J. Borrellis iš Maskvos grįžo pažemintas: sulaukęs kritikos sugriežtino toną ir sukėlė nuostabą Kremliuje Rusija tikina, kad nori atnaujinti santykius

Po vizito į Maskvą, Europos Sąjungos vyriausiasis įgaliotinis užsienio reikalams Josepas Borrellis sulaukė raginimų atsistatydinti, tačiau teisino savo kelionę ir pareiškė, kad Rusija nenori dialogo su Europa. Rusija staiga pasikeitusius diplomato pareiškimus pasitiko su nuostaba ir teisino savo veiksmus.

 J.Borrellio vizitas Maskvoje sukėlė nepasitenkinimą Europoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 J.Borrellio vizitas Maskvoje sukėlė nepasitenkinimą Europoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 J.Borrellio vizitas Maskvoje sukėlė nepasitenkinimą Europoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 J.Borrellio vizitas Maskvoje sukėlė nepasitenkinimą Europoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 J.Borrellio vizitas Maskvoje sukėlė nepasitenkinimą Europoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 J.Borrellio vizitas Maskvoje sukėlė nepasitenkinimą Europoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 J.Borrellio vizitas Maskvoje sukėlė nepasitenkinimą Europoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 J.Borrellio vizitas Maskvoje sukėlė nepasitenkinimą Europoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Guy Verhofstadtas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Guy Verhofstadtas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
D.Peskovas.<br>TASS/Scanpix nuotr.
D.Peskovas.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Feb 8, 2021, 8:24 PM, atnaujinta Feb 8, 2021, 11:14 PM

Šeštadienį pasibaigęs ES diplomatijos vadovo J.Borrellio vizitas į Maskvą privertė pakelti antakius ne vienam Bendrijos diplomatui. Rusijoje po opozicionieriaus Aleksejaus Navalno įkalinimo viešėjęs diplomatas, kitų diplomatų teigimu, buvo pažemintas jį priėmusios šalies politikų.

Tinklaraštyje apie kelionę prabilęs J.Borrellis pareiškė, kad vizitas jam atvėrė akis. Diplomatas rašė, kad ES ir Rusijos santykiai yra kryžkelėje. Paskelbtame pareiškime J.Borrellis teigia, kad jo vizitas Rusijoje parodė, jog Rusija nenori pasinaudoti galimybe užmegzti konstruktyvesnį dialogą su ES.

„Apmaudu dėl to ir turėsime padaryti išvadas“, – teigė jis.

Raginimai paleisti A.Navalną išgirsti nebuvo

Pasak J.Borrellio, Europa ir Rusija „tolsta“ po „komplikuoto“ jo vizito Maskvoje, kurio metu Rusija iš šalies išsiuntė tris Europos diplomatus iš Švedijos, Lenkijos ir Vokietijos dėl kaltinimų dalyvavus A.Navalno šalininkų protestuose.

J.Borrellis pažymi, kad Europos ir Rusijos santykiai jau kelerius metus yra prasti, bet po A. Navalno apnuodijimo, dėl kurio opozicionierius kaltina Rusijos valstybę, santykiai dar labiau pablogėjo.

Po kelis mėnesius trukusio gydymo Vokietijoje A.Navalnas sugrįžo į Rusiją ir netrukus buvo sulaikytas, o tada įkalintas. Jo areštas ir nuteisimas laisvės atėmimo bausme paskatino Rusijoje masinius gatvės protestus, kurių metu dauguma protestuotojų tiesiogiai kritikavo Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną.

J.Borrellis vyko į Maskvą aptarti šio incidento su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu, ir paragino nedelsiant paleisti A.Navalną bei pradėti tyrimą dėl jo apnuodijimo.

Sulaukė kritikos dėl vizito

„Agresyviai surengta spaudos konferencija ir trijų ES diplomatų išsiuntimas mano vizito metu rodo, kad Rusijos valdžia nenorėjo pasinaudoti konstruktyvesnio dialogo su ES galimybe“, – tinklaraštyje rašė J.Borrellis.

ES įgaliotinio užsienio politikos klausimais kritikai, tame tarpe ir europarlamentaras Guy Verhofstadtas tvirtino, kad spaudos konferencija vyko pagal baisiausią įmanomą scenarijų, rašo „Voice of America“.

S.Lavrovas konferencijos metu ES vadino nepatikima partnere, kurios elgesys vis labiau panašėja į Jungtinių Valstijų.

