J. Bidenas: JAV vienašališkai neatšauks sankcijų Iranui

JAV prezidentas Joe Bidenas leido aiškiai suprasti, kad vienašališkai neatšauks sankcijų Iranui, ir sakė, jog pirmiausia šiitiška respublika turi vėl pradėti vykdyti savo įsipareigojimus pagal branduolinį susitarimą.

J. Bidenas: JAV vienašališkai neatšauks sankcijų Iranui.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
J. Bidenas: JAV vienašališkai neatšauks sankcijų Iranui.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-02-08 09:22

Prezidentas savo poziciją išsakė Irano aukščiausiajam lyderiui pareiškus, kad JAV turi panaikinti visas sankcijas, jei nori, kad Iranas vėl pradėtų laikytis susitarimo su Vakarų galiomis.

Šie pareiškimai išryškino J. Bideno laukiantį nelengvą diplomatinį iššūkį, prezidentui siekiant atgaivinti jo pirmtako Donaldo Trumpo atmestą svarbų susitarimą, tačiau nenorint parodyti neryžtingumo ir silpnumo.

Per sekmadienį transliuotą interviu televizijai CBS paklaustas, ar atšauks sankcijas, kad įtikintų Iraną grįžti prie derybų stalo, J. Bidenas tvirtai atsakė: „Ne.“

Tuomet žurnalistas paklausė, ar iraniečiams pirmiausia teks nutraukti urano sodrinimą. Atsakydamas prezidentas pritariamai linktelėjo.

2015 metų sutartimi, kurią Iranas po ilgų ir sudėtingų derybų pasirašė su JAV, Kinija, Rusija, Vokietija, Prancūzija ir Jungtine Karalyste, Teheranas įsipareigojo apriboti savo branduolinę veiklą mainais į ekonominių sankcijų sušvelninimą.

Tačiau sutartis pakibo ant plauko, kai D. Trumpas 2018 metais vienašališkai išvedė Vašingtoną iš šio susitarimo ir grąžino griežtas sankcijas Teheranui.

D. Trumpas tvirtino, kad ši sutartis nepakankamai suvaržė Irano branduolinę programą ir jo „destabilizuojantį“ vaidmenį regione.

Reaguodamas Iranas po metų liovėsi laikytis daugumos svarbių savo įsipareigojimų pagal šį susitarimą.

J. Bideno administracija išreiškė norą grįžti į susitarimą, tačiau laikosi pozicijos, kad pirmiausia Teheranas turi vėl pradėti vykdyti savo įsipareigojimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.