Iranas sako surengęs „vaisingas diskusijas“ su TATENA vadovu

Iranas sekmadienį surengė „vaisingas diskusijas“ su į šalį atvykusiu Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) vadovu Rafaeliu Grossi, sakė Teherano ambasadorius šioje Jungtinių Tautų tarnyboje.

TATENA generalinis direktorius Rafaelis Grossi.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
TATENA generalinis direktorius Rafaelis Grossi.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 21, 2021, 2:53 PM, atnaujinta Feb 21, 2021, 4:10 PM

„Iranas ir TATENA surengė vaisingas diskusijas, pagrįstas abipuse pagarba, o jų rezultatas bus paskelbtas šį vakarą“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė susitikime dalyvavęs ambasadorius Kazemas Gharibabadi.

R. Grossi sekmadienį Teherane susitiko su Irano atominės energetikos organizacijos vadovu, likus kelioms valandoms iki Irano nustatyto termino, po kurio šalis žada apriboti TATENA inspekcijas, jei nebus panaikintos JAV sankcijos.

Vizitas įvyko JAV prezidento Joe Bideno administracijai, Europos galioms ir Iranui aktyviau bandant išgelbėti 2015 metų susitarimą dėl Teherano branduolinės programos, kuris prie žlugimo ribos atsidūrė iš jo pasitraukus Donaldui Trumpui.

R. Grossi į Teheraną atvyko vėlai šeštadienį, o anksti sekmadienį susitiko su Irano atominės energijos organizacijos vadovu Ali Akbaru Salehi, pranešė televizija.

Pasibaigus sekmadienio terminui, kurį Irano įstatymų leidėjai nustatė prieš kelis mėnesius, nuo antradienio gali būti sustabdytos kai kurios inspekcijos, bet Iranas pabrėžia, kad nenutrauks darbo su TATENA ir neišvarys jos inspektorių.

Iranas yra informavęs TATENA, kad sustabdys „savanoriškas skaidrumo priemones“, tarp jų inspektorių apsilankymus nebranduoliniuose objektuose, pavyzdžiui, kariniuose objektuose, kuriuose, kaip įtariama, gali vykti su branduolinėmis technologijomis susijusi veikla, jei JAV neatšauks D. Trumpo 2018 metais sugrąžintų skaudžių sankcijų.

„Mano nuomone, TATENA inspekcijų... sumažės maždaug 20–30 proc., kai [antradienį] bus įgyvendintas parlamento įstatymas“, – interviu televizijai, kuris buvo parodytas šeštadienį vakare, sakė užsienio reikalų viceministras Abbasas Araghchi.

„Tai tikrai nereiškia pasitraukimo iš JCPOA“, – pridūrė jis, paminėdamas Bendrą išsamių veiksmų planą (JCPOA), dėl kurio 2015 metais sutarė Iranas, penkios JT Saugumo Tarybos nuolatinės narės ir Vokietija.

Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas anglų kalba transliuojamai iraniečių televizijai „Press TV“ sakė, kad vėliau sekmadienį susitiks su R. Grossi.

Vienoje įsikūrusios TATENA direktorius sekmadienį vakare, sugrįžęs iš Teherano, turi surengti spaudos konferenciją.

J. Bidenas įsipareigojo vėl prisidėti prie derybų dėl Teherano branduolinės programos, tuo keisdamas D. Trumpo „maksimalaus spaudimo“ Iranui politiką.

Teheranas ne kartą sakė, kad yra pasirengęs grįžti prie savo įsipareigojimų pagal daugiašalį susitarimą, jei Vašingtonas iš pradžių panaikins D. Trumpo sugrąžintas sankcijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.