Iranas: mokslininko M. Fakhrizadeh nužudyme dalyvavo ginkluotųjų pajėgų narys

Vienas Irano ginkluotųjų pajėgų narys įtariamas dalyvavęs iškilaus šalies branduolinės fizikos mokslininko Mohseno Fakhrizadeh nužudyme netoli Teherano pernai lapkritį, pirmadienį pareiškė šiitiškos respublikos žvalgybos ministras.

Irano revoliucinė gvardija nurodė, kad per išpuolį buvo panaudotas iš palydovo valdomas „dirbtinio intelekto“ technologijomis pagrįstas ginklas.<br>Zuma press/Scanpix nuotr.
Irano revoliucinė gvardija nurodė, kad per išpuolį buvo panaudotas iš palydovo valdomas „dirbtinio intelekto“ technologijomis pagrįstas ginklas.<br>Zuma press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 9, 2021, 12:48 PM

„Asmuo, atlikęs pirmuosius parengiamuosius darbus prieš nužudymą, buvo ginkluotųjų pajėgų narys“, – interviu valstybinei televizijai sakė Mahmoudas Alavi, tačiau daugiau jokių detalių nepateikė.

Anot ministro, žvalgybos ministerija negali „stebėti ginkluotųjų pajėgų“.

59 metų M. Fakhrizadeh, kuris šio tūkstantmečio pradžioje įsteigė šiitiškos respublikos karinę branduolinę programą, lapkričio 27 dieną buvo mirtinai sužeistas, užpuolikams apšaudžius mokslininko automobilį ir įsitraukus į susišaudymą su jo asmens sargybiniais per išpuolį netoli Teherano.

Pasak Irano valdžios, M. Fakhrizadeh užėmė gynybos viceministro postą ir dirbo „branduolinės gynybos“ srityje.

Irano revoliucinė gvardija nurodė, kad per išpuolį buvo panaudotas iš palydovo valdomas „dirbtinio intelekto“ technologijomis pagrįstas ginklas.

Teheranas dėl mokslininko nužudymo apkaltino savo seną priešininką Izraelį.

Žydų valstybė šių kaltinimų nekomentavo, tačiau ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu 2018-aisiais sakė, kad M. Fakhrizadeh vadovavo slaptai branduolinių ginklų programai. Iranas kategoriškai neigia vykdęs tokią programą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.