Naujasis JAV valstybės sekretorius A. Blinkenas per pokalbį telefonu spaudė Pekiną dėl uigūrų, Honkongo ir Tibeto

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas per pirmąjį pokalbį su aukšto rango Kinijos diplomatu spaudė Pekiną dėl elgesio su uigūrais, tibetiečiais ir Honkongo klausimo.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas per pirmąjį pokalbį su aukšto rango Kinijos diplomatu spaudė Pekiną dėl elgesio su uigūrais, tibetiečiais ir Honkongo klausimo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas per pirmąjį pokalbį su aukšto rango Kinijos diplomatu spaudė Pekiną dėl elgesio su uigūrais, tibetiečiais ir Honkongo klausimo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 6, 2021, 9:34 AM

„Aiškiai pasakiau, kad JAV gins savo nacionalinius interesus, saugos demokratines vertybes ir laikys Pekiną atsakingu už įvykdytus tarptautinės sistemos pažeidimus“, – apie pokalbį su aukšto rango Kinijos diplomatu Yang Jiechi tviteryje rašė A. Blinkenas.

A. Blinkenas pokalbio metu sakė, kad Jungtinės Valstijos „ir toliau palaikys žmogaus teises ir demokratines vertybes, taip pat ir Sindziange, Tibete bei Honkonge“, sakoma Valstybės departamento pranešime.

A. Blinkenas taip pat „spaudė Kiniją prisijungti prie tarptautinės bendruomenės ir pasmerkti karinį perversmą Birmoje (Mianmare)“, teigiama pranešime.

Valstybės sekretorius esą tikino, kad JAV laikys Pekiną „atsakingu už bandymus mažinti stabilumą Indijos ir Ramiojo vandenyno regionuose, įskaitant Taivano sąsiaurį, bei už daromą žalą taisyklėmis paremtai tarptautinei sistemai“.

A. Blinkenas prieš Senatui balsuojant dėl jo kandidatūros teigė tęsias buvusio prezidento Donaldo Trumpo griežtą poziciją Kinijos atžvilgiu. Tai yra vienas iš nedaugelio klausimų, dėl kurio sutaria D. Trumpo ir Joe Bideno administracijos.

A. Blinkenas sakė sutinkantis su D. Trumpo kadencijos metu paskelbta Valstybės departamento išvada, kad Pekinas vakariniame Sindziango regione vykdo etninių uigūrų genocidą. Žmogaus teisių grupės teigia, kad regione daugiau nei milijonas uigūrų yra įkalinti „perauklėjimo“ stovyklose.

Pekinas taip pat susidoroja su savo kritikais Honkonge, kur buvo įvestas naujas įstatymas, padedantis užkirsti kelią bet kokiam nepasitenkinimui mieste.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.