Mianmare nepaisant chuntos įspėjimo tęsiasi didžiuliai protestai prieš perversmą

Mianmare pirmadienį dešimtys tūkstančių žmonių vėl susirinko protestuoti prieš perversmą, nepaisydami atviro chuntos grasinimo, kad ji pasirengusi panaudoti mirtiną jėgą „anarchijai“ pažaboti.

Mianmaras.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Mianmaras.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 22, 2021, 10:32 AM

Šį spėjimą chunta paskelbė po savaitgalį vykusių demonstracijų, per kurias buvo nušauti trys žmonės, taip pat po sekmadienį įvykusių jaunos moters, pašautos per ankstesnį mitingą, laidotuvių.

Didžiulės demonstracijos Mianmarą purto nuo vasario 1 dienos, kai kariuomenė įvykdė perversmą ir sulaikė civilinę šalies lyderę Aung San Suu Kyi, nutraukdama dešimtmetį trukusį šalies demokratijos eksperimentą.

Pilietinio nepaklusnumo kampanijai paralyžiavus daugelį vyriausybės operacijų, taip pat verslą ir bankų veiklą, sekmadienį vakare chunta pasiuntė nerimą keliantį signalą, kad jos kantrybė baigia išsekti.

„Dabar protestuotojai kursto žmones, ypač emocingus paauglius ir jaunuolius, pasirinkti konfrontacijos kelią, kur jų laukia mirtis“, – nurodė chunta pareiškime, perskaitytame per valstybinę televiziją MRTV.

Pareiškime mjanmų kalba, kurio angliškas tekstas buvo rodomas televizijos ekrane, protestuotojai įspėjami nekurstyti „riaušių ir anarchijos“.

Visgi šis įspėjimas neįbaugino demonstrantų – pirmadienį didžiausiame šalies mieste Jangone į protestus vėl susirinko dešimtys tūkstančių žmonių.

„Atėjome šiandien prisijungti prie protesto, kovoti iki pergalės“, – sakė 23 metų universiteto studentas Kyaw Kyaw.

„Mums neramu dėl griežtų priemonių, tačiau judėsime pirmyn. Esame labai pikti“, – kalbėjo jis.

Jangone pirmadienį buvo sutelktos gausesnės saugumo pajėgos. Keliuose buvo matyti policijos ir karinių sunkvežimių, o ambasadų rajonas buvo užtvertas barikadomis.

Kitas naujienų agentūros AFP kalbintas protestuotojas taip pat demonstravo ryžtą.

„Kariuomenė nepagrįstai perėmė valdžią iš išrinktos civilinės vyriausybės“, – sakė 29 metų protestuotojas, pageidavęs neviešinti savo vardo.

„Kovosime, kol susigrąžinsime laisvę, demokratiją ir teisingumą“, – pridūrė jis.

Tūkstančiai žmonių taip pat susirinko į protestus Neipide – šalies sostinėje ir kariuomenės bastione. Dalis protestuotojų suko ratus motociklais ir spaudė garso signalus.

Didžiuliai protestai vyko ir Mjitčinos bei Davėjaus miestuose.

Jangone ir kituose didžiuosiuose šalies miestuose pirmadienį neveikė daugelis įmonių, aidint raginimams skelbti visuotinį streiką, kad būtų suteiktas dar didesnis impulsas pilietinio nepaklusnumo judėjimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.