Gruzijoje politinė suirutė dar paaštrėjo: įsikišo ir Lietuvos politikai

Gruzijoje tęsiasi politinė krizė, į kurią įsikišo ir Lietuvos politikai. Po to, kai buvo sulaikytas opozicijos lyderis Nikas Melija, į gatves išėjo tūkstančiai žmonių. Prieš juos buvo panaudotos ir ašarines dujos.

N.Melijos areštas sukėlė protestus.<br> AFP/Scanpix nuotr.
N.Melijos areštas sukėlė protestus.<br> AFP/Scanpix nuotr.
N.Melijos areštas sukėlė protestus.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
N.Melijos areštas sukėlė protestus.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 26, 2021, 4:42 PM

Trapi Gruzijos demokratija išgyvena dar vieną nerimo kupiną etapą. Po spalį vykusių Parlamento rinkimų, kuriuos opozicija vadino suklastotais, įtampa šalyje auga kiekvieną dieną. Opozicijos atstovai atsisakė užimti savo vietas Parlamente ir dirbti su rinkimus laimėjusios partijos „Gruzijos svajonė“ atstovais.

Tuo metu teismas dar praėjusią savaitę nurodė sulaikyti opozicijos lyderį N.Meliją, kuriam pareikšti kaltinimai masinio smurto organizavimu per 2019 metais vykusias antivyriausybines demonstracijas.

Prieštaraudamas šiam teismo sprendimui atsistatydino Gruzijos premjeras Georgijus Gacharija, tačiau į jo vietą skubiai pirmadienį paskirtas Iraklijus Garibašvilis pareiškė, kad nuo teisingumo nepasislėps niekas.

41 metų N.Melija buvo sulaikytas, o antradienį Tbilisio gatvėse kilo tūkstantiniai protestai reikalaujant paleisti opozicijos vedlį. N.Melijai gresia iki 9 metų laisvės atėmimo bausmė.

Antradienį vykęs N.Melijos sulaikymas sulaukė Vakarų diplomatų pasmerkimo. Jo metu buvo suimta ir dalis opozicijos lyderio rėmėjų.

Opozicinės partijos „Lelo“ lyderis Mamuka Chazaradzė paragino imtis taikios, nepalaužiamos kovos ir taip apginti Sakartvelo demokratiją.

„Vienintelis būdas įveikti krizę – paleisti politinius kalinius ir surengti skubius Parlamento rinkimus“, – visų opozicijos lyderių vardu kalbėjo M.Chazaradzė.

Sekmadienį Gruzijoje viešėjęs Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis taip pat sukėlė neigiamą šalies valdžios reakciją.

Ž.Pavilionis komandiruotės metu pareiškė, jog N.Melijos suėmimas sulauktų tarptautinio atsako ir sankcijų. I.Garibašvilis tokius žodžius pavadino „nepriimtinais ir žeidžiančiais“.

Galiausiai pareigūnams suėmus N.Meliją Ž.Pavilionis teisino savo retoriką.

„Tie, kurie vakar šmeižto vežimus ant manęs vertė, šiandien nubudo su sąžinės skausmu, nes buvau teisus sakydamas, kas gali įvykti, matydamas tai Tbilisyje. Buvo daroma viskas, kad opozicija nuleistų ginklus ir kviestų į dialogą valdžią, bet ji atsakė dujomis ir suėmimais“, – antradienį kalbėjo Ž.Pavilionis.

Protestuotojai Gruzijoje reikalauja 2 dalykų: N.Melijos paleidimo ir pirmalaikių Parlamento rinkimų.

Parengta pagal „Radio Free Europe“ ELTA ir „Lrytas.lt“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.