J. Bidenas įšaldys JAV karių perkėlimą iš Vokietijos

Prezidentas Joe Bidenas nutrauks JAV karinę paramą Saudo Arabijos vadovaujamai koalicijai, kariaujančiai Jemene, taip pat sustabdys planu perdislokuoti didelę dalį Vokietijoje laikomų amerikiečių karių, ketvirtadienį pranešė Baltieji rūmai, demokratui lyderiui planuojant paskelbti pirmąją svarbią kalbą užsienio politikos klausimais.

JAV prezidentas Joe Bidenas.<br>Reuters/Scapix nuotr.
JAV prezidentas Joe Bidenas.<br>Reuters/Scapix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 4, 2021, 7:31 PM, atnaujinta Feb 5, 2021, 10:49 AM

„Jis ketina paskelbti Amerikos palaikymo puolamosioms operacijoms Jemene pabaigą“, – sakė nacionalinio saugumo patarėjas Jake'as Sullivanas, J. Bidenui ruošiantis pasakyti kalbą Valstybės departamente.

„Šį pažadą, duotą per [rinkimų] kampaniją, jis visiškai ištesės“, – pridūrė J. Sullivanas.

JAV sprendimas nutraukti karinę paramą Rijado vadovaujamai koalicijai, Jemene kovojančiai su Irano remiamais husių sukilėliais, atšaukia ankstesnio prezidento Donaldo Trumpo politiką teikti logistikos paramą ir pardavinėti koalicijai didelius kiekius pažangios ginkluotės, tokios kaip tiksliai nutaikomos aviacijos bombos.

Skelbdama naują Vašingtono požiūrį į karą, sukėlusį didelę humanitarinę krizę, J. Bideno administracija taip pat paskirs pasiuntinį Jemenui – Timothy Lenderkingą , sakė vienas informuotas šaltinis.

J. Bidenas „kalbės, kad Jungtinės Valstijos atliks aktyvesnį ir įtraukesnį vaidmenį diplomatijoje, siekiant užbaigti šį konfliktą“, sakė J. Sullivanas.

Husių sukilėliai nedelsdami pasveikino šią žinią ir pareiškė, kad toks žingsnis veda prie ilgai besitęsiančio konflikto užbaigimo.

„Tikimes, kad tai bus įžanga į sprendimą sustabdyti karą Jemene, – naujienų agentūrai AFP sakė aukšto rango husių politinis pareigūnas Hamidas Assemas. – Amerikos reputacija buvo sutepta Jemeno žmonių žudymu.“

Įšaldomas kontingento Vokietijoje perdislokavimas

J. Bidenas taip pat įšaldys D. Trumpo planus sumažinti JAV karių kontingentą Vokietijoje, kuris buvo vienas iš pagrindinių NATO saugumo elementų nuo pat Šaltojo karo pradžios.

„Šiandien paskelbs... pasaulyje dislokuotų pajėgų politikos peržiūrą ir, kol ši peržiūra bus vykdoma, įšaldys bet kokį karių perdislokavimą iš Vokietijos“, – sakė J. Sullivanas.

Daugelis spėliojo, kad D. Trumpo sprendimą padiktavo jo įtempti santykiai su Vokietija ir Europos Sąjunga dėl prekybos ginčų, bet buvo nuogąstaujama, kad toks žingsnis susilpnins Vakarų saugumą stiprėjant Rusijai.

J. Bidenas nedelsdamas sugriežtino Vašingtono toną Maskvos atžvilgiu.

Jis kaltina Kremlių rengus didžiulio masto kibernetines atakas ir kišimusi į JAV prezidento rinkimus, taip pat ragino užtikrinti Rusijos atsakomybę už sprendimą įkalinti Aleksejų Navalną – vieną nedaugelio prezidento Vladimiro Putino oponentų.

„Kitaip negu ankstesnė administracija, mes atliksime žingsnių, kad patrauktume Rusiją atsakomybėn už įvairią kenkėjišką veiklą, kurią ji vykdė“, – sakė J. Sullivanas.

„Padarysime tai savo pasirinktu laiku ir būdu“, – pridūrė jis.

Mianmare šią savaitę įvykus kariniam perversmui J. Bidenas svarsto galimybę paskelbti naujų sankcijų konkretiems asmenims ir juridiniams subjektams, susijusiems su šios šalies kariuomenės lyderiais.

„Taip pat svarstome konkrečias tikslines sankcijas asmenims ir juridiniams subjektams, kontroliuojamiems kariuomenės ir turtinantiems kariškius“, – kalbėjo J. Sullivanas.

Atkuriami aljansai

Kaip rodo Baltųjų rūmų paskelbtos J. Bideno kalbos ištraukos, prezidentas paragins atnaujinti aljansų kūrimą ir JAV lyderystę pasaulio arenoje.

„Privalome atremti šį naują įsibėgėjančių pasaulinių iššūkių momentą – pradedant pandemija, baigiant klimato krize ir branduoliniu platinimu, – ketina pasakyti J. Bidenas. – Iššūkius, kurie bus išspręsti tik valstybėms bendradarbiaujant dėl bendro tikslo.“

„Per pastarąsias dvi savaites kalbėjausi su daugelio mūsų artimiausių draugų – Kanados, Meksikos, JK, Vokietijos, Prancūzijos, NATO, Japonijos, Pietų Korėjos ir Australijos – lyderiais, kad pradėtume atkurti bendradarbiavimo įpročius ir susigrąžintume demokratinių aljansų raumenis, kurie atrofavosi dėl ketverius aplaidumo ir piktnaudžiavimo metų“, – sakoma J. Bideno kalbos ištraukose.

„Amerikos aljansai – vieni didžiausių mūsų privalumų. Ir vadovauti pasitelkiant diplomatiją reiškia vėl stovėti petys į petį su mūsų sąjungininkais ir svarbiais partneriais“, – pabrėš JAV prezidentas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.