Apleistam sovietų eros statiniui žada naują gyvenimą: trūkumų pilni rūmai taip ir nebuvo panaudoti

Kaliningrado gyventojai jau kurį laiką bando atrasti prasmę neįprastame pastate, kurį dauguma laiko baisia architektūrine klaida. Dabar ketinama šį pastatą nugriauti, tačiau šioje vietoje iškilti turėtų beveik identiškas statinys.

 Tarybų rūmai Kaliningrade.<br>TASS/Scanpix nuotr.
 Tarybų rūmai Kaliningrade.<br>TASS/Scanpix nuotr.
 Tarybų rūmai Kaliningrade.<br>TASS/Scanpix nuotr.
 Tarybų rūmai Kaliningrade.<br>TASS/Scanpix nuotr.
 Tarybų rūmai Kaliningrade.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Tarybų rūmai Kaliningrade.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Tarybų rūmai Kaliningrade.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Tarybų rūmai Kaliningrade.<br> AP/Scanpix nuotr.
„Iskander“ raketos gali nešti branduolinį ginklą. Rusija jas yra dislokavusi Kaliningrade.<br>TASS/Scanpix nuotr.
„Iskander“ raketos gali nešti branduolinį ginklą. Rusija jas yra dislokavusi Kaliningrade.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2021-02-20 17:14

Jevgenija Kvasova buvo dar jauna, kai Rusijos vakarinėje dalyje esančiame mieste iškilo šis milžiniškas pastatas – Tarybų rūmai.

„Jis į mane kiekvieną kartą paliekant namus pasižiūri pikta akimi“, – tvirtino 62 metų moteris. Akis primenantys balkonai puošia šio pastato fasadą, rašo „The New York Times“.

Net ir modernistinę architektūrą mėgstantys architektai pripažįsta, kad Tarybų rūmai taip ir neatspindėjo savo tikslo – būti simboliu iš Trečiojo Reicho atimtos žemės Antrojo pasaulinio karo metais.

Vietoje to, pastatas tapo sovietinės sistemos trūkumų simboliu – dėl konstrukcijos defektų niekas niekada į jį neįsikėlė.

Pastatą žada nugriauti

Dabar, praėjus 42 metams po pastato statybos, regiono gubernatorius paskelbė, kad Tarybų rūmai bus nugriauti šį pavasarį.

Tačiau dėl bjaurumo pastatą pamilo miesto jaunimas, kuris priėmė jį kaip savotišką namų ir Sovietų Sąjungos, kurios niekada nepažino, emblemą.

„Man nepatinka kaip jis atrodo, tačiau žmonėms patinka daiktai su trūkumais. Pastatas yra baisus, tačiau tai mūsų dalis“, – teigia vietos restorane dirbanti Jengenija Krjaževa.

Po to, kai sovietai perėmė šios teritorijos kontrolę, 80 proc. miesto pastatų buvo griuvėsiai. 7 dešimtmečio metu sovietai galiausiai nusprendė susprogdinti gotikinės Karaliaučiaus pilies likučius ir šioje vietoje pastatyti Tarybų rūmus.

Statybos su trūkumais

Statybos prasidėjo dar po dešimtmečio, tačiau niekas čia niekada neįsikėlė, o pastato statybos galutinai užbaigtos nebuvo. Vietiniai pastatą vadino roboto galva. Per rūmų stogą lašėjo vanduo, o sienos pamažu griuvo žemyn.

Turgaus prekeiviai apleistose patalpose vienu metu sandėliavo savo prekes, tačiau čia niekada neįsikūrė jokie biurai.

Tačiau net ir sugriuvus Sovietų Sąjungai pastatas buvo paliktas ramybėje – valdininkai nenorėjo pripažinti sovietinių klaidų keičiant vokiškąjį kultūrinį palikimą.

„Būtų buvę geriau, jeigu šioje vietoje būtų pastatyta kažkas kito. Tai tikrai baisus pastatas, tačiau jis čia tiek laiko, kad visi pripratome“, – kalbėjo Kaliningrade gyvenantis Aleksejus Levanjukas.

Tapo rimta grėsme saugumui

Tik pasibaigus sovietų valdymui, Borisas Jelcinas tikėjosi, kad Kaliningradas gali tapti Rusijos Honkongu – bankų ir investicijų vartais į Europą. Per šį laikotarpį buvo net sukurti planai nugriauti Tarybų rūmus ir atstatyti čia stovėjusią pilį, kuri pritrauktų didesnius turistų srautus – šią idėją savo valdymo pradžioje palaikė net Vladimiras Putinas.

Tačiau laikui bėgant utopinės vizijos išnyko. Prasidėjus karui Rytų Ukrainoje Lenkija panaikino bevizę kelionių į Kaliningradą tvarką – regionas imtas laikyti rimta saugumo grėsme.

Rusija čia dislokavo branduolinį ginklą galinčias nešti raketas „Iskander“. Buvęs JAV prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Robertas O'Brienas šį Rusijos eksklavą yra pavadinęs „peiliu Europos širdyje“. Iš tiesų, netoli galima rasti Suvalkų koridorių, kuris jungia Baltijos šalis su likusia demokratine Europa ir kitomis NATO šalimis.

Dabar skelbiamuose planuose teigiama, kad nugriautų Tarybų rūmų vietoje iškils Naujieji Tarybų rūmai, kurie bus praktiškai identiški seniesiems, tik su visais reikalingais pakeitimais.

Parengta pagal „The New York Times“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.