JAV diplomatai Kinijoje pasiskundė: dėl COVID-19 darė ėminius iš išangių

JAV pareigūnai Kinijoje kreipėsi į vietinę valdžią daugiau nebedaryti šalyje dirbantiems JAV diplomatams COVID-19 testų, atliekamų imant ėminius iš išangės, pasakoja vienas JAV diplomatas Kinijoje.

Koronavirusas pasaulyje.<br>ZUMAPRESS/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>ZUMAPRESS/Scanpix nuotr.
Kinijos URM atstovas Zhao Lijianas.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Kinijos URM atstovas Zhao Lijianas.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-02-26 11:13

Ketvirtadienį Kinija sureagavo į „Vice News“ pranešimą, kad JAV diplomatai šioje šalyje skundžiasi jiems daromais testais.

„Valstybės departmentas niekada nebuvo pritaręs tokio tipo testavimui ir užprotestavo bei tiesiogiai kreipėsi į Kinijos užsienio reikalų ministeriją, kai mus pasiekė žinia, kad kai kuriems mūsų darbuotojams teko susidurti su tuo“, – pranešime CNN antradienį dėstė valstybės departmento atstovas.

„Mums buvo garantuota iš ministerijos, kad tai buvo klaida ir kad diplomatams taikoma išimtis šiuose reikalavimuose dėl testavimo. Liepėme savo darbuotojams atsisakyti atlikti šį testą, jei jie yra to prašomi“, – priduriame pranešime.

Kinijos užsienio reikalų ministerija (URM) atsakė, kad nežinojo, jog buvo atliekami išangės testai.

„Kiek man žinoma, klausiau ir savo kolegų, Kinija niekada neliepė JAV diplomatams Kinijoje atlikti išangės ėminių testų, – tvirtino Kinijos URM atstovas Zhao Lijianas ketvirtadienį.

JAV diplomatinis šaltinis pasakojo CNN, kad JAV atstovai Kinijoje „jau kurį laiką derėjosi su kinais“, kad išvengtų darbuotojų testavimo tokiu būdu.

Kinijos valstybinė žiniasklaida pastarąsias kelias savaites rašė, kad išangės ėminių testai yra taikomi kai kuriais atvejais. Kai kurie gydytojai Kinijoje mano, kad tokio tipo testavimas yra patikimesnis, nei ėminiai iš nosies bei gerklės. Taip rašoma ir kai kuriuose moksliniuose darbuose.

„Kai kurie besimptomiai arba silpnus simptomus turintys pacientai greitai pasveiksta, ir gali būti, kad testai iš tokių asmenų nosiaryklės nieko nebeparodys jau po trijų – penkių dienų“, – teigė infekcinių ligų gydytojas Li Tongzengas. – „Tyrimai parodė, kad kai kuriais atvejais viruso dalelės išlieka ilgiau ant išmatų iš išangės ėminių testų, negu ėminiuose iš viršutinių kvėpavimo takų. Taigi, išangės ėminių testai gali pageerinti infekcijos nustatymo tikslumą.“

Nėra iki galo aišku, ar išangės ėminių testas yra efektyvesnis nustatant COVID-19.

Parengta pagal CNN informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.