Kinija nutraukė „BBC World News“ transliacijas dėl turinio „pažeidimų“

Kinijos valstybinė kino, televizijos ir radijo administracija ketvirtadienį paskelbė uždraudžianti „BBC World News“ tęsti transliacijas valstybėje, pareiškęs, kad šio kanalo turinys „rimtai“ pažeidė šalies taisykles.

Kinija nutraukė „BBC World News“ transliacijas dėl turinio „pažeidimų“.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Kinija nutraukė „BBC World News“ transliacijas dėl turinio „pažeidimų“.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 11, 2021, 9:08 PM

Administracija pareiškime teigė, kad nustatyta, jog „BBC World News“ pranešimai apie Kiniją „rimtai pažeidžia“ transliacijų gaires, įskaitant „reikalavimą, kad naujienos būtų teisingos ir sąžiningos“, o ne „kenktų nacionaliniams Kinijos interesams“.

Toks žingsnis žengtas kanalui vasario 3 dieną paskelbus reportažą, kuriame išsamiai pasakojama apie kankinimus ir seksualinį smurtą prieš uigūres Kinijos stovyklose.

„Valstybinė kino, televizijos ir radijo administracija neleidžia BBC tęsti transliacijų Kinijoje ir nepriima jo naujo metinio prašymo transliuoti“, – sakoma pranešime.

Tuo metu britų transliuotojas BBC pareiškė esąs „nusivylęs“ dėl tokio kinų sprendimo.

„Mes esame nusivylę, kad Kinijos valdžia nusprendė imtis tokių veiksmų“, – sakė transliuotojo atstovė.

„BBC yra patikimiausias pasaulyje tarptautinis žinių transliuotojas ir sąžiningai, nešališkai, be baimės ar palankumo praneša apie istorijas iš viso pasaulio“, – pridūrė ji.

„Nepriimtinas žiniasklaidos laisvės apribojimas“

Jungtinės Karalystės vyriausybė savo ruožtu apkaltino Kiniją cenzūra.

Britų diplomatijos vadovas Dominicas Raabas sprendimą neleisti naujienų kanalui transliuoti žemyninėje Kinijoje pavadino „nepriimtinu žiniasklaidos laisvės apribojimu“.

„Kinijoje galioja vieni griežčiausių žiniasklaidos ir interneto laisvių apribojimų visame pasaulyje, o šis naujausias žingsnis tik pakenks Kinijos reputacijai pasaulio akyse“, – tviteryje parašė D. Raabas.

Atlikęs ilgą tyrimą, pagrįstą liudytojų parodymais, BBC pranešė apie įtarimus, kad policija ir sargybiniai sistemingai žagino moteris, naudojo seksualinę prievartą ir kankino sulaikytas moteris Kinijos vakariniame Sindziango regione.

Minimame reportaže buvo kalbama apie kankinimus elektros srove, grupinius žaginimus. Pasak liudininkų, moterys buvo prievartaujamos ir priverstinai sterilizuojamos.

„Riksmai aidėjo visame pastate“, – cituojamas vienas liudininkas.

Kinijos užsienio reikalų ministerija atmetė tą BBC tyrimą kaip „melagingą“.

Atskleidė „aiškiai žiaurius veiksmus“

Britų jaunesnysis užsienio reikalų ministras Nigelas Adamsas savo ruožtu pareiškė, kad tas BBC reportažas atskleidė „aiškiai žiaurius veiksmus“.

Premjero Boriso Johnsono vyriausybė „yra įsipareigojusi imtis ryžtingų veiksmų dėl Sindziango“, sakė jis. Visgi vyriausybė nevartoja termino „genocidas“, teigdama, kad tik Britanijos teismai gali pateikti tokią teisinę apibrėžtį.

Tuo metu JAV valstybės departamento atstovas pakartojo tiek ankstesnės, tiek naujos Jungtinių Valstijų administracijos nuomonę, kad Kinija vykdo „genocidą“ prieš uigūrus.

„Šie žiaurumai šokiruoja sąžinę ir turi sulaukti rimtų pasekmių“, – sakė Valstybės departamento atstovas.

Pasirodžius minimam BBC reportažui, pasipiktinimą dėl elgesio su uigūrais taip pat išreiškė Australijos politikai, ir pasigirdo naujų raginimų, kad Kinija leistų Jungtinių Tautų teisių inspektoriams apžiūrėti Sindziangą.

Šiame regione gyvena daugiausia uigūrų, kurių dauguma yra musulmonai, mažuma. Žmogaus teisių gynimo grupių teigimu, iki milijono uigūrų ir kitų mažumų, daugiausia musulmoniškų, atstovų yra laikomi internuotųjų asmenų stovyklose.

Pekinas iš pradžių neigė tokių stovyklų egzistavimą, bet dabar jas vadina profesinio rengimo centrais, skirtais kovai su musulmonų radikalizmo ir separatizmo tendencijomis. Anot oficialiojo Pekino, žmonės čia mokosi savanoriškai ir įgyja geresnes įsidarbinimo galimybes.

Tiurkų kilmės uigūrai dešimtmečius reiškia nepasitenkinimą Kinijos kontrole ir šis pyktis periodiškai prasiverždavo kruvinu smurtu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.