JAV respublikonų lyderis Senate žada balsuoti prieš D. Trumpo nuteisimą

JAV aukščiausio rango respublikonų senatorius Mitchas McConnellas šeštadienį atskleidė, kad balsuos prieš Donaldo Trumpo nuteisimą, artėjant prie pabaigos buvusio prezidento apkaltos teismui.

Donaldas Trumpas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Donaldas Trumpas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Donaldas Trumpas.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
Donaldas Trumpas.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 13, 2021, 6:10 PM

Savo laiške kolegoms M. McConnellas pabrėžė esąs „įsitikinęs, kad apkaltos visų pirma yra nušalinimo įrankis, todėl šiuo atveju neturime jurisdikcijos“, nors ir pareiškė, kad bet koks sprendimas teismo pabaigoje bus priimtas „minimalia persvara“.

„Balsuosiu už išteisinimą“, – pažymėjo respublikonų lyderis.

Atsižvelgiant į tokią jo poziciją, labai tikėtina, jog Senatui pritrūks dviejų trečdalių balsų, būtinų norint nuteisti sukilimo kurstymu kaltinamą D. Trumpą.

Apkaltą buvusiam valstybės vadovui inicijavę demokratai teigia, kad jis sąmoningai kurstė įtampą šalyje po to, kai lapkričio 3 dieną pralaimėjo prezidento rinkimus Joe Bidenui, be konkrečių įrodymų teigdamas, kad balsavimo procesą aptemdė masinis klastojimas.

Sausio 6 dieną jis surengė ugningą mitingą netoli Baltųjų rūmų, kviesdamas minią žygiuoti į Kongresą, kur tą dieną buvo tvirtinama J. Bideno pergalė.

Minia įsiveržė į JAV Kapitolijų ir sutrikdė rinkimų rezultatų tvirtinimą. Per kilusį chaosą žuvo penki žmonės, tarp jų –nušauta į Kapitolijų įsiveržusi moteris, taip pat minios primuštas policininkas.

Apkaltos vadovai teigia, kad D. Trumpas, kuris nėra reiškęs apgailestavimo dėl smurtingai nusiteikusios minios skatinimo, yra toks pavojingas, kad jam turėtų būti uždrausta vėl eiti pareigas.

J. Bideno pirmtakui nuteisti reikia dviejų trečdalių daugumos 100 vietų Senate. Tai reiškia, kad mažiausiai 17 respublikonų senatorių per balsavimą turėtų palaikyti 50 demokratų.

Nors D. Trumpas, regis, bus išteisintas, net keli respublikonų balsai prieš jį paliktų istorinį pėdsaką jo prezidentavimui ir galėtų pakurstyti vidinius nesutarimus partijoje dėl to, ar siekti jo populistinės, skaldančios vizijos, ar grįžti prie nuosaikesnių vertybių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.