ES patvirtino sankcijas keturiems Rusijos pareigūnams dėl A. Navalno įkalinimo

Europos Sąjungos šalys pirmadienį patvirtino sankcijas keturiems aukšto rango Rusijos teismų ir teisėsaugos pareigūnams, susijusiems su Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno įkalinimu.

A.Navalnas.<br>AP/Scanpix nuotr.
A.Navalnas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-03-01 15:45, atnaujinta 2021-03-01 17:20

Diplomatiniai šaltiniai naujienų agentūrai AFP sakė, kad pareigūnų vardai bus antradienį paskelbti ES oficialiajame leidinyje, Bendrijos valstybių ambasadoriams patvirtinus Briuselio parengtą sąrašą.

Du šaltiniai, nepanorę viešinti savo vardų, sakė, kad sankcijos bus taikomos Federalinės bausmių vykdymo tarnybos (FSIN) direktoriui Aleksandrui Kalašnikovui, Rusijos tyrimų komiteto vadovui Aleksandrui Bastrykinui, generaliniam prokurorui Igoriui Krasnovui ir Nacionalinės gvardijos direktoriui Viktorui Zolotovui.

Šie keturi asmenys bus pirmieji, kuriems suvaržymai bus įvesti pagal ES naująjį sankcijų už žmogaus teisių pažeidimus režimą, įsigaliojusį pernai gruodį. Jiems bus uždrausta atvykti į ES, o Bendrijos jurisdikcijoje esantis šių asmenų turtas bus įšaldytas.

44 metų A. Navalnas buvo suimtas sausį, vos grįžęs į Maskvą iš Vokietijos, kur kelis mėnesius gydėsi dėl apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“, anot opozicionieriaus, įvykdytą Rusijos prezidento Vladimiro Putino įsakymu. Tačiau Kremlius neigia kaip nors susijęs su tuo incidentu.

Žinomiausio V. Putino oponento sulaikymas ir praeitą mėnesį skirtas įkalinimas už ankstesnės lygtinės bausmės sąlygų pažeidimus išprovokavo daugelyje Rusijos miestų dideles demonstracijas, per kurias į gatves išėjo tūkstančiai protestuotojų. Vakarų šalys reikalavo, kad A. Navalnas būtų paleistas, o šiuos raginimus dabar papildys ES sankcijos.

Praeitą savaitę Rusijos užsienio reikalų ministerija atmetė sprendimą paskelbti sankcijas ir sakė, kad šios priemonės grindžiamos „pritemptais“ argumentais, taip pat kaltino Briuselį pataikaujant „antirusiškiems stereotipams“.

Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Aleksandras Gruška pirmadienį sakė, kad Maskva į ES sankcijas atsakys, bet detalių nepateikė.

„Tai mums ne staigmena. Europos Sąjunga toliau eina visiškai neteisėtu keliu, kuris yra absoliutus akligatvis“, – naujienų agentūrai „Interfax“ pareiškė viceministras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.