Baltieji rūmai: JAV neketina sušvelninti sankcijų Iranui iki derybų

JAV neplanuoja imtis jokių tolesnių veiksmų iki derybų su Teheranu ir kitomis šalimis dėl grįžimo į 2015 metų Irano branduolinį susitarimą, nepaisydamos Irano spaudimo, penktadienį pareiškė Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Jen Psaki.

 JAV neplanuoja imtis jokių tolesnių veiksmų iki derybų su Teheranu ir kitomis šalimis dėl grįžimo į 2015 metų Irano branduolinį susitarimą, nepaisydamos Irano spaudimo, penktadienį pareiškė Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Jen Psaki.<br> Cover Images/Scanpix nuotr.
 JAV neplanuoja imtis jokių tolesnių veiksmų iki derybų su Teheranu ir kitomis šalimis dėl grįžimo į 2015 metų Irano branduolinį susitarimą, nepaisydamos Irano spaudimo, penktadienį pareiškė Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Jen Psaki.<br> Cover Images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 20, 2021, 3:10 PM, atnaujinta Feb 20, 2021, 3:19 PM

„Nėra jokio plano dėl papildomų veiksmų Irane iki „diplomatinio pokalbio“ pradžios“, – žurnalistams teigė J. Psaki, lydėjusi prezidentą Joe Bideną jam skrendant į Mičiganą.

Ankstesnę dieną Vašingtonas sutiko dalyvauti visų susitarimą dėl Irano branduolinės programos pasirašiusiųjų šalių susitikime. Neoficialų susitikimą su visomis Irano susitarimo šalimis organizuoja Europos Sąjunga.

J. Psaki pažymėjo: „Europiečiai pakvietė ir mus ... tai tiesiog kvietimas pokalbiui – diplomatiniam pokalbiui. Mums nereikia papildomų administracinių veiksmų, kad galėtume dalyvauti šiame pokalbyje.“

Teheranas ir Vašingtonas nesutaria, kas turėtų žengti pirmąjį žingsnį siekiant atgaivinti susitarimą. Irano teigimu, JAV pirmiausia turėtų atšaukti buvusio prezidento Donaldo Trumpo įvestas sankcijas, o Vašingtonas mano, kad Teheranas pirmiausia turėtų vėl pradėti laikytis sutarties nuostatų.

Vienas aukštas JAV valstybės departamento pareigūnas ketvirtadienį vykusioje spaudos konferencijoje pareiškė, kad Jungtinės Valstijos sutinka, jog norint pasiekti susitarimą, kad visos šalys laikytųsi Bendro išsamių veiksmų plano (JCPOA), būtina nustatyti veiksmų seką.

Diplomatas pridūrė: „Prezidentas ir valstybės sekretorius laikosi nuomonės, kad mes esame pasirengę kalbėti apie visus šiuos dalykus, tačiau iš pradžių aptarkime juos, kartu išsiaiškinkime, nustatykime, ką turime padaryti mes, ir ką – jie.“

„Taigi šia prasme niekas neatmetama. Norime susėsti ir išsiaiškinti, ką galėtume nuveikti kartu su kitomis „šešeto“ narėmis [penkiomis nuolatinėmis JT Saugumo Tarybos narėmis ir Vokietija, pasirašiusiomis JCPOA susitarimą],“ – pareiškė Valstybės departamento atstovas.

Išvakarėse Irano Užsienio reikalų ministerijos atstovas Saeedas Khatibzadeh socialiniame tinkle „Twitter“ priminė, kad iš susitarimo pasitraukusios JAV „nebelaikomos JCPOA nare, o vienintelis būdas atkurti jų narystę JCPOA yra panaikinti sankcijas.“

Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas pareiškė, kad Vašingtonas be jokių naujų sąlygų privalo atšaukti sankcijas prieš Iraną, atkurtas ankstesnės JAV administracijos, ir tik tada Teheranas vėl visiškai laikysis JCPOA sąlygų.

„Jungtinės Valstijos pripažino, kad JAV valstybės sekretoriaus Mike'o Pompeo reikalavimai peržiūrėti Jungtinių Tautų Saugumo tarybos 2231-ąją rezoliuciją neturi teisinės galios. Mes tam pritariame. Pagal 2231-ąją rezoliuciją JAV būtinai ir iš tikrųjų turi panaikinti visas sankcijas, vėl įvestas ar anonsuotas Donaldo Trumpo“, – tviteryje parašė ministras.

„Tada mes nedelsdami atšauksime visas korekcines priemones [JCPOA atžvilgiu]“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?