A. Blinkenas: JAV siekia sugrįžti į JT Žmogaus teisių tarybą

Jungtinės Valstijos siekia būti išrinktos į Jungtinių Tautų žmogaus teisių tarybą, iš kurios prieš beveik trejus metus pasitraukė buvusio prezidento Donaldo Trumpo administracija, trečiadienį Tarybai sakė amerikiečių diplomatijos vadovas.

 Jungtinės Valstijos siekia būti išrinktos į Jungtinių Tautų žmogaus teisių tarybą, iš kurios prieš beveik trejus metus pasitraukė buvusio prezidento Donaldo Trumpo administracija, trečiadienį Tarybai sakė amerikiečių diplomatijos vadovas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Jungtinės Valstijos siekia būti išrinktos į Jungtinių Tautų žmogaus teisių tarybą, iš kurios prieš beveik trejus metus pasitraukė buvusio prezidento Donaldo Trumpo administracija, trečiadienį Tarybai sakė amerikiečių diplomatijos vadovas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 24, 2021, 12:42 PM, atnaujinta Feb 24, 2021, 1:06 PM

„Džiaugiuosi galėdamas pranešti, kad Jungtinės Valstijos sieks būti išrinktos į Žmogaus teisių tarybą 2022–2024 metų kadencijai“, – vaizdo ryšiu kreipdamasis į Tarybą sakė JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas.

„Pagarbiai prašome visų JT valstybių narių paramos mūsų siekiui sugrįžti į... šią instituciją“, – sakė jis.

Anksčiau šį mėnesį JAV paskelbė, kad „atnaujins bendradarbiavimą“ su Žmogaus teisių taryba.

D. Trumpo administracija 2018 metų birželį išvedė savo šalį iš 47 nares vienijančios Tarybos, skųsdamasi dėl „nenumaldomo šališkumo“ prieš Izraelį ir „veidmainystės“, leidžiančios teises pažeidinėjančioms šalims priklausyti organizacijai.

Po JAV pasitraukimo Taryboje liko akivaizdus vakuumas, kurį labai norėtų užpildyti Kinija ir kitos šalys.

Nors Vašingtonas pažadėjo iškart vėl pradėti aktyviai dalyvauti Tarybos veikloje, jis negali automatiškai susigrąžinti narystės. Valstybei reikės laukti rinkimų, kurie turi vykti metų pabaigoje ir per kuriuos bus paskirstytos 2022-aisiais atsilaisvinsiančios vietos.

„Jungtinės Valstijos į savo užsienio politikos centrą iškelia demokratiją ir žmogaus teises, nes jos būtinos taikai ir stabilumui“, – per svarbiausią metinę Tarybos sesiją, kuri šiemet dėl pandemijos vyksta virtualiai, sakė A. Blinkenas.

„Aukšti standartai“

„Šis įsipareigojimas yra tvirtas ir paremtas mūsų, kaip demokratijos – netobulos ir dažnai neprilygstančios mūsų pačių idealams, bet visuomet siekiančios būti įtraukesne, pagarbesne ir laisvesne šalimi – patirtimi“, – sakė jis.

Nors naujo prezidento Joe Bideno vadovaujama Amerika nori sugrįžti į Tarybą, A. Blinkenas vis dėlto pabrėžė, kad Vašingtonas iš dalies sutinka su ankstesnės administracijos reikšta kritika.

„Institucijos nėra tobulos“, – sakė jis.

„Jungtinėms Valstijoms vėl įsitraukiant, raginame Žmogaus teisių tarybą pažvelgti į tai, kaip ji dirba. Tai apima jos neproporcingą dėmesį Izraeliui“, – pabrėžė A. Blinkenas.

„Be to, sutelksime dėmesį į tai, kad narystė Taryboje atspindėtų aukštus standartus dėl žmogaus teisių palaikymo“, – pridūrė jis.

Jungtinės Valstijos seniai skundžiasi, kad teisių pažeidimais garsėjančios šalys gali priklausyti Tarybai. Šiuo metu tarp jos narių yra Kinija, Rusija, Venesuela, Kuba, Kamerūnas, Eritrėja ir Filipinai.

„Tie, kurių charakteristika dėl žmogaus teisių blogiausia, neturėtų būti šios Tarybos nariai“, – sakė A. Blinkenas.

„Privalome drauge gerinti Tarybos darbą ir buvimą nariu, kad ji galėtų dar daugiau nuveikti dėl žmonių teisių visame pasaulyje“, – pridūrė JAV valstybės sekretorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.