„Tai tiesiog siaubinga. Ne tik tai, kad Rusija daro ES palieka kvailio vietoje, bet ir dėl to, kad mes leidžiame tai padaryti. J.Borrellis neturėjo vykti į Maskvą be ES vienybės žinutės ir ją pagrindžiančių įgaliojimų naujoms sankcijoms“, – teigė G.Verhofstadtas.

Naujas sankcijas Rusijai remia Baltijos valstybės, Lenkija, Rumunija.

Europarlamentarė Rasa Juknevičienė tviteryje tvirtino, kad J.Borrellis turi pagalvoti apie pasitraukimą iš pareigų.

Dėl vizito J.Borrellį kritikavo Estijos užsienio reikalų ministrė. Buvę ES diplomatai taip pat negailėjo kritikos ES įgaliotiniui.

„J.Borrellis sukėlė gėdą savo nerangiu vizitu į Maskvą. ES kalba apie „strateginės autonomijos“ pasiekimą, tačiau pirmiausiai reikia pasiekti strateginę brandą. Santykiuose su V.Putinu Bendrija išlieka beviltiškai silpna ir naivi“, – tvirtino buvęs Jungtinės Karalystės diplomatas Davidas Clarkas.

„ES ir Rusija yra toliau viena kitos, nei kada yra buvę. ES sankcijos neveikia, o kritika yra atmetama. Erdvė egzistuoja tik sandoriams ir interesais paremtiems santykiams. Reikalingas esminis pakartotinas santykių vertinimas“, – tvitetyje rašė Maskvos Carnegie centro vadovas Dmitrijus Treninas.

Vasario 22 d. numatytas ES šalių užsienio reikalų ministrų susitikimas, kurio metu bus aptartas J.Borrellio vizitas Rusijoje ir tolesnės sankcijos šiai valstybei.

„ES turės padaryti išvadas. Pačios Bendrijos narės turės nuspręsti tolesnius veiksmus, kurie gali apimti ir sankcijas“, – rašė J.Borrellis.

Rusija tebėra susidomėjusi santykių gaivinimu

Rusija pirmadienį gynė netikėtai priimtą sprendimą išsiųsti kelis europiečių diplomatus per Europos Sąjungos diplomatijos vadovo vizitą Maskvoje, bet pabrėžė tebesanti susidomėjusi santykių su Briuseliu gaivinimu, rašo BNS.

Rusija penktadienį paskelbė apie Vokietijos, Lenkijos ir Švedijos diplomatų išsiuntimą per retą Maskvoje vykusį ES užsienio politikos vadovo J.Borrellio ir Rusijos užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo susitikimą.

Trijų užsienio diplomatų paskelbimas nepageidaujamais asmenimis buvo „tam tikrų diplomatinių atstovybių Maskvoje veiksmų neteisėtų neramumų fone pasekmė“, pirmadienį sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Jis pridūrė, kad Rusija „aiškiai parodė, jog neketina to toleruoti“.

Sausį dešimtys tūkstančių rusų du savaitgalius iš eilės protestavo prieš prezidento Vladimiro Putino 20 metų trunkantį valdymą ir reikalavo paleisti opozicionierių A.Navalną – valstybės vadovo garsiausią kritiką, kuris praėjusią savaitę buvo nuteistas kalėti beveik trejus metus.

J.Borrellis pareiškė sužinojęs apie diplomatų išsiuntimą per susitikimą su S. Lavrovu ir „griežtai pasmerkė“ tokį sprendimą.

Iš pradžių J.Borrellis teigė, kad Briuselis neturi planų artimiausiu metu paskelbti Rusijai sankcijų.

Tačiau sugrįžęs buvęs Ispanijos užsienio reikalų ministras pareiškė, jog Rusija atmetė konstruktyvų dialogą su ES ir kad Europa turi „nubrėžti pasekmes“, įskaitant galimas naujas sankcijas.

„Rusija buvo ir tebėra suinteresuota gaivinti Maskvos ir Briuselio santykius“, – pirmadienį pažymėjo D.Peskovas ir pridūrė, kad Maskva neinicijavo ryšių „žlugimo“.

Anksčiau pirmadienį vienas Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovas pareiškė šalies naujienų agentūroms, kad Maskva „nustebo“ sužinojusi apie vėliausius J.Borrellio komentarus, nes jie „smarkiai kontrastuoja“ su jo pareiškimais, padarytais per spaudos konferenciją Maskvoje.

Pagal „Euractiv“, „Voice of America“, ELTA, BNS inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.