Paskirtasis CŽV vadovas: Kinija yra didžiausias išbandymas JAV Pentagonas: Rusija kelia „egzistencinę grėsmę“ JAV, Europai

Kandidatas į JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) direktoriaus postą Williamas Burnsas teigia, kad Kinija yra „didžiausias geopolitinis išbandymas“ Jungtinėms Valstijoms.

Kandidatas į JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) direktoriaus postą Williamas Burnsas.<br>ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
Kandidatas į JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) direktoriaus postą Williamas Burnsas.<br>ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 25, 2021, 9:24 AM, atnaujinta Feb 25, 2021, 10:40 AM

„Konkurencinė pergalė prieš Kinija bus esminis mūsų nacionalinio saugumo aspektas ateinančiais dešimtmečiais“, – kalbėjo W. Burnsas trečiadienį per klausymus Senate, kuris turi patvirtinti jį poste. Buvęs karjeros diplomatas prezidentaujant Barackui Obamai buvos JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojas.

Pasak W. Burnso, JAV suinteresuotos bendradarbiauti su Kinija klimato kaitos ir branduolinių ginklų platinimo ribojimo srityse. Tačiau esą yra vis daugiau sričių, kuriose prezidento Xi Jinpingo Kinija yra „reikšminga autoritarinė priešininkė“.

Kinija nuolat stiprina savo gebėjimus vogti intelektinę nuosavybę, engti savo tautą, bauginti savo kaimynes, didinti savo globalią įtaką į įgyti įtaką amerikiečių visuomenėje.

Vis dėlto Kinija seniai nebėra vienintelis JAV iššūkis, pabrėžė W. Burnsas ir be terorizmo įvardijo agresyviai pasirodančią Rusiją, „provokuojančią Šiaurės Korėją“ ir priešišką Iraną. Be to, grėsmę kelia ne tik atskiros šalys. Yra „problemų, neturinčių paso“ – tai klimato kaita, pavojai sveikatai ar technologinė revoliucija.

Plataus masto programišių ataka prieš vyriausybės institucijas ir įmones yra „brutalus raginimas pabusti mums visiems“, kalbėjo W. Burnsas. „CŽV turės nuolat stiprinti savo pajėgumus, kad suprastų, kaip konkurentai naudoja kibernetinius ir kitus technologinius instrumentus, nuspėtų jų panaudojimą, atskleistų ir užkirstų tam kelią“, – tęsė jis.

Pentagonas: Rusija kelia „egzistencinę grėsmę“ JAV, Europai

Rusija išlieka egzistencine grėsme JAV ir jos sąjungininkėms Europoje, nepaisant jai taikomų ekonominių sankcijų, teigė JAV pajėgų Europoje vadas, oro pajėgų generolas Todas D. Woltersas.

„Nepaisant plataus tarptautinės bendruomenės pasmerkimo ir taikomų ekonominių sankcijų, Rusija užsiima destabilizuojančia ir piktybine veikla visame pasaulyje, ir daug tos veiklos vyksta netoli namų (Europoje)“, – pabrėžė jis ir išvardijo standartinį kaltinimų Rusijai sąrašą.

Maskva, pasak T. D. Wolterso, bando bauginti, susilpninti ir suskaldyti JAV sąjungininkes ir partneres.

„Rusija išlieka ilgalaike egzistencine grėsme JAV ir mūsų sąjungininkams Europoje“, – dar kartą pažymėjo generolas.

Tuo pačiu T. D. Woltersas pareiškė manąs, kad Rusija ir Kinija toliau militarizuoja Arkties regioną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.