Senatas pritarė L. Thomas-Greenfield skyrimui JAV ambasadore prie JT

JAV Senatas antradienį patvirtino prezidento Joe Bideno pasiūlytą kandidatę Lindą Thomas-Greenfield naująja šalies ambasadore Jungtinėse Tautose.

 JAV Senatas antradienį patvirtino prezidento Joe Bideno pasiūlytą kandidatę Lindą Thomas-Greenfield naująja šalies ambasadore Jungtinėse Tautose.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 JAV Senatas antradienį patvirtino prezidento Joe Bideno pasiūlytą kandidatę Lindą Thomas-Greenfield naująja šalies ambasadore Jungtinėse Tautose.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 24, 2021, 12:45 PM

Jos paskyrimas atspindi J. Bideno administracijos pasiryžimą atkurti glaudų bendradarbiavimą su šia pasauline organizacija atsisakius ankstesnio prezidento Donaldo Trumpo diplomatijos, dėl kurios Jungtinės Valstijos dažnai likdavo izoliuotos tarptautinėje arenoje.

Už L. Thomas-Greenfield paskyrimą pasisakė 78 senatoriai, prie balsavo 20. Ji turės Kabineto nario rangą.

L. Thomas-Greenfield, kuri dirbant D. Trumpo administracijai po 35 metų darbo pasitraukė iš diplomatinės tarnybos, bus trečiasis afroamerikiečių kilmės asmuo ir antroji afroamerikietė moteris JAV ambasadoriaus prie JT poste.

Jos paskyrimą sveikino demokratai ir JT šalininkai, piktinęsi D. Trumpo administracijos propaguota vienašališkumo politika tarptautiniuose reikaluose.

„Šis paskyrimas siunčia aiškią žinią, kad Jungtinės Valstijos sugrįžo, ir mūsų diplomatinė tarnyba sugrįžo“, – sakė Atstovų Rūmų narė demokratė iš Kalifornijos Karen Bass, pirmininkaujanti Kongreso žemųjų rūmų Afrikos reikalų, pasaulinės sveikatos ir pasaulinių žmogaus teisių pakomitečiui.

„Mes, kaip šalis ir kaip pasaulis, būsime saugesni, L. Thomas- Greenfield einant JAV ambasadorės prie Jungtinių Tautų pareigas“, – pridūrė ji.

L. Thomas-Greenfield paskyrimo nepalaikę respublikonai sakė, kad ji laikosi švelnios pozicijos Kinijos atžvilgiu ir negins JAV principų Jungtinėse Tautose.

L. Thomas-Greenfield per jos paskyrimo svarstymą atmetė šiuos nuogąstavimus ir sakė senatoriams, kad 2019 metais jos pasakyta kalba Kinijos finansuojamame Konfucijaus institute buvo klaida ir ji nesiekė išreikšti palaikymo Kinijos vyriausybės politikai.

Toje kalboje L. Thomas-Greenfield gyrė Kinijos 1 trln. JAV dolerių vertės infrastruktūros plėtros iniciatyvą „Viena juosta, vienas kelias“ (Belt and Road Initiative, BRI), pagal kurią finansuojami laivybos, geležinkelių ir kelių projektai Azijoje, Afrikoje ir Europoje. Ji taip pat paragino siekti „abipusiai naudingos situacijos“, kuomet JAV ir Kinija skatins gerą valstybės valdymą ir įstatymo viršenybę.

Kreipdamasi į senatorius L. Thomas-Greenfield sakė, kad Kinija yra strateginė priešininkė, kurios „veiksmai kelia grėsmę mūsų saugumui, mūsų vertybėms ir gyvenimo būdui“.

„Jie yra grėsmė savo kaimynams ir visam pasauliui“, – pridūrė ji.

L. Thomas-Greenfield kalbėjo apie Kinijos diplomatinius žingsnius dirbant D. Trumpo administracijai, kuri vadovavosi principu „Pirmiausiai – Amerika“, susilpninusiam tarptautinius aljansus. Ji leido aiškiai suprasti, kad prie JAV vairo stovint J. Bidenui bus siekiama aktyviau veikti tarptautinėje arenoje ir skleisti Amerikos vertybes.

L. Thomas-Greenfield pabrėžė, kad Amerikos lyderystė turi būti grindžiama pamatinėmis šalies vertybėmis – „parama demokratijai, pagarba visuotinėms žmogaus teisėms ir taikos bei stabilumo skatinimu“.

Ji taip pat sakė, kad veiksminga diplomatija reiškia „gyvybingų santykių“ kūrimą, bendrų pozicijų ieškojimą ir nesutarimų sprendimą pasitelkus „nuoširdžią, senamadišką, tiesioginę diplomatiją“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.