Taivanas apkaltino keturis buvusius žvalgybos pareigūnus šnipinėjimu Kinijos naudai

Taivane keturi buvę karinės žvalgybos pareigūnai, įskaitant generolą majorą, apkaltinti šnipinėjimu Kinijos naudai, šeštadienį pranešė prokurorai.

 Taivane keturi buvę karinės žvalgybos pareigūnai, įskaitant generolą majorą, apkaltinti šnipinėjimu Kinijos naudai, šeštadienį pranešė prokurorai.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Taivane keturi buvę karinės žvalgybos pareigūnai, įskaitant generolą majorą, apkaltinti šnipinėjimu Kinijos naudai, šeštadienį pranešė prokurorai.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 20, 2021, 11:09 AM

Ketvertas kaltinami šnipų tinklo sukūrimu ir konfidencialios informacijos rinkimu Pekinui, pranešė Taipėjaus apygardos prokuratūra.

Kinija ir Taivanas šnipinėja vienas kitą nuo to laiko, kai kinų nacionalistai po pralaimėto pilietinio karo prieš komunistus 1949 metais pabėgo į salą ir įkūrė kitą vyriausybę.

Kinija tvirtina, kad suverenus demokratinis Taivanas yra jos teritorijos dalis ir galiausiai bus vėl bus susigrąžintas, prireikus – jėga.

Pasak Taivano vyriausybės teisininkų, vienas Kinijos nacionalinio saugumo pareigūnas pietinėje Guangdongo provincijoje užverbavo du buvusius Taivano pulkininkus, o pastarieji nuo 2012 metų kinų pareigūną supažindino su keliais savo kolegomis.

Tarp asmenų, esą įtrauktų į šį ratą, buvo dimisijos generolas majoras, identifikuotas pavarde Yueh.

Per daugelį savo kelionių į žemyninę Kiniją ir Makao Yueh gavo grynųjų pinigų, dovanų ir nemokamų ekskursijų, taip pat dėjo pastangas įdarbinti kitus pareigūnus Pekino „žvalgybos tinklo plėtrai“, pareiškė prokurorai.

Kaltinamieji „žinojo apie nesutarimus tarp mūsų šalies ir Kinijos komunistų (...) tačiau jie troško neteisėtos naudos, tokios kaip privilegijų (kurias siūlo Kinija) vykdyti verslą šalyje, finansinės naudos ir nemokamų kelionių“, – sakoma prokurorų pranešime.

Kaltinimai pareikšti pagal Taivano nacionalinius saugumo įstatymus ir žvalgybos veiklos įstatymus.

Pekinas stiprina spaudimą Taipėjui nuo 2016 metų, kai buvo išrinkta prieš žemyninės Kinijos politiką nusistačiusi prezidentė Tsai Ing-wen, laikanti Taivaną faktiškai suverenia valstybe.

Spalio mėnesį Taivano teismas nuteisė vieną pulkininką leitenantą ketveriems metams kalėti už šnipinėjimą Pekino naudai, tuo tarpu Kinijos valstybinė žiniasklaida pranešė apie „šimtus“ šnipinėjimo bylų, susijusių su Taivanu, ir areštavo „būrį Taivano šnipų ir jų bendrininkų“.

Kinijos valstybinis transliuotojas CCTV taip pat parodė keturių Taivano piliečių, patekusių į neskaidrią Kinijos teismų sistemą, „prisipažinimus“.

Kinija yra suėmusi daugybę Taivano piliečių, kuriuos kaltina įvairiais antivalstybiniais nusikaltimais.

Šios bylos Taivane sukėlė didelį pasipiktinimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.