A. Merkel: praėjus šešiems mėnesiams, Baltarusijos protestuotojai negali būtų pamiršti

Vokietijos kanclerė Angela Merkel teigia esanti „itin sužavėta“ Baltarusijos demokratinio judėjimo ir ragina nepamiršti protestuotojų, praėjus pusmečiui po demonstracijų pradžios.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel teigia esanti „itin sužavėta“ Baltarusijos demokratinio judėjimo.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Vokietijos kanclerė Angela Merkel teigia esanti „itin sužavėta“ Baltarusijos demokratinio judėjimo.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 6, 2021, 2:41 PM, atnaujinta Feb 6, 2021, 3:54 PM

„Esantieji valdžioje manė, kad pasaulis pamirš šiuos drąsius žmones. Negalime leisti, kad taip nutiktų“, – kassavaitinėje tinklalaidėje sakė A. Merkel, pridurdama, kad Baltarusijos valdžia turi nutraukti smurtą prieš taikius protestuotojus.

„Vokietija ir visa Europos Sąjunga privers atsakyti tuo, kurie yra atsakingi už tebevykstančius žmogaus teisių pažeidimus Baltarusijoje“, – tvirtino A. Merkel, pabrėžusi, kad nelegitimus Baltarusijos vadovas Aliaksandras Lukašenka ir jam ištikimi pareigūnai turi gerbti saviraiškos laisvę.

„(Baltarusijos) valdžia tikisi, kad pasaulis ir vėl užmirš šiuos drąsius žmones, – pareiškė A. Merkel. – Negalime to leisti. Vokietija ir Europos Sąjunga ir toliau trauks atsakomybėn asmenis, kaltus už besitęsiančius žmogaus teisių pažeidimus Baltarusijoje; tą mes jau darome su ES sankcijomis.“

Kanclerė priminė, kad Vokietija palengvino vizų išdavimą Baltarusijoje persekiojamiems opozicionieriams, skiria stipendijas ir palaiko nepriklausomą šios šalies žiniasklaidą.

Ji pripažino, kad „neįmanoma šio konflikto išspręsti iš šalies, tačiau ši pagalba rodo šiems drąsiems žmonėms, kad esame jų pusėje ir girdime jų balsus, kaip ir prieš šešis mėnesius“.

„Tai neišspręs susidūrimo tarp teisių ir represijų Baltarusijoje. Tačiau tai parodys ten esantiems drąsiems žmonėms, kad mes esame jų pusėje ir dabar klausomės taip pat, kaip prieš pusę metų“, – teigė A. Merkel.

Baltarusiją jau pusę metų krečia politinė krizė, prasidėjusi nuo rugpjūčio 9 d. vykusių prezidento rinkimų, kuriuose A. Lukašenka neva sulaukė 80,1 proc. rinkėjų palaikymo. Nuo tada šalyje vyksta protestai, o ES nebelaiko A. Lukašenkos Baltarusijos prezidentu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.