ES ir JAV ragina Minską panaikinti „Belsat“ žurnalistėms skirtą įkalinimo bausmę

Europos Sąjunga ir JAV ketvirtadienį pasmerkė Minsko sprendimą įkalinti antivyriausybinių protestų organizavimu apkaltintas dvi žurnalistes, ragindama panaikinti nuosprendį.

ES ragina Minską panaikinti „Belsat“ žurnalistėms skirtą įkalinimo bausmę.<br>AP/Scanpix nuotr.
ES ragina Minską panaikinti „Belsat“ žurnalistėms skirtą įkalinimo bausmę.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 18, 2021, 8:13 PM, atnaujinta Feb 18, 2021, 8:35 PM

„Baltarusija: gėdingas žiniasklaidos persekiojimas tęsiasi. Europos Sąjunga griežtai smerkia televizijos „Belsat“ žurnalistėms Kaciarynai Andrejevai ir Darjai Čulcovai paskelbtą nuosprendį už tai, kad jie tiesiog atliko savo darbą, ir ragina jį panaikinti“, – socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė ES diplomatijos vadovo Josepo Borrellio atstovas Peteris Stano.

„Raginame Baltarusijos valdžią gerbti pagrindines laisves ir liautis persekioti žurnalistus“, – priduriama P. Stano pranešime.

Baltarusijos teismas ketvirtadienį skyrė K. Andrejevai ir D. Čulcovai dvejų metų laisvės atėmimo bausmes, pripažinęs jas kaltomis dėl protestų prieš autoritarinį prezidentą Aliaksandrą Lukašenką kurstymo.

Abi žurnalistės, dirbusios Lenkijos televizijai „Belsat“, buvo sulaikytos lapkričio 15 dieną, kai tiesiogiai internetu transliavo Minske vykusią protesto akciją iš buto 14-ame aukšte.

Baltarusijoje jau pusę metų tęsiasi masiniai protestai prieš rugpjūčio 9-osios prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų, rezultatus. Opozicija ir Vakarų demokratijos tuos rinkimus laiko suklastotais.

„Baisios bausmės

Tuo metu JAV ambasada Minske pareiškė, kad „Belsat“ žurnalistėms skirtos „baisias bausmės“ yra politiškai motyvuotos.

„Jungtinių Valstijų ambasada smerkia šiandien paskelbtus politinius nuteisimus ir baisias įkalinimo bausmes, siekiant nubausti dvi „Belstat“ žurnalistes už jų darbą teikiant informaciją visuomenei. Šis teismo žingsnis papildo įrodymus, kad valdžios tikslas yra ne teisingumas, o veikiau mėginimas nutildyti žiniasklaidą ir apriboti Baltarusijos žmonių prieigą prie informacijos, siekiant tolesnių politinių tikslų“, – sakoma ambasados pranešime.

„Kaltinimai šioms žurnalistėms, nušvietusioms ir pasakojusioms apie protestą ir smurtinį milicijos atsaką, yra akivaizdžiai išgalvoti“, – pridūrė ambasada ir paragino Minską paleisti visus 11 šiuo metu už grotų laikomų žurnalistų.

Jungtinės Valstijos dar kartą ragina Baltarusijos valdžią liautis persekioti ir teisti žurnalistus ir žiniasklaidos priemones už naujienų nušvietimą, – sakoma pareiškime. – Jungtinės Valstijos kartoja, kad Baltarusijos valdžia yra įsipareigojusi saugoti ir užtikrinti pagrindines laisves, ypač susirinkimų, žodžio ir žiniasklaidos laisvę.

Stipri, nepriklausoma žiniasklaida ir prieiga prie informacijos yra teisinės valstybės privalomi atributai; jie yra būtini, kad klestėtų sėkminga ir šiuolaikiška visuomenė. Baltarusijos žmonės nusipelnė geresnės ateities, ir Jungtinės Valstijos tvirtai stovi jų pusėje.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.