Iranas: Prancūzijos tarpininkavimas dėl branduolinės sutarties – nereikalingas

Iranas pirmadienį atmetė Prancūzijos iniciatyvą būti tarpininke tarp Jungtinių Valstijų ir šiitiškos respublikos, bandant išgelbėti 2015 metais sudarytą tarptautinį susitarimą dėl Teherano branduolinės programos.

 Iranas: Prancūzijos tarpininkavimas dėl branduolinės sutarties – nereikalingas.  <br> AP/Scanpix nuotr.
 Iranas: Prancūzijos tarpininkavimas dėl branduolinės sutarties – nereikalingas.  <br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-02-08 15:52

„Branduoliniam susitarimui nereikia tarpininko“, –sakė Irano užsienio reikalų ministerijos atstovas Saeedas Khatibzadeh.

Jis nepaminėjo konkrečiai Prancūzijos, tačiau tai pareiškė atsakydamas į klausimą apie neseniai Prancūzijos prezidento išsakytus komentarus.

Praėjusią savaitę Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pareiškė esąs pasirengęs atlikti „sąžiningo tarpininko“ vaidmenį derybose tarp naujojo JAV prezidento Joe Bideno administracijos ir Irano.

„Padarysiu viską, ką galiu, kad paremčiau bet kokią JAV iniciatyvą sugrįžti prie atsakingo dialogo, ir pabandysiu būti sąžiningu bei atsidavusiu šio dialogo tarpininku“, – sakė Prancūzijos vadovas.

2015 metų sutartimi, kurią Iranas po ilgų ir sudėtingų derybų pasirašė su JAV, Kinija, Rusija, Vokietija, Prancūzija ir Jungtine Karalyste, Teheranas įsipareigojo apriboti savo branduolinę veiklą mainais į ekonominių sankcijų sušvelninimą.

Tačiau sutartis pakibo ant plauko, kai J. Bideno pirmtakas Donaldas Trumpas 2018-aisiais vienašališkai išvedė Vašingtoną iš šio susitarimo ir grąžino griežtas sankcijas Teheranui.

D. Trumpas tvirtino, kad ši sutartis nepakankamai suvaržė Irano branduolinę programą ir jo „destabilizuojantį“ vaidmenį regione.

Reaguodamas Iranas po metų liovėsi laikytis daugumos svarbių savo įsipareigojimų pagal šį susitarimą.

J. Bideno administracija išreiškė norą grįžti į susitarimą, tačiau laikosi pozicijos, kad pirmiausia Teheranas turi vėl pradėti vykdyti savo įsipareigojimus.

Sekmadienį Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei pareiškė, kad pirmiausia Jungtinės Valstijos privalo atšaukti visas sankcijas.

„Jei jie nori, kad Iranas grįžtų prie savo įsipareigojimų, JAV privalo atšaukti visas galiojančias sankcijas – realiai, o ne tik popieriuje“, – sakė A. Khamenei per televiziją transliuotoje kalboje.

„Tada mes patikrinsime, ar sankcijos atšauktos tinkamai“, – kalbėjo ajatola ir pridūrė, jog tai yra „galutinė Islamo Respublikos politika“ ir Teheranas jos laikysis.

Irano URM atstovas S. Khatibzadeh taip pat pareiškė, kad nėra reikalo iš naujo derėtis dėl branduolinės sutarties.

„Kai dokumentas taip ilgai ir preciziškai rengiamas, nėra reikalo vėl jį svarstyti... Viskas surašyta daugiau kaip 150 puslapių“, – sakė jis apie sutartį, oficialiai vadinamą Bendru išsamiu veiksmų planu (JCPOA).

Praėjusią savaitę Irano prezidentas Hassanas Rouhani taip pat atmetė galimybę keisti sutarties nuostatas.

„Nebus keičiamos jokios JCPOA sąlygos“, – sakė jis.

Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javidas Zarifas paprašė Europos Sąjungos koordinuoti sinchronizuotą Vašingtono ir Teherano sugrįžimą į susitarimą dėl Irano branduolinės programos.

Tačiau JAV Valstybės departamentas praėjusią savaitę pareiškė, jog dar anksti sutikti su iraniečių pasiūlymu, ir pakartojo Vašingtono poziciją, jog pirmiausia Teheranas turi vėl pradėti vykdyti savo įsipareigojimus pagal susitarimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.