Ch. Michel: ES pasirengusi padėti Gruzijai spręsti politinę krizę

Europos Sąjunga yra pasirengusi padėti Gruzijos valdantiesiems ir opozicijai spręsti šalyje kilusią politinę krizę, pirmadienį pareiškė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis. 

Ch. Michel per savo vizitą susitiks su premjeru, parlamento pirmininku, taip pat su opozicijos partijų lyderiais.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Ch. Michel per savo vizitą susitiks su premjeru, parlamento pirmininku, taip pat su opozicijos partijų lyderiais.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 1, 2021, 10:16 AM, atnaujinta Mar 1, 2021, 4:11 PM

Gruzija turi visas galimybes išspręsti dabartinę politinę krizę tarp valdžios ir opozicijos, o Europos Sąjunga yra pasirengusi suteikti jam pagalbą“, – po susitikimo su šalies prezidente Salome Zurabišvili sakė sekmadienį vizito į Tbilisį atvykęs Ch. Michelis.

„Mano vizitas Gruzijoje vyksta paūmėjus politinei krizei, keliančiai nerimą Europos Sąjungai ir man asmeniškai. Europos Sąjunga ragina visas šalis deeskaluoti padėtį ir tęsti atsakingą dialogą“, – pabrėžė jis.

Pasak Gruzijos vyriausybės spaudos tarnybos, Ch. Michelis per savo vizitą susitiks su premjeru, parlamento pirmininku, taip pat su opozicijos partijų lyderiais.

Šią provakarietišką Pietų Kaukazo valstybę politinė krizė krečia nuo pernai spalį įvykusių parlamento rinkimų, kuriuos opozicija pasmerkė kaip suklastotus, valdančiajai partijai „Sakartvelo svajonė“ paskelbus apie pergalę nedideliu balsų skirtumu.

Praėjusią savaitę policijai sulaikius Nikanorą Meliją – pagrindinio opozicinio Jungtinio nacionalinio judėjimo (VNJ) pirmininką – krizė dar paaštrėjo.

Prieš EVT vadovo kelionę grupė europarlamentarų paragino jį spręsti krizę Gruzijoje, kurio opozicija reikalauja paleisti įkalintą jos lyderį N. Meliją ir sušaukti pirmalaikius rinkimus.

41 metų N. Melija, suvienijęs susiskaldžiusią Gruzijos opoziciją, jam iškeltą bylą dėl masinių neramumų organizavimo per 2019 metais vykusius antivyriausybinius protestus vadina politiškai motyvuota.

Tbilisio teismas skyrė N. Melijai kardomąjį kalinimą, šiam atsisakius sumokėti didesnį užstatą jam iškeltoje byloje.

VNJ lyderio suėmimas išprovokavo masinius antivyriausybinius protestus bei sulaukė Jungtinių Valstijų ir ES pasmerkimo.

Tūkstančiai opozicijos šalininkų per protesto akcijas Tbilisyje reikalavo paleisti N. Meliją ir šaukti pirmalaikius rinkimus.

Į parlamentą išrinkti Gruzijos opozicinių partijų atstovai atsisakė priimti mandatus, ir šis boikotas smarkiai veikia valdančiosios partijos legitimumą.

Opozicija artimiausiu metu numačiusi virtinę naujų mitingų, o antradienį organizuoja protesto akciją prie parlamento.

Sausį Gruzijos vyriausybė paskelbė planuojanti 2024 metais teikti paraišką dėl narystės ES.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.