Irano prezidentas: JAV reikalavimai branduoliniame ginče yra nepriimtini

Branduoliniame ginče tarp JAV ir Irano tęsiasi įtampa dėl to, kas turi žengti pirmąjį žingsnį grįžimo į branduolinį susitarimą link. Irano prezidentas Hasasnas Rouhani dar kartą atmetė JAV reikalavimą, kad Teheranas prieš galimas derybas grįžtų prie savo įsipareigojimų.

H. Rouhani pabrėžė, kad tai JAV pasitraukė iš branduolinio susitarimo, ignoravo savo įsipareigojimus ir neteisėtai įvedė sankcijas Iranui.<br> AFP/Scanpix nuotr.
H. Rouhani pabrėžė, kad tai JAV pasitraukė iš branduolinio susitarimo, ignoravo savo įsipareigojimus ir neteisėtai įvedė sankcijas Iranui.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-02-10 09:31

„Pirmiausiai turi grįžti tas, kas paliko derybų stalą ir nesilaikė savo pažadų, o ne tas, kuris jų laikėsi“, – sakė H. Rouhani antradienį. Anot jo, kai tik JAV grįš prie susitarimo, tą patį nedelsdamas padarys ir Iranas.

JAV prezidentas Joe Bidenas prieš kelias dienas interviu televizijai pareiškė, kad nenori nusileisti iraniečių sąlygoms. Atsakydamas į klausimą, ar Iranas pirmiausiai turėtų atsisakyti urano sodrinimo, prezidentas linktelėjo galvą. Iranas teigia grįšiąs į tarptautinį susitarimą, jei JAV prieš tai atšauks visas jam taikomas sankcijas.

H. Rouhani pabrėžė, kad tai JAV pasitraukė iš branduolinio susitarimo, ignoravo savo įsipareigojimus ir neteisėtai įvedė sankcijas Iranui. „Todėl tikriausiai niekas neturėtų tikėtis iš Irano, kad jis dabar žengs pirmą žingsnį. Tai nepriimtina“, – per valstybinę televiziją kalbėjo H. Rouhani.

Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas 2018 metais pasitraukė iš branduolinio susitarimo ir paskelbė sankcijas Teheranui. Nuo 2019-ųjų tada ir Iranas palaipsniui atsisakė savo techninių įsipareigojimų iš branduolinės sutarties, kurios tikslas yra neleisti šaliai pasigaminti atominį ginklą.

H. Rouhani keliskart davė suprasti, kad jis branduoliniame ginče nori sprendimo, o ne tolesnės eskalacijos. Jam svarbu yra užkirsti kelią ir ekonominiam šalies kolapsui. JAV sankcijos per praėjusius dvejus metus nafta turtingą šalį įstūmė į didžiausią jos istorijoje ekonominę krizę. Todėl H. Rouhani tikisi, kad po D. Trumpo pasitraukimo bus išgelbėtas ir Vienos susitarimas, ir Irano ekonomika.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.