Portugalija oficialiai nominavo A. Guterresą antrajai kadencijai į JT vadovo postą

Portugalijos vyriausybė Jungtinių Tautų (JT) generalinį sekretorių Antonio Guterresą oficialiai nominavo antrajai kadencijai.

Portugalijos vyriausybė Jungtinių Tautų (JT) generalinį sekretorių Antonio Guterresąoficialiai nominavo antrajai kadencijai.<br>ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
Portugalijos vyriausybė Jungtinių Tautų (JT) generalinį sekretorių Antonio Guterresąoficialiai nominavo antrajai kadencijai.<br>ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 25, 2021, 8:17 AM

A. Guterresas savo užduotis atlieka „nepriklausomai, kompetentingai ir pasitelkdamas dialogą“, trečiadienį tvitreyje rašė Portugalijos premjeras Antonio Costa. Jis raštą dėl A. Guterreso nominavimo nusiuntė JT Generalinės Asamblėjos ir JT Saugumo Tarybos pirmininkams.

Pirmoji penkerių metų A. Guterreso kadencija baigsis gruodį.

A. Guterresas reiškia „dėkingumą ir nuolankumą“ dėl šios paramos ir „darys viską, kad pateisintų pasitikėjimą“, – Niujorke žurnalistams sakė jo atstovas.

A. Guterresas jau metų pradžioje informavo JT Generalinės Asamblėjos pirmininką, kad yra pasirengęs eiti pareigas antrą kadenciją. 71-erių A. Guterresas vadovauja JT nuo 2017 metų pradžios.

Kol kas kitų kandidatų į šį postą nėra. Tradiciškai lemiamą įtaką dėl paskyrimo į JT generalinio sekretoriaus pareigas turi penkios veto teisę turinčios šalys – JAV, Kinija, Rusija, Jungtinė Karalystė ir Prancūzija.

Kritikai teigia, kad nominavimo į JT vadovo postą procesas yra nepakankamai skaidrus ir pageidauja, kad po daugiau kaip septynių dešimtmečių prie organizacijos vairo stotų pirmoji moteris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.