Koronavirusą įveikusi seniausia Europos gyventoja mirties nebijo ir šiandien švenčia 117-ąjį gimtadienį

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) vykdomas koronaviruso kilmės tyrimas atsakymo Kinijoje nepateikė. Tai veikiausiai neužtildys sąmokslo teorijų šalininkų, kurie mano, kad virusą Pekinas išplatino specialiai.

Seniausiu žmogumi Europoje laikoma sesė Andre įveikė koronavirusą.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Seniausiu žmogumi Europoje laikoma sesė Andre įveikė koronavirusą.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Seniausiu žmogumi Europoje laikoma sesė Andre įveikė koronavirusą.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Seniausiu žmogumi Europoje laikoma sesė Andre įveikė koronavirusą.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 11, 2021, 4:32 PM, atnaujinta Feb 11, 2021, 4:34 PM

Pandemija toliau milžino žingsniais keliauja per pasaulį, o naujų užsikrėtimų kreivė tik neseniai pradėjo kristi. COVID-19 pasaulyje trečiadienio vakarą jau buvo užsikrėtę per 107,5 mln. žmonių, 2,35 mln. iš jų mirė.

Nors PSO tyrimas konkrečių atsakymų nepateikė, mažų pozityvių dalykų daugėja. Estijoje kuriami vakcinų pasai, kurie galėtų padėti pasauliui pamažu atsiverti.

Tuo metu Prancūzijoje koronavirusu persirgo antras pagal senumą pasaulio žmogus – šiandien 117-ąjį gimtadienį švenčianti vienuolė Lucile Randon, dar žinoma sesės Andre vardu.

Tikslios kilmės neišsiaiškino

PSO tyrėjų komanda Uhane atmetė buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo šalininkų teiginį, kad virusas į pasaulį galėjo būti paleistas iš mieste esančios virusologijos laboratorijos.

Bet daugybė informacijos apie koronaviruso kilmę dar nėra tiksliai žinoma.

Tyrėjai nerado atsakymų į klausimą, kaip virusas buvo perduotas iš gyvūnų žmogui. Artėjama prie bendros nuomonės, kad koronavirusas atsirado šikšnosparniuose, tačiau neaišku, koks gyvūnas buvo tarpininkas perduodant ligą žmonėms, nes Uhano apylinkėse šikšnosparnių nėra daug.

Nėra aišku, ar virusas tikrai išplito iš mieste esančios laukinių gyvūnų turgavietės. Galbūt jis atsirado kitoje Kinijos dalyje ar net kitoje šalyje. Nebuvo atmesta ir Kinijos keliama versija, kad virusas galėjo būti platinamas su šaldytais produktais.

„Mes žinome, kad virusas gali išgyventi itin šaltoje aplinkoje, tačiau nelabai suprantame, kaip jis buvo perduotas žmonėms“, – sakė PSO grupei vadovaujantis PSO gyvūnų ligų specialistas Peteris Benas Embarekas.

Bet šios tyrėjų išvados nekelia nuostabos – net ir praėjus 8 metams po Vidurinių Rytų respiracinio sindromo (MERS) protrūkio nėra tiksliai aišku, kaip virusas iš šikšnosparnių perduotas kupranugariams, o tada žmonėms.

Tikisi atverti sienas

Estijoje šiuo metu sprendžiama, ar greito atsakymo (QR) kodas gali atverti pasaulio sienas.

Technologijų srityje išmaniaisiais sprendimais garsėjantys estai kartu su PSO rengia bandomąjį projektą, kaip galėtų veikti visame pasaulyje pripažinti elektroniniai vakcinų sertifikatai.

Estijos vyriausybės patarėjas technologijos klausimais Martenas Kaevatsas tvirtina, kad svarbiausia šiame projekte yra pasitikėjimas duomenų teikimo šaltiniu.

„Tai turėtų būti patikima tiek Eritrėjoje, tiek Singapūre“, – tvirtino M.Kaevatsas.

Nors Estija turi elektroninę sveikatos įrašų sistemą, kurioje pateikiama informacija ir apie vakcinas, daugumoje pasaulio valstybių to nėra, juo labiau trūksta ir abipusio pasitikėjimo.

Virtualaus vakcinų paso projektai kelia klausimus apie privatumą ir žmogaus teises, tad PSO taip pat kol kas elgiasi atsargiai ir nerekomenduoja naudoti skiepijimo pasų.

Nepaisant to, skaitmeniniai informacijos apie skiepus sertifikatai yra patraukli perspektyva – ypač pandemijos skaudžiai paveiktoms oro linijoms. „Emirates Airlines“ ir „Etihad Airways“ praėjusį mėnesį paskelbė apie programos, kurioje žmonės galėtų užregistruoti informaciją apie pasiskiepijimą, bandymus.

Tuo metu Estija ir PSO toliau kuria išmaniąją geltoną kortelę – skaitmeninę esamos popierinės sistemos versiją, kad būtų galima įrodyti pasiskiepijimą nuo geltonosios karštinės.

M.Kaevatsas tvirtina, kad greitu metu nepavyks sukurti elektroninio paso, kuris pateiktų informaciją apie pasiskiepijimą nuo geltonosios karštinės arba koronaviruso, – artimoje ateityje tai bus užtikrinama tiek popieriniais, tiek įvairiais elektroniniais sertifikatais.

Bet, eksperto teigimu, svarbiausia šiuo metu yra parengti pasaulinius standartus, kurie būtų vienodai priimami visose šalyse.

Pergyveno ir koronavirusą

Prancūzijoje bandant suvaldyti viruso plitimą vasarį buvo įvestos griežtesnės judėjimo sąlygos – į šalį atvykti be būtinos priežasties leidžiama tik iš Europos Sąjungos šalių ir taip pat išvykti. O ir atvykėliai iš Bendrijos turi pateikti neigiamą COVID-19 testą.

Šalyje su džiugesiu šią savaitę buvo pasitikta žinia, kad 117-ąjį gimtadienį šiandien švenčianti vienuolė L.Randon sėkmingai įveikė koronavirusą.

Vietos žiniasklaidai moteris sakė, kad net nežinojo, jog užsikrėtė mirtinu virusu.

„Ji neparodė ligos baimės. Kita vertus, buvo susirūpinusi dėl kitų senelių namų gyventojų“, – tvirtino Šv.Kotrynos Laburietės senelių namų atstovas Davidas Tavella.

Prancūzų transliuotojui BFM sesė Andre tvirtino, kad nebijojo COVID-19: „Ne, nebijojau, nes aš nebijau mirti. Džiaugiuosi būdama su jumis, tačiau norėčiau būti kažkur kitur – prisijungti prie savo didžiojo brolio, senelio, močiutės.“

117 metų sulaukusi moteris laikoma seniausiu žmogumi Europoje ir antru pagal ilgaamžiškumą pasaulyje.

Parengta pagal „The Guardian“, „France24“, AFP ir BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.