Apklausa: daugiau kaip pusė amerikiečių mano, kad D. Trumpas vertas apkaltos

Daugiau kaip pusė apklaustų amerikiečių – 58 proc. – mano, kad buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas per Senate vykusį apkaltos procesą turėjo būti pripažintas kaltu dėl maišto kurstymo, rodo televizijos ABC ir sociologinių tyrimų agentūros „Ipsos“ atliktos apklausos rezultatai.

D. Trumpas tapo pirmuoju istorijoje JAV prezidentu, kuriam buvo dukart surengta apkalta.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
D. Trumpas tapo pirmuoju istorijoje JAV prezidentu, kuriam buvo dukart surengta apkalta.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 15, 2021, 3:36 PM

Prieš Senatui praėjusią savaitę išteisinant D. Trumpą, už eksprezidento apkaltą pasisakė 56 proc. respondentų, primena ABC.

Remiantis naujausia apklausa, už tai, kad D. Trumpas būtų pripažintas kaltu, pasisakė 86 proc. apklaustų demokratų, 64 proc. nepriklausomų politinių jėgų šalininkų ir tik 14 proc. respublikonų.

Kaip pažymi ABC, pastaroji apklausa parodė tvirtą paramą D. Trumpui tarp respublikonų. Prieš jo apkaltą ir draudimą jam vėl kandidatuoti į prezidento postą pasisakė 86 proc. respondentų respublikonų, o 83 proc. Respublikonų partijos šalininkų pareiškė nuomonę, kad pats apkaltos procesas neturėjo būti pradėtas.

Visgi 61 proc. apklausos dalyvių nurodė manantys, kad dėl D. Trumpo veiksmų apkaltos procedūra buvo neišvengiama. Tokią nuomonę pareiškė 92 proc. demokratų ir 65 proc. nepriklausomų politikų šalininkų.

Apklausa vyko vasario 13–14 dienomis, joje dalyvavo 547 pilnamečiai JAV gyventojai. Tarp respondentų 31 proc. priskyrė save demokratams, 26 proc. – respublikonams, 36 proc. – nepriklausomų politikų šalininkams. Sociologinio tyrimo rezultatų paklaida siekia 4,8 procentinio punkto.

Vasario 13 dieną JAV senatoriai išteisino D. Trumpą dėl maišto kurstymo. Už buvusio prezidento pripažinimą kaltu balsavo 57 Senato nariai, kiti 43 pasisakė už jo išteisinimą.

Be visų 50 už prezidento pripažinimą kaltu balsavusių Senato demokratų, šią poziciją taip pat palaikė septyni respublikonų senatoriai, tačiau jų balsų nepakako D. Trumpui nuteisti. Kad D. Trumpas būtų pripažintas kaltu, už tai turėjo balsuoti bent du trečdaliai senatorių 100 vietų Senate.

Nors balsavo prieš D. Trumpo apkaltą, Senato respublikonų mažumos lyderis Mitchas McConnellas sakė, jog „nėra abejonių, kad prezidentui Trumpui praktiniu ir moraliniu požiūriu tenka atsakomybė už [sausio 6-osios] įvykių išprovokavimą“.

Apkalta D. Trumpui buvo inicijuota dėl žmonių gyvybių pareikalavusių sausio 6-osios riaušių Kapitolijuje, kurias sukėlė įniršę jo šalininkai, siekę užkirsti kelią patvirtinti Joe Bideno pergalę lapkričio 3 dienos rinkimuose.

Kaltintojai bandė įrodyti, kad šias riaušes sąmoningai pakurstė buvęs prezidentas, keliomis valandomis anksčiau per mitingą netoli Baltųjų rūmų pasakęs ugningą apie tariamai suklastotus rinkimų rezultatus ir paraginęs minią žygiuoti į Kongresą.

Per kilusį chaosą žuvo penki žmonės, tarp jų moteris, kuri buvo nušauta, kai įsiveržė į Kapitolijų, ir minios primuštas policininkas.

D. Trumpas tapo pirmuoju istorijoje JAV prezidentu, kuriam buvo dukart surengta apkalta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.