G. Landsbergio iniciatyva įvyko ES užsienio reikalų ministrų susitikimas su A.Navalno štabo vadovu Ministrai spręs dėl naujo sankcijų paketo Rusijos pareigūnams

Lietuvos iniciatyva grupė Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrų sekmadienį susitiks su įkalinto Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno bendražygiais.

A.Navalnas.<br>AP/Scanpix nuotr.
A.Navalnas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-02-21 08:26, atnaujinta 2021-02-21 22:52

Neformalus susitikimas su Leonidu Volkovu ir Ivanu Ždanovu Briuselyje rengiamas Užsienio reikalų tarybos posėdžio išvakarėse.

„Bendraudami su ES kolegomis jaučiame didžiulį poreikį informacijai, kokia padėtis iš tiesų su režimo oponentais Rusijoje. Situaciją visada geriausiai išgirsti iš pirmų lūpų – tad Lietuva ėmėsi iniciatyvos organizuoti susitikimą su Rusijos opozicijos atstovais Briuselyje“, – BNS sakė užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Kalbama apie sankcijas

ES ministrai pirmadienį gali apsispręsti dėl sankcijų keletui Rusijos pareigūnų, reaguojant į A. Navalno įkalinimą.

Planuota, kad susitikime dalyvaus aukšto rango diplomatai iš 27 bloko šalių, taip pat vyk videokonferencija su JAV valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu.

Šis žingsnis bus žengtas praėjus dviems savaitėms po nesėkmingojo ES diplomatijos vadovo Josepo Borrellio vizito Maskvoje. Būtent J.Borrelio vizito metu Rusija išsiuntė tris Europos diplomatus iš šalies ir atsisakė leistis į kalbas apie bendradarbiavimą. Tai sukėlė pasipiktinimą tarp ES narių ir pablogino Briuselio bei Maskvos santykius.

„Jie atmetė bet kokį dialogą“, – pakomentavo aukštas ES pareigūnas.

Tikėtina, kad vertinant žmogaus teisių pažeidimus bus pasinaudota naujuoji ES sankcijų režimu, paremtu sankcijomis konkretiems atsakingiems asmenims. Tikėtina, kad bus pasitelkti tokie įrankiai kaip turto įšaldymas bei draudimai gauti vizą.

„Aš tikiuosi, kad pavyks pasiekti susitarimą, – aukštas ES diplomatas sakė naujienų agentūrai AFP. – Tada ekspertai iš visų šalių narių turės pateisinti savo vardus.“

Austrija tikisi aiškios paramos naujoms ES sankcijoms Rusijai

Austrijos užsienio reikalų ministras Alexanderis Schallenbergas viliasi, kad Europos Sąjunga priims naujas sankcijas Rusijai dėl veiksmų prieš Aleksejų Navalną, vieną didžiausių Kremliaus kritikų.

Manoma, kad Sąjunga tokio žingsnio imsis jau šį pirmadienį, susirinkus ES užsienio reikalų ministrams, Austrijos atstovas sakė Vokietijos laikraščiui „Welt am Sonntag“.

A. Schallenbergas iš visų 27 valstybių narių tikisi „plačios daugumos paramos“ sankcijoms.

Tačiau Austrijos diplomatijos vadovas pabrėžė, kad sankcijos privalo būti „politiškai protingos ir visiškai teisiškai pagrįstos“. Jis priminė, kad keli į ankstesnius sankcijų sąrašus įtraukti asmenys ėmėsi teisinių veiksmų, nes esą nebuvo pakankamai įrodymų, kodėl jie turėtų būti įrašyti į tokius sąrašus.

A. Schallenbergas visą ES paragino laikytis vieningos pozicijos Maskvos atžvilgiu. „Neužtenka vien iš tribūnų komentuoti tai, kas vyksta Rusijoje, ir grasinti sankcijomis“, – sako ministras.

Kaip skelbta anksčiau, šeštadienį A. Navalnas Rusijoje pralaimėjo dviejose skirtingose bylose. Manoma, kad tokie teismų verdiktai turės įtakos pirmadienį, kai susirinkę ES užsienio reikalų ministrai spręs dėl naujų sankcijų Rusijai.

A. Navalno įkalinimas neseniai sukėlė masinius protestus Rusijoje, per juos sulaikyta mažiausiai 10 tūkst. žmonių.

Lietuvos iniciatyva Briuselyje įvyko susitikimas su Rusijos opozicijos atstovais

Vasario 21 dienos vakarą į Užsienio reikalų tarybą atvykę Europos Sąjungos (ES) užsienio reikalų ministrai, ambasadoriai bei ES institucijų atstovai, Lietuvos užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio kvietimu, susitiko su Aleksėjaus Navalno štabo vadovu Leonidu Volkovu ir Antikorupcijos fondo vadovu Ivanu Ždanovu.

„Rytoj ES užsienio reikalų ministrai spręs dėl naujo sankcijų paketo Rusijos pareigūnams. Tikiuosi, kad faktai ir įspūdžiai iš Kremliaus režimo oponentų apie tikrąją situaciją Rusijoje buvo naudingi mano kolegoms bei ES institucijų atstovams. Iš pirmų lūpų išgirdome, kas ir kaip vyksta Rusijoje, kaip žmonės kovoja už savo teises ir laisves“, – po susitikimo sakė ministras G. Landsbergis.

„Deja, režimai ES kaimynystėje supranta tik principingą ir vieningą kalbą. Nors vis dar pasigirsta balsų, abejojančių sankcijų veiksmingumu, mūsų turima informacija leidžia manyti, kad personalinės ir horizontalios sankcijos yra veiksmingos. Negalime užmerkti akių į akivaizdžius žmogaus teisių pažeidimus. Tai, kas vyksta – ne europietiška. Rusijos grasinimai nutraukti ryšius su ES, policijos ir karinių struktūrų brutalūs veiksmai prieš opoziciją, žiniasklaidą ir pilietinę visuomenę liudija permainų baimę. Jei sankcijos bus taikomos vis didesniam Kremliaus aplinkos žmonių ratui, jų poveikis bus dar didesnis“, – pažymėjo G. Landsbergis.

Rytoj, vasario 22 dieną, vyksiančioje Užsienio reikalų taryboje bus aptariami ES ir Rusijos santykiai, blogėjanti žmogaus teisių ir demokratijos situacija Baltarusijoje, Mianmare, Honkonge, padėtis, Etiopijoje ir Sudane bei ES iniciatyvos saugumo ir gynybos srityje. Užsienio reikalų ministrai taip pat aptars padėtį ES – Rusijos santykiuose, spręs dėl ES sankcijų už Rusijos opozicijos lyderio A. Navalno neteisėtą įkalinimą ir represijas prieš taikius protestuotojus atsakingiems valdžios pareigūnams.

Parengta pagal „The Moscow Times“, ELTA ir BNS informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.