Mianmaro kariškiams tęsiant pareigūnų areštus, protestuoja studentai ir dėstytojai

Mianmare prie vieno universiteto penktadienį protestavo pora šimtų dėstytojų ir studentų, kariškiams toliau areštuojant pareigūnus, nušalintus per karinį perversmą, dėl kurio pasaulio valstybės grasina naujomis sankcijomis.

 Mianmaro kariškiams tęsiant pareigūnų areštus, protestuoja studentai ir dėstytojai.  <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Mianmaro kariškiams tęsiant pareigūnų areštus, protestuoja studentai ir dėstytojai.  <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 5, 2021, 12:55 PM

Mitingas įvyko areštavus šalies de facto lyderės Aung Sang Suu Kyi, kuri anksti pirmadienį buvo sulaikyta drauge su prezidentu Winu Myintu, svarbų padėjėją Winą Hteiną.

Perversmas, nutraukęs 10 metų trukusį Mianmaro demokratijos eksperimentą po dešimtmečius trukusio despotiško chuntos valdymo, sukėlė pasaulio pasipiktinimą ir paskatino JAV prezidentą Joe Bideną paraginti generolus atsisakyti valdžios.

Penktadienį maždaug 200 dėstytojų ir studentų prie Jangono Dagono universiteto surengė mitingą, kurio metu demonstravo iš Tailando judėjimo už demokratiją pasiskolintą trijų pirštų gestą ir dainavo populiarią revoliucinę dainą.

„Kaip pilietė visiškai negaliu sutikti su šiuo kariniu perversmu, – naujienų agentūrai AFP sakė dėstytoja Win Win Maw. – Turime priešintis šiai diktatūrai.“

Žygiuodami per universiteto miestelį studentai skandavo „Tegyvuoja Motina Suu“ ir nešė raudonas – Aung San Suu Kyi Nacionalinės demokratijos lygos (NLD) spalvos – vėliavas.

„Neleisime savo kartai kentėti tokios karinės diktatūros“, – sakė studentas Minas Sithu.

Dešimtys kelių ministerijų sostinėje Neipide darbuotojų taip pat pozavo bendroms nuotraukoms su raudonais raiščiais ir rodydami demokratijos simboliu tapusį ženklą.

Kelios valandos prieš penktadienio protestą prie universiteto Winas Hteinas buvo areštuotas savo dukters namuose, sakė NLD atstovas spaudai Kyi Toe.

79 metų Winas Hteinas, Aung Sang Suu Kyi dešiniąja ranka laikomas NLD sunkiasvoris, anksčiau ne kartą buvo ilgam sulaikytas už kampaniją prieš karinį valdymą.

Prieš savo areštą jis vietos žiniasklaidai sakė, kad karinis pučas „nėra išmintingas“ dalykas, ir paragino šalies žmones „priešintis, kiek tik galima“.

Aung Sang Suu Kyi viešumoje nesimato nuo pirmadienio.

Kaip nurodė Jangone įsikūrusi ir politinius areštus Mianmare stebinti organizacija „Assistance Association for Political Prisoners“ (AAPP), per perversmą ir po jo buvo sulaikyta daugiau kaip 130 pareigūnų ir parlamentarų.

Telekomunikacijų kompanijoms šalyje buvo nurodyta blokuoti socialinį tinklą „Facebook“, kuris milijonams Mianmaro gyventojų yra pagrindinė bendravimo ir interneto ryšio priemonė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.