Baltieji rūmai: J. Bidenas sieks uždaryti Gvantanamo kalėjimą

JAV prezidentas Joe Bidenas nori iki savo kadencijos pabaigos uždaryti terorizmu įtariamiems asmenims skirtą Gvantanamo kalėjimą, penktadienį pranešė Baltieji rūmai, atkartodami Baracko Obamos administracijos neištesėtą rinkimų kampanijos pažadą.

JAV prezidentas Joe Bidenas nori iki savo kadencijos pabaigos uždaryti terorizmu įtariamiems asmenims skirtą Gvantanamo kalėjimą.<br>Reuters/Scapix nuotr.
JAV prezidentas Joe Bidenas nori iki savo kadencijos pabaigos uždaryti terorizmu įtariamiems asmenims skirtą Gvantanamo kalėjimą.<br>Reuters/Scapix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 13, 2021, 11:36 AM, atnaujinta Feb 14, 2021, 8:23 PM

Paklausta apie galimą šio Kuboje esančio objekto uždarymą per J. Bideno kadenciją, jo atstovė spaudai Jen Psaki atsakė: „Tai tikrai yra mūsų tikslas ir ketinimas.“

Pasak jos, vyriausybė paprašė Nacionalinio saugumo tarybos „įvertinti dabartinę J. Bideno administracijos padėtį, kurią, tiesa, paveldėjome iš ankstesnės administracijos“.

Per 2016 metų prezidento rinkimų kampaniją Donaldas Trumpas žadėjo neuždaryti Gvantanamo kalėjimo ir „užpildyti jį piktadariais“. Respublikonas tokios pat pozicijos laikėsi ir prezidentaudamas.

Kai kuriems sulaikytiesiems buvo žadėta juos paleisti iš Gvantanamo, vadovaujant jo pirmtakui demokratui B. Obamai, bet pastarajam taip ir nepavyko pasiekti kompromiso su Kongresu. J. Bidenas tuomet ėjo viceprezidento pareigas.

Minimame kariniame kalėjime laikomi kaliniai, siejami su JAV pradėtu „karu su terorizmu“; tarp jų yra pakistanietis Khaledas Sheikhas Mohammedas, pasiskelbęs 2001 metų rugsėjo 11-osios atakų sumanytoju.

Iš viso sulaikytųjų šiuo metu yra 40, o 26 iš jų laikomi pernelyg pavojingais, kad būtų paleisti. Dėl jiems iškeltų bylų sudėtingumo teismo procesai yra užsitęsę.

Po rugsėjo 11-osios išpuolių JAV kariuomenė prezidento Georgeo W. Busho nurodymu greitai pastatė rytiniame Kubos smaigalyje sulaikymo centrą karinio jūrų laivyno bazėje, priklausančioje Jungtinėms Valstijoms. Ta bazė yra nedideliame anklave, kurį Kuba perdavė JAV 1903 metais, norėdama atsidėkoti savo galingai kaimynei už pagalbą kare prieš ispanus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.