kad šį uždavinį privalu kuo svarbiau įvykdyti, Italijai kovojant su pandemija, šalyje nusinešusia beveik 89 tūkst. žmonių gyvybių.

Šią būtinybę dar labiau pabrėžia paskelbta statistika, rodanti, kad Italijos ekonomika per 2020 metus susitraukė 8,9 proc. – smarkiausiai nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos.

Nuo praeitų metų vasario iki jų pabaigos šalis prarado daugiau kaip 420 tūkst. darbo vietų, įskaitant 101 tūkst. – vien per gruodį, rodo nacionalinės statistikos agentūros ISTAT duomenys.

„Kas valandą darbo netenka 50 žmonių“, – pažymėjo laikraštis „La Stampa“.

S. Mattarella įpareigojo parlamento žemųjų rūmų pirmininką Roberto Fico tarpininkauti deryboms tarp valdančiųjų partijų ir antradienį pranešti apie pažangą.

Jeigu partijos neįstengs susitarti dėl valdžios pasidalijimo, prezidentas gali mėginti spręsti krizę suformuodamas nacionalinės vienybės vyriausybę.

Žiniasklaidos pranešimuose sakoma, kad partijos vis dar nesutaria dėl ministrų postų.

„Jos stengiasi pasiekti susitarimą, bet „Italia Viva“ ragina [pasinaudoti] Europos stabilumo mechanizmu (ESM) ir reikalauja svarbių postų“, – rašo dienraštis „Corriere della Sera“.

ESM yra euro zonos finansinio gelbėjimo fondas. M5S griežtai priešinasi naudojimuisi šia priemone, baimindamasis, kad šaliai bus primestos griežtos sąlygos.

Tačiau Italija gali tikėtis daugiau kaip 200 mlrd. eurų iš Europos Sąjungos atsigavimo po COVID-19 pandemijos programos, nors būtent ginčai, kaip panaudoti šias lėšas, išprovokavo dabartinę politinę krizę.

Dešinioji opozicijos koalicija, kurioje svarbiausį vaidmenį atlieka ekspremjero Silvio Berlusconi partija „Forza Italia“ ir Matteo Salvini kraštutinė dešinioji „Lyga“, ragino nedelsiant surengti rinkimus, tikėdamosi juos laimėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